Hebban vandaag

Nieuws /

Het Boekenjaar 2019 van... Grietje Braaksma

door Hebban Crew 8 reacties
Boekverkoper Grietje Braaksma heeft een bijzonder jaar achter de rug. Ze werd bedrijfsleider bij de Utrechtse boekhandel Broese, was voorzitter van de Hebban Debuutprijs en mocht voor de tweede keer deel uitmaken van het boekenpanel van De Wereld Draait Door. We vroegen Grietje naar haar boekenjaar 2019.

Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
Dat ik voorzitter mocht zijn van de Hebban debuutprijs. Wat een geweldige winnaar is Laura H. van Thomas Rueb. Hij schreef hét journalistieke verslag van radicalisering. Nuchter, inlevend, onderzoekend en met oprechte belangstelling voor zijn hoofdpersoon. Verder was opnieuw gevraagd worden voor het DWDD Boekenpanel ook een hoogtepunt. Met passie en enthousiasme vertellen over de boeken die je leest met een zeer groot bereik. Ik voel me ambassadeur van het lezen en voel me verwant met de overige panelleden. Tot slot: Bedrijfsleider worden van een gerenommeerde boekhandel in het hart van Nederland is een groot geschenk. Bij aantreden wist ik niet dat we gingen verhuizen, maar dat nieuws was écht de kers op de taart en dat binnen een maand na indiensttreding!

Hoeveel boeken heb je gelezen?
75, en dan alle genres! Ik ben een omnivoor, en word gedreven door een grote nieuwsgierigheid. Ik wil een generalist blijven in mijn vak. Daarom lees ik veel en graag en zeer gretig. Boeken zeggen vaak iets over de tijdgeest, zijn soms visionair en daarom is het belangrijk dat ik zo veel mogelijk, maar ook zo breed mogelijk lees.

Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Tsja…moeilijk hoor. Ik was erg onder de indruk van Marijke Schermer Noodweer. Prachtig gecomponeerd boek, ogenschijnlijk simpel gegeven magistraal uitgewerkt. Boek blijft me bezighouden.Kies jouw boek van 2019!

Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Orlando Figes Europeanen. Wat een heerlijk boek om te lezen, non-fictie, maar Figes kan zo goed schrijven. Boeiende periode in onze geschiedenis, waar we al meer Europeaan waren dan we beseften.

Heb jij al een verlanglijstje aangemaakt?

Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Stephan Enter. Prachtige auteur, wordt bij ieder boek beter, verdient nog veel meer lezers. Was het zo eens met zijn uitspraak dat we af moeten van ballen & sterren bij recensies. Ik vind het echt verschrikkelijk. Het haalt zowel auteur als recensent naar beneden.

Wat is je goede voornemen voor 2020?
Van het nieuwe Broese, samen met de directie en de collega’s, een spraakmakende boekhandel maken op de nieuwe locatie. In een prachtig monument, Amsterdamse School, waar ik iedere dag het mooiste beroep uit kan oefenen waar ik zo van houd.

Doe mee aan de Reading Challenge!

Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
Nog 3 afleveringen te gaan bij DWDD, waar ik me zeer op verheug. Verder komen we met de Stichting Geef mij maar een boek, weer met 2 kinderboeken die we onder de aandacht willen brengen van zoveel mogelijk kinderen voor een heel lage prijs, namelijk €2,00. Het leesboek is dit keer Koning van Katoren van Jan Terlouw, wat een prachtig nieuws. Verder blijf ik recenseren, samen met Bob Kappen van Athenaeum Boekhandel, voor NPO4 op zaterdagochtend.Over de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Boekenjaar 2019 van... Grietje Braaksma

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken