Hebban vandaag

Nieuws /

Het Boekenjaar 2019 van... Jolijn Swager

door Hebban Crew 1 reactie
Jolijn Swager is voormalig hoofdredacteur van 8Weekly en heeft haar eerste volle jaar als uitgever bij Volt Kinderboeken er op zitten. Een goede reden om Jolijn ook te vragen naar de hoogtepunten van haar Boekenjaar 2019.

Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
In 2019 kwamen de allereerste kinderboeken van Volt uit, een bijzonder jaar voor mij dus. Er verschenen 24 boeken, van prentenboek tot young adult, waarvan er twee in de bestsellerlijst kwamen: Professor S. en de verslaafde koning van Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek en De kleine prins van Tiny Fisscher en Mark Janssen. Een prima start, denk ik…

Hoeveel boeken heb je gelezen?
Uitgelezen? Ik lees nogal veel manuscripten of buitenlandse boeken voor zeg 25 procent, haha. Alleen het topje van de ijsberg lees ik uit.

Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Planeet Omar, over de snuggere tienjarige Omar die tussen de Westerse en Islamitische wereld schippert. Van de week kreeg ik een bijzonder mailtje van een basisschoolleerkracht uit Amsterdam: ‘Er zijn niet zo veel kinderboeken waarin een moslimkind de hoofdpersoon is zonder allerlei problematiek daarbij. Het ontroerde me toen Ab uit groep 6 's middags aan me vroeg: “Juf, mag het boek mee naar huis?” Uiteraard heb ik dat toegestaan. Dit zou zomaar eens “het beslissende boek” van veel jongens kunnen worden.’Kies jouw boek van 2019!

Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Lastig kiezen, er komt zo veel moois op de markt. Ik ben benieuwd naar Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle van Simon van der Geest. Ik heb erg genoten van Spinder, dus ben heel benieuwd naar zijn allernieuwste.

Op niet kinderboekengebied maak je me altijd blij met een boek over hardlopen of een verzorgd en hip kookboek als Indorock, dat net kookboek van het jaar is geworden.

Heb jij al een verlanglijstje aangemaakt?

Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Jan Paul Schutten, die gewoon even China verovert met zijn boeken. Er zijn maar weinig auteurs die hapklare kennis over moeilijke onderwerpen aan kinderen kunnen overdragen. Jan Paul heeft dat talent.

Wat is je goede voornemen voor 2020?
Een boek maken met een lange levensduur. Een klassieker is een groot woord, maar eentje die jaren met plezier nabesteld wordt door de boekhandelaar.

Doe mee aan de Reading Challenge!

Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
2020 is Charles Dickens-jaar, waarvoor ik een hertaalde editie ga uitgeven van Oliver Twist. Ik heb de tekst al mogen gelezen. Je bent een koele kikker als deze tekst je niet raakt. Arme Oliver. Of niet, want volgend jaar zullen kinderen en (groot)ouders weer van hem mogen genieten!

 Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Boekenjaar 2019 van... Jolijn Swager

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken