Hebban vandaag

Column /

Het favoriete kookboek van Soraya

In de Kookboekenweek deelt de Hebbanredactie de favoriete kookboeken. Dankzij een studie Spaans ging er een nieuwe culinaire wereld open voor Soraya Vink. Paella en tortilla de patata doen haar verlangen naar Spanje.

“Vamos a tomar un bocado.” Een zin die ik tijdens mijn studietijd regelmatig voorbij hoorde komen of zelf gebruikte. Door een studie Spaans maakte ik niet alleen kennis met de taal en geweldige literatuur, maar ging er ook een nieuwe culinaire wereld voor mij open. Ik kan nog steeds genieten van een bord boerenkool met worst tijdens de koude wintermaanden, maar bij het proeven van een kruidige paella of een tortilla de patata (een dikke omelet van ei, aardappel en olijfolie) verlang ik al weer naar mijn volgende verblijf in Spanje. En om dat gevoel al eerder te kunnen ervaren, kook ik graag Spaans.  

Want voor Spanjaarden is eten zoveel meer dan het begrip in eerste instantie doet vermoeden. Spanjaarden houden van gezelschap en hun sociale leven draait grotendeels om eten. Bij elk gerecht dat geserveerd wordt, zijn er bijzondere verhalen over de oorsprong. Als je aan een Spanjaard uitlegt dat wij in Nederland lunchen door een boterham te eten, kijken ze je ietwat ongelovig aan. ‘Dat meen je niet? Is dat echt alles?’ zei een Sevillaanse kennis ooit tegen mij. Toen ik een week later in de middag mijn boterhamzakje uit mijn tas haalde, dacht ik met enige weemoed terug aan het moment dat ik nog uitgebreid de tijd nam om te lunchen in de Spaanse zon en niet met een schuin oog naar mijn horloge keek om te kijken of het al tijd was om over te gaan tot de orde van de dag.  

Mede daardoor wordt mijn verzameling (lees)boeken vergezeld door kookboeken die voornamelijk over de Spaanse keuken gaan. Als je als echte Hollander voor het eerst kennis wil maken met de Spaanse keuken, kan ik de Minibijbel Spaanse keuken van Pepita Aris aanraden. Naast het feit dat er recepten uit iedere regio van Spanje in het boek zijn terug te vinden, geeft ze ook uitleg over de zorgvuldige gekozen ingrediënten in haar recepten. Wist je bijvoorbeeld dat de Spanjaarden onderscheid maken in de soorten olijven die ze in hun gerechten gebruiken? Het boek bevat foto’s die je laten watertanden, waardoor het maar moeilijk kiezen is welk gerecht je klaar wilt maken. Een fantastische introductie tot de Spaanse keuken en de bijbehorende cultuur!Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Het favoriete kookboek van Soraya

Gesponsorde boeken