Hebban vandaag

Nieuws /

Het Boekenjaar 2019 van... Martijn

door Hebban Crew 64 reacties
Martijn Lindeboom leest wel veel, maar niet snel. Daarom is zijn jaarlijkse leesdoel van een boek per week best lastig te halen, zeker als er ook nog eens een paar ouderwets dikke bakstenen van SF- of fantasyboeken langs komen. En hij had ook nog een boek en een aantal verhalen te schrijven... in 2020 gaat hij gewoon weer proberen de 52 te halen.

 

Wat is je belangrijkste moment van 2019 op boekengebied?
Ik ben op veel verschillende manieren met boeken bezig. Als lezer, als schrijver, als schrijfdocent, als redacteur van Hebban en als conceptenbedenker voor boekprojecten. Dit jaar is de bundel Grontopia verschenen: sciencefictionverhalen op basis van essays over de toekomst van ons klimaat. Erg leuk en interessant project, gecentreerd in Westerwolde (Oost-Groningen). De presentatie was in Artphy in Wessinghuizen bij Wedde, samen met de andere auteurs en initiatiefnemers, dat was erg leuk. Daarnaast was de afspraak met mijn redacteur dat ik nu eindelijk mijn fantasymanuscript bij hem in ga leveren een echt belangrijk moment. Sindsdien schrijf ik elke dag en sinds begin december is schrijven mijn voornaamste bezigheid. 

Hoeveel boeken heb je gelezen?
Ik zit pas op iets meer dan de helft van mijn doel dit jaar: 29 van de 52. Maar ik ben nog bezig in drie boeken en die verwacht ik nog uit te krijgen in 2019. Lezen heeft geleden onder het verlies van ons magische, 19-jarige poedeltje Japie in september en veel schrijven heeft toch ook wel impact op de leesfrequentie. 

Welk boek dat je in 2019 las is jouw boek van het jaar?
Hier ga ik onbeschaamd valsspelen, want ik heb het boek nog niet uit, maar ik verwacht dat Dead Astronauts van Jeff VanderMeer mijn favoriete boek van 2019 wordt. De eerdere twee boeken die in de wereld van dat boek spelen (Borne en The Strange Bird) vond ik supergoed en alhoewel ik ook genoten heb van Moon Rising (Ian McDonald), Tiamat's Wrath (James S.A. Corey), Black Leopard, Red Wolf (Marlon James) en Vigilance (Robert Jackson Bennett) en ik nog bezig ben in het erg sterke Salvation Lost (Peter F. Hamilton), denk ik dat Dead Astronauts de top gaat halen.Kies jouw boek van 2019!

Welk boek zou je graag onder de kerstboom vinden?
Ik ben vreselijk: ik koop alle boeken direct als ik ze wil hebben en er is nooit iets wat mensen voor me kunnen kopen. Echt waar een serieus familieprobleem, waar ik ook regelmatig voor op m'n kop krijg... Ik kijk net mijn Hebban verlanglijstje na en ik blijk inderdaad de boeken daarop al aangeschaft te hebben.

Heb jij al een verlanglijstje aangemaakt?

Wie is voor jou het Boekenmens van 2019?
Door mijn collega's zijn al een aantal heel goede kandidaten genoemd, maar degene die absoluut niet in dat rijtje mag ontbreken is natuurlijk Hebban Debbie! Ik zie elke dag hoe zij met hart en ziel de Hebban community in goede banen leidt, hoe ze nieuwelingen op de site op pad helpt, hoe ze tot laat 's avonds (en soms zelfs midden in de nacht) problemen van lezers en gebruikers oplost en daar tussendoor - samen met ons fantastische Hebban team - er alles aan doet om het boek en het lezen zo goed mogelijk te promoten. Zo zeer dat ze zelf minder toekomt aan haar grote leesliefde. Mijn Boekenmens van 2019 is daarom Debbie van der Zande!

Wat is je goede voornemen voor 2020?
Als schrijver en redacteur is het van levensbelang om veel te lezen, dus ik ga - zoals al een aantal jaren - weer voor het lezen van 52 boeken in 2020. De Hebban Reading Challenge helpt me daar enorm bij. Niet omdat ik het daardoor per se haal om zoveel te lezen, maar het houdt me bij de les.


Doe mee aan de Reading Challenge!

Wat kunnen we op boekengebied van je verwachten in 2020?
Aankomend jaar wil ik weer wat meer artikelen schrijven voor Hebban over mijn geliefde genres sciencefiction en fantasy. Daarnaast hoop ik mijn eerste fantasyroman gepubliceerd te krijgen (na 11 bundels en novellen) en al een groot deel van het vervolg te schrijven. Ook wil ik een sciencefictionnovelle die ik in 2018 geschreven heb uitwerken tot een korte roman. Ambities en goede voornemens genoeg dus.

 Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Boekenjaar 2019 van... Martijn

 


Gesponsorde boeken