Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Het Grote Gebeuren, 5 Hebban Highlights

Zowel gevestigde auteurs als nieuw literair talent begeven zich morgen naar het hoge noorden om daar 'Het Grote Gebeuren' bij te wonen, hét literaire festival van Groningen. De Centrale Bibliotheek biedt een rijk programma met interviews, voordrachten, cross-over voorstellingen, discussies en signeersessies. Voor ieder wat wils, maar keuze te over! Hebban geeft je vijf highlights.

1. Adriaan van Dis

20.00 - 21.00 uur, Wolters-Noordhoffzaal

Deze gelauwerde auteur heeft sinds zijn debuut Natan Sid (1983) vele prijzen gewonnen en staat bekend om zijn prachtige reisverhalen en reportages. In Groningen zal hij vertellen over zijn nieuwste roman Ik kom terug, over een bijna honderjarige moeder en een familiegeschiedenis die bestaat uit halve waarheden en leugens.

2. Hermans hield van Groningen

20.45 - 21.30 uur, Het Buro

Terwijl Harry Mulisch dit weekend 'terugkomt' op het Leidseplein, is zijn 'De Grote Drie-collega' W.F. Hermans in Groningen onderwerp van gesprek. In Onder professoren (1975) rekent Hermans af met het Groningse academische milieu, waar hij jarenlang deel van uitmaakte als lector Fysische geografie. Maar deze grote auteur maakte niet alleen maar vijanden in Groningen. Biograaf Willem Otterspeer, Bert Boekschoten (emeritus professor in de paleontologie) en Margarethe Naauta gaan met Renske Sinkgraven over W.F. Hermans in gesprek.

3. Debutanten

20.40 - 22.10 uur, Debutantentrap

Nieuw, jong talent verdient aandacht: Elisabeth van Nimwegen (De smaak van ijzer, 2013), Roman Helinski (Bloemkool uit Tsjernobyl, 2014), Ilse Bos (Troep, 2013), Pauline Genee (Duel met paard, 2014), Mohammed Benzakour (Yemma, 2013) en Mano Bouzamour (De belofte van Pisa, 2013). Zes debutanten waarin het Letterfonds alle vertrouwen heeft. Ze werken aan een tweede boek met behulp van een beurs en vertellen hierover op de Debutantentrap.

4. Talkshow: Vertalen. Naar de geest of naar de letter?

22.30 - 23.15 uur, Het Buro

De kunst van het vertalen wordt nog vaak onderschat. Vertaalster Marianne Vogel gaat met collega-vertalers Erik Bindervoet, Hilde Pach, Edzard Krol en Piet Gebrandy in gesprek over het geheim van hun beroep. Aansluitend zal Jan Rot populaire vertaalde en hertaalde werken presenteren.

5. Ilja Leonard Pfeijffer

23.15 - 00.00 uur, Wolters - Noordhoffzaal

Hij schreef de mooiste zin van 2013, won de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en volgt K.Schippers in 2015 op als schrijver van het Poëziegeschenk. Tijdens Het Grote Gebeuren wordt deze succesvolle auteur geïnterviewd door de Groningse schrijver Ronald Ohlsen.

Wat: Het Grote Gebeuren
Wanneer: Zaterdag 1 november, 20.00 - 00.00 uur
Waar: Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18
Volledig programma, info en kaarten: www.hetgrotegebeuren.nlOver de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Het Grote Gebeuren, 5 Hebban Highlights

 

Gerelateerd

Over

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, ess...

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een Nederlandse auteur die over het alge...