Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Het Donderdag Dilemma: Nietsnutten in de literatuur

door Hebban Crew 15 reacties
Het is de vijfde dag van de week: hoogste tijd voor Het Donderdag Dilemma. Aan de vooravond van het Boekenbal 2015 wrijven we nog even wat zout in de wonde en belichten we het spanningsveld tussen de misdaadliteratuur en de échte literatuur. Geef je reactie hieronder en discussieer mee.

''Scheer je weg uit het land van de literatuur, nietsnutten!'' Het is al weer zes jaar geleden dat Connie Palmen deze uitspraak tijdens het Boekenbal deed. Deze hartenkreet staat echter nog steeds symbool voor de waterscheiding tussen de literaire wereld van de schrijfster van De wetten en de in haar ogen auteurs van lager allooi.

Palmen meende destijds wat ze zei. Literatuur is een serieuze kunstvorm en de beoefenaars daarvan zijn bijkans heiligen. Die hebben elk jaar in maart hun eigen feestje in de Stadsschouwburg in Amsterdam en daar hebben auteurs van chicklitromannetjes, gewilde sportboeken of bestsellerschrijvers van thrillers, ook al hebben die het bijvoeglijk naamwoord 'literaire' op de cover, niks te schaften. Ook volgens literatuurcriticus Arjan Peters zijn literatuur en misdaadliteratuur twee heel verschillende fenomenen, die nooit tot elkander zullen geraken: 'never the twain shall meet'.

Sinds het thrillergenre, maar ook andere niet-literaire boeken een commerciële factor van betekenis zijn geworden, ontkomt de CPNB er niet aan om een klein aantal van die auteurs ook voor het Boekenbal uit te nodigen. Vorig jaar werd pornoster Bobbi Eden, die haar levensverhaal had opgeschreven, gesignaleerd in de schouwburg, ook DWDD-boswachter Arjan Postma, auteur van het boek Buiten!, was binnen.

En morgenavond zal het al niet anders zijn. Naast de koning van het bal, Dimitri Verhulst, en vele vakbroeders en -zusters, zullen ook auteurs uit andere competities aanschuiven. Thrillerschrijvers Suzanne Hazenberg en Carla de Jong hebben hun toegangskaartjes en enkele strippen Psychodelicaatjes al thuis. En wijnslurper Ilja Gort toont op Twitter de gevaarlijk hoge hakken die zijn minnares zal dragen op het bal.

De vragen van vandaag. Is die scheiding tussen de literatuur en andere fictie terecht? Is de bewieroking van literaire auteurs niet een tikkeltje overdreven? Is bijvoorbeeld de misdaadliteratuur niet net zo goed een serieuze kunstvorm? Kan een thriller überhaupt literair zijn?

Geef je reactie en discussieer mee!Over de auteur

Hebban Crew

1929 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Het Donderdag Dilemma: Nietsnutten in de literatuur

 

Gerelateerd

Over

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (1972) is een Belgische schrijver en dichter. Hij publiceerde v...