Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Het geheim van een loser

Jeff Kinney won de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2015 in de categorie 9-12 jaar met 'Het leven van een Loser 8 - Gedumpt'. Inmiddels schreef hij al negen delen over de lotgevallen van Bram Botermans. De boeken zijn doorleefd: Jeff Kinney put uit eigen jeugd en kijkt daarnaar met humor in tekst en beeld. Met succes: er zijn een miljoen fans over de hele wereld!


Games en strips

Jeff Kinney ontwerpt en ontwikkelt online games. Als kind al interesseerde hij zich voor computers en programmeren, maar het was zijn droom om als cartoonist bij de krant te werken. Even zag het ernaar uit dat hem dat daadwerkelijk zou lukken: tijdens zijn studie schreef hij de strip Igdoof en leek hij op de goede weg. Maar helaas kreeg hij met zijn tekenwerk de ene afwijzing na de andere en lukte het hem niet om voet aan de grond te krijgen in de stripwereld. Totdat hij probeerde om striptekeningen en tekst op een nieuwe manier bij elkaar te zetten: de formule van Greg Heffley, zoals Bram Botermans van origine heet, was geboren.

Eigen jeugd als inspiratie

De interessantste en grappigste gebeurtenissen van je leven vinden plaats wanneer je opgroeit, aldus Jeff Kinney. Daarom maakt hij kinderboeken. Bij het schrijven over de belevenissen van Bram Botermans in 'logboek'-vorm beleeft hij veel plezier bij het ophalen van herinneringen aan grappige gebeurtenissen uit zijn jeugd. Zelf hield hij als kind geen dagboek bij, waar hij later spijt van had. Het zou het schrijven van Het leven van een Loser zoveel gemakkelijker hebben gemaakt! Zo’n vijf jaar voordat het eerste deel verscheen, begon hij dan toch regelmatig in een dagboek te schrijven waarbij hij ook tekende, om ook aan zijn ontwikkeling als striptekenaar te werken. Dat inspireerde hem tot het schrijven van Het leven van een Loser: ‘Het spel van woorden en beelden uit mijn echte dagboek heeft me op het idee gebracht om in deze vorm een roman over mijn eigen jeugd te schrijven’.

Kritisch

Een trage illustrator, noemt Jeff Kinney zichzelf, terwijl er in Het leven van een Loser meer dan duizend illustraties staan! ‘Ik moet erg lachen als ik bedenk hoeveel tijd ik nodig heb voor alle illustraties. Maar ik krijg nieuwe energie als ik zie hoe de tekst en de strips op de pagina van het boek samengevoegd worden. Het is te gek om te zien hoe ideeën uit je hoofd op het papier vorm aannemen.’ Ook het schrijven is een heel proces. Voordat hij met het eerste boek over Bram Botermans begon, had hij 77 pagina’s volgeschreven met ideeën, waarvan alleen de beste in het boek kwamen. Dit verzamelen van ideeën heeft in totaal vier jaar geduurd. Tachtig procent van de ideeën waarmee hij begon, keurde hij af: ‘Het moeilijkst is om kritisch naar je eigen tekst te kijken. Het is gemakkelijk om zomaar alles op de schrijven wat je bedenkt. En voilà, er is een boek. Maar dat zou zeker geen goed boek zijn. Ik moest bij Het leven van een Loser uiteindelijk wel kritisch zijn. Ik heb veel te snel geschreven en ik zag daarna dat een groot deel daarvan niet echt leuk was’. Het hele proces duurde uiteindelijk negen jaar: zo’n vier jaar ideeën verzamelen, daarna nog vier jaar om het verhaal te schrijven en te illustreren en ten slotte kostte het nog een jaar om het uit te geven.

Reële personages

Jeff Kinney ziet Bram niet als goed voorbeeld voor andere kinderen: ‘Bram is egoïstisch en kan aardig stom doen. Ik denk niet dat hij echt vervelend is; maar net als iedereen heeft ook hij zijn fouten. Hopelijk snappen lezers dat Brams onvolkomenheden hem juist grappig maken.‘ Naar zijn mening zijn verhalen met personages die alleen maar goed zijn een beetje saai; hij wilde een meer realistisch personage creëren. Bijna al zijn personages hebben hun evenknie in het echte leven. Sommige zijn samengesteld uit verschillende personen die hij kent, zoals Brams broers: dat zijn zijn echte broers. Theo daarentegen is een verzonnen personage dat uit verschillende karaktereigenschappen van zijn vrienden bestaat.

Lachen

De leuke kanten van het groter worden, daarover wilde Jeff Kinney schrijven, niet over de serieuze kanten. Het is zijn bedoeling om mensen met zijn boeken aan het lachen te maken. Bijna alle gebeurtenissen uit Het leven van een Loser heeft hij zelf meegemaakt: ‘ Ik ben bijna vier jaar bezig geweest om me al die grappige ervaringen en ontmoetingen voor de geest te halen en op te schrijven. Het boek is geen letterlijke vertaling van mijn jeugd, maar in zekere zin zijn de gebeurtenissen wel 'waar'.’

Boeken, apps, luisterboeken en films

De Leven van een Loser-serie telt negen delen met daarnaast twee extra uitgaven: het invulboek Jouw leven als Loser en Niet te filmen! Hoe Bram Botermans naar Hollywood ging. In Nederland verschijnen de boeken bij uitgeverij De Fontein. De serie startte in Amerika online op Funbrain.com in 2004. In april 2007 verscheen het eerste deel in boekvorm. Inmiddels zijn er meer dan 150 miljoen exemplaren van de Leven van een Loser-boeken beschikbaar in 45 talen. Het eerste boek, Het leven van een Loser, is ook verschenen als Nederlandstalige app; van de overige delen zijn er apps in het Engels. De boeken zijn eveneens als luisterboek verkrijgbaar (uitgeverij Rubinstein). Op basis van de boeken zijn er drie films gemaakt (Engels gesproken, Nederlands ondertiteld): Het leven van een Loser (2010), Het leven van een Loser 2 en Het leven van een Loser: Een hondenleven (beide 2013).

Deel tien!

We kijken uit naar het tiende deel over de belevenissen van Bram Botermans! Nog wel even geduld: Diary of a Wimpy Kid Book 10. Old school, met zwarte omslag, verschijnt op 3 november 2015. Het zal gepubliceerd worden in meer dan negentig landen. De Nederlandse vertaling wordt verwacht in juni 2016. Jeff Kinney kwam in 2012 naar Nederland, waar hij overvolle zalen met fans toesprak, honderden boeken signeerde en een interview gaf. Kijk vooral ook eens op de website van Jeff Kinney.Over de auteur

Julienne van den Heuvel

20 volgers
2 boeken
0 favorieten


Reacties op: Het geheim van een loser

 

Gerelateerd

Over

Jeff Kinney

Jeff Kinney

Jeff Kinney is een Amerikaanse striptekenaar, ontwerper van computerspellen en s...

Gesponsorde boeken