Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Het Hebban Boek van de Maand is: 'Anna O.' van Matthew Blake

door Hebban Crew 37 reacties
'Anna O.' van Matthew Blake is door de Hebban Crew gekozen tot het Hebban Boek van de Maand in februari. Volgens de redactie zul je na het lezen van deze thriller niet meer zorgeloos naast iemand anders slapen. Het boek is slim opgezet en weet de puzzel telkens weer te draaien, zodat de lezer tot het einde geboeid blijft.

Inleiding


Sander Verheijen

We gaan veel lezers blij maken, want het zesde Hebban Boek van de Maand is een thriller, vorig jaar het meest gelezen genre op onze site. Met bijna twee handen vol quotes van niet de minste collegaschrijvers als David Baldacci, Jeffery Deaver, Lee Child en Cecelia Ahern kun je het met recht hebben over een bijzonder goede start van een schrijfcarrière.

Deze originele thriller Anna O. is dan ook het debuut van de Brit Matthew Blake, voormalig researcher en speechschrijver van het Westminster Palace. En het kan bijna niet anders dan dat Anna O. een van de thrillers is die 2024 gaan bepalen. Het kán natuurlijk door de gelijkenis met de cover van Voor ik ga slapen komen (daar is het oog open, hier gesloten) maar het zou mij niet verbazen als Anna O. ook zo’n hit gaat worden als dat van die andere Britse debutant in 2011, SJ Watson.

Zonder het gras voor de voeten van onze 'ontdekker' Anouk weg te willen maaien, heeft Blakes thriller mijn nachtrust danig verstoord. Hoe kun je ooit nog rustig naast iemand slapen als je de theorie in Anna O. volgt en mensen die slapen, of eigenlijk slaapwandelen, tot heel veel enge dingen in staat zijn. Moord bijvoorbeeld.

Anna O.

Matthew Blake, vertaald door Arthur Wevers

Verschijnt op 6 februari bij uitgeverij HarperCollins

Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar 'Schone slaapster', omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Hij moet echter voorzichtig zijn in de behandeling van de spraakmakende verdachte, want hij leidt een leven vol geheimen.

Als Anna eindelijk tekenen van leven vertoont, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die de waarheid kent over die nacht, en Ben de enige die haar naar boven kan halen. En door wat er aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar.

Lees een fragment

De ontdekker


Anouk van der Zee

Anna O. is een slim opgezette thriller die de tijd neemt om de personages neer te zetten en de plotlijnen te plannen. Er wordt gedoseerd informatie vrijgegeven, waarbij je als lezer laveert tussen het schuldig of onschuldig van Anna Ogilvy. Daar hou ik van, om in je hoofd tijdens het lezen die puzzel te draaien en steeds weer van een andere kant te bekijken. Zit het zo, en past dat puzzelstukje dan ook nog? Zeker voor een debuut is deze thriller goed gedaan, want het is ambitieus van opzet. Het is niet makkelijk om alles recht te houden in je hoofd en ik heb dan ook het vermoeden dat Matthew Blake een prikbord in zijn werkkamer heeft met rode draadjes die om punaises heen zijn gespannen. Ik wilde echt weten hoe het afliep, dus brak ik mijn eigen regel en las ik verder in bed. Natuurlijk had ik kunnen weten dat ik tot half twee in de ochtend door zou gaan.

Het is voor het eerst in lange tijd dat ik weer eens een echt fijne thriller heb gelezen, waardoor het voor mij al snel duidelijk was dat Anna O. grote kans maakte het Hebban Boek van de Maand te worden. Slaap is iets dat niemand van ons echt helemaal begrijpt. Hoe kan het dat je acht uur lang bewusteloos ligt, terwijl je intussen levendige, kleurrijke en onmogelijke visioenen hebt? Het niet kunnen doorgronden van slaap zorgt er dan ook voor dat slaapstoornissen makkelijk angst oproepen. Van slaapverlamming, waarbij je wakker bent maar je niet kunt bewegen, tot slaapwandelen. Juist alles kunnen doen terwijl je daar geen enkele controle over hebt? Daar denk ik liever niet over na. En dan is het inderdaad nog maar de vraag ... ben je schuldig? Laat ik vast een tipje van de sluier oplichten: het is zeker niet de énige vraag in Anna O.

