Hebban vandaag

Listmania /

Het grote niets na Game of Thrones

door Debbie (Hebban Crew) 4 reacties
De wereld schudt nog steeds op zijn grondvesten na die brute seizoensfinale van het vijfde seizoen van Game of Thrones op HBO. Lezers van de boeken waren voorbereid, maar beleefden de shock niets minder heftig. Of je nou de boeken, de tv-serie of beide volgt, je bent nu in een diep zwart gat gevallen. Het grote niets.

Al jaren wachten we op het zesde boek van auteur George R.R. Martin, Winds of Winter. Het vorige deel, Dance with Dragons/Een dans met draken, verscheen in 2011, maar Martin kreeg het daarna erg druk met andere projecten, zoals een bepaalde HBO-serie. Het aandringen op sneller doorschrijven wordt door de auteur niet op prijs gesteld, evenmin als het zorgen maken over zijn zwaarlijvigheid en mogelijk spoedige overlijden (!).

En nu?
En nu dan? Waar ga je 's ochtends je bed nog voor uit? Je kunt alle gepubliceerde fragmenten uit Winds of Winter lezen, maar dat zijn slechts ministukjes van een duizend pagina's dik boek, een schrale troost. De complete geschiedenis van Westeros dan? Leuk, prachtig boek, maar het herinnert je slechts aan wat je (nog) niet hebt. Maar, er is meer zoals Game of Thrones. Een groot aantal fans is pas aangehaakt toen de HBO-serie begon en is niet volledig bekend met het fantasygenre waartoe GoT behoort.

Grimdark
Game of Thrones valt onder de epische fantasy, maar kan ook onder 'grimdark' worden gevat. Het is een duistere setting, met een dreigend einde van de wereld zoals men die kent. Er is veel geweld en ellende en niemand is echt 'goed'. Iedereen heeft een rafelrandje en kan tot daden worden gedreven, die ze niet zullen willen opbiechten aan hun moeder. Het epische zit in het wijdse van de middeleeuws aandoende wereld; Westeros en de continenten daaromheen, de ijzige wereld voorbij de Muur. Dankzij de omzwervingen van Daenerys, een van de vele 'rechtmatige' erfgenamen van de IJzeren Troon, leer je de gebieden buiten Westeros goed kennen. Game of Thrones bevat niet veel echte magie. Er vliegen wat draken rond en er is een roodgelokte vuurtovenares die de boel op stelten zet. Voorbij de Muur kun je reuzen tegenkomen, wargs, white walkers en meer van dat soort ongein. Met het letterlijke 'fantasy'-gehalte valt het dus wel mee.

Tips om het wachten draaglijk te maken
Wat kun je dan nu gaan lezen als je Het Lied van IJs en Vuur (de officiele reeksnaam van Game of Thrones) uit hebt. We geven je een aantal tips:

Spel der Goden (what's in a name?) ook wel genoemd Het Malazijnse Rijk van Steven Erikson
Het verhaal begint met een focus op soldaten: de gedegradeerde elite-eenheid De Bruggenbranders, met sergeant Whiskeyjack en magiër Snelle Ben als meest prominente leden. Maar gedurende de boeken wordt de gehele Malazijnse wereld verkend. Meer magie dan GoT, meer fantastische wezens (geen elfen en dwergen, wel draken en vooral heel veel originele, geweldig uitgewerkte volkeren, met geschiedenissen tot in de prehistorie) en minstens zoveel intrige, verraad, geweld en onzekerheid over het lot van je geliefde hoofdpersonen.

Een tiendelige boekenserie die in het Nederlands niet meer verkrijgbaar is, maar mogelijk wel tweedehands nog te vinden is of in de bibliotheek te leen. De serie is echter nooit helemaal vertaald. Onbegrijpelijk, want minstens zo goed als GoT en net zo bruut.

De Eerste Wet-trilogie van Joe Abercrombie
De bijnaam van Abercrombie op internet is Lord Grimdark. Nou, dan weet je het wel: zijn boeken staan midden in de duistere traditie van hyperrealistisch geweld, helden met donkere kanten en bad guys met goede bedoelingen.

Drie stoere boeken, waarvan helaas het eerste deel niet meer verkrijgbaar is. En naast de trilogie spelen er een fiks aantal andere boeken in dezelfde wereld, dus je bent niet zomaar uitgelezen.

De Broken Empire-trilogie van Mark Lawrence
Het verhaal van prins Jorg die in opstand komt tegen de wrede machinaties van zijn familie. Hoe hij dat doet, zal hem ook geen schoonheidsprijzen opleveren, maar toch: hij schopt het wel tot Emperor of Thorns (al is het zeer de vraag hoeveel prettiger dat is dan plaatsnemen op de IJzeren Troon van Westeros).

Een trilogie waarvan alleen de eerste twee delen zijn vertaald en die zijn ook al niet meer leverbaar via de boekhandel.

De kronieken van de Drenai van David Gemmell
Geweldige boeken vol oude helden, brute kerels, veldslagen, bijlgevechten en overleven. Alweer, het wordt een saai liedje, allemaal uitverkocht en niet meer leverbaar. Deze boeken zijn vrij goed tweedehands te vinden en staan ongetwijfeld in vrijwel elke bieb. In de Drenai-boeken blijf je dichter bij een handvol hoofdpersonages en waaier je niet zo extreem uit in perspectieven als George Martin doet in Game of Thrones. In feite zijn dit jongensboeken voor volwassenen. Ze hebben een hoog adrenalinegehalte.

Wordt dit geweld je allemaal iets te heftig en heb je wel genoten van Game of Thrones, maar met een teiltje en stapels zakdoeken erbij, dan hebben we ook een mildere tip voor je:

Het Rad des Tijds van Robert Jordan
Een persoonlijke favoriet, met een prachtig magiesysteem. Volg Rhand Altor en zijn vrienden Mart (de sluwe), Pepijn (de sterke), Egwene (de lieflijke) en Nynaeve (de irritante) in hun lange, lange reis om de wereld te redden of te doen ondergaan (die tegenstelling is een essentieel deel van de serie). Wees onder de indruk van Aes Sedai (de magiewevers) Moiraine en haar Zwaardhand Lan, die weten wat het juiste is, en de rollen van toverfee en ridder spelen, maar uiteindelijk ook maar gewoon menselijk blijken. Robert Jordan overleed voordat hij klaar was met zijn serie, maar liet ruim voldoende materiaal en instructies achter om het met zijn toestemming door een andere auteur te laten afschrijven. Brandon Sanderson mocht deze precaire klus klaren en deed dat met verve.


Heb je behoefte aan meer boekentips van de fantasy-experts achter de sciencefiction- en fantasyartikelen op Hebban, gebruik dan de Fantasytipper! Op basis van jouw drie favoriete boeken (en eventueel een toelichting), geven we jou een passende boekentip.

 Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
407 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Het grote niets na Game of Thrones

 

Gerelateerd

Over

George R.R. Martin

George R.R. Martin

George R.R. Martin (Bayonne, New Jersey, 1948) is een Amerikaanse bestselle...

Overig

Winds of Winter-troost

op 01 juli 2015 door Hebban Crew 29 boeken 2 volgers 0 reacties

Hebban Spots

Game of Thrones

77 volgers

Dit is een Hebban Page voor liefhebbers van de boeken van George R.R. Martin (ook wel 'Een lied van ijs en vuur') en/of de daarop gebaseerde HBO-serie. We waarschuwen altijd voor mogelijke spoilers...

Gesponsorde boeken