Over het Hebban Boek van de Maand

Hebban heeft haar eigen Boek van de Maand. Met dit initiatief richten we ons op nieuwe boeken die volgens ons extra aandacht verdienen. Dit zijn vooral niet de boeken waarvan we aannemen dat ze de weg naar de lezer toch wel zullen gaan vinden. Het panel van het Hebban Boek van de Maand richt zich op literaire romans, spannende boeken en verhalende non-fictie en bestaat uit de voltallige Hebban Crew.

Het Hebban Boek van de Maand wordt de hele maand onder de aandacht gebracht op Hebban en op onze socials. We nodigen onze lezers uit het boek te lezen en hun mening te delen onder dit artikel, op de boekpagina of in een persoonlijke recensie. Ook organiseren we elke maand een speciale leesclub rondom het boek én bieden we een discussieset aan voor leesgroepen die zelfstandig met het boek aan de slag willen, binnen of buiten Hebban. Wil jij alle Boeken van de Maand met ons meelezen? Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge 2023-2024!

Naar het Hebban Boek van de Maand-kanaal

De leeservaringen


Roos Wolthers

Ik ben niet echt een thrillerlezer, maar ik vond Anna O. vanaf het begin boeiend. Interessant is hoe Blake benadrukt dat alle personages vanuit hun eigen achtergrond, belangen en vooroordelen naar de moordzaak kijken en daardoor allemaal een vertekend beeld hebben. Zelfs het hoofdpersonage, psycholoog en slaapdeskundige Benedict Prince, die constant op zijn eigen aannames reflecteert, ontsnapt er niet aan. Dit is een boek waar je ’s avonds in bed over na blijft denken. Over wat er in de nacht van de moorden precies is gebeurd, maar ook over de vraag hoe goed je je geliefden nu echt kent en in hoeverre we nog onszelf zijn als we liggen te slapen.


Suzette Eikelenboom

Vermoord worden in je slaap, dat komt wel vaker voor in thrillers, maar zelf moorden terwijl je slaapt? Dat uitgangspunt greep mij gelijk. Hoewel ik eerst nog dacht dat er misschien een sciencefictionelement in dit boek zat, werd al snel duidelijk dat Blake het verhaal met een psychologische insteek heeft geschreven en dat maakt het misschien wel extra aangrijpend. De korte hoofdstukken en alinea's zorgen ervoor dat je pagina na pagina om blijft slaan. Ik had niet gedacht dat ik ooit een meeslepend boek over slaap zou lezen, maar Blake is erin geslaagd om een heel spannende thriller neer te zetten die je niet zomaar dicht kunt slaan.


Debbie van der Zande

Een boek dat enthousiast wisselt in perspectieven en vorm, plaats en tijd kan best een uitdaging vormen voor de lezer. Als je alle ballen die de auteur je toewerpt in de lucht weet te houden is Anna O. echter een ontzettend fijne thriller. Een intelligent mysterie, ingenieus in elkaar gedraaid. Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been. Je wisselt in je sympathie voor de personages en voelt je net zo verraden en voorgelogen als zijzelf. Eenmaal uit is de neiging groot om het boek opnieuw open te slaan om te ontdekken wat je allemaal gemist hebt. Heerlijk!

Over de auteur

Matthew Blake studeerde Engels voordat hij aan het werk ging als speechschrijver voor het Britse parlement. Geïnspireerd door zijn voorliefde voor het werk van Agatha Christie en spannende boeken begon hij zelf met schrijven. Anna O. is zijn debuutthriller.

Lees mee in de Hebban Boek van de Maand Leesclub

Elke maand wordt er een Hebban Leesclub georganiseerd met het gekozen Boek van de Maand. Lijkt het je leuk om over dit boek te praten met andere gepassioneerde Hebban-lezers? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We verloten 10 leesexemplaren onder gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban. Je kunt je inschrijven tot en met 7 februari.

Wil je liever met je eigen leesclub aan de slag? Elke maand vind je in het bekendmakingsartikel een speciaal ontworpen discussieset met vragen die zijn toegespitst op het gekozen Hebban Boek van de Maand. De discussieset voor Anna O. volgt binnenkort!

Schrijf je in voor de leesclub Doe mee aan de Challenge

Auteursafbeelding: © Pete Bartlett via uitgeverij HarperCollinsOver de auteur

Hebban Crew

2525 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het Hebban Boek van de Maand is: 'Anna O.' van Matthew Blake

 

Gerelateerd

Over

Matthew Blake

Matthew Blake

Matthew Blake studeerde Engels voordat hij aan het werk ging als speechschrijver...

Hebban Spots

Anna O.

24 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'Anna O.' van Matthew Blake, vertaald door Arthur Wevers (uitgeverij HarperCollins). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar:...