Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

"Het is echt een droom die uitkomt!"

Bewust eten & leven is het uitgangspunt van Jolijn Pelgrum: “Ik vind het geweldig om te laten zien wat je allemaal met plantaardige producten kunt doen.” Al jaren houdt Jolijn een blog bij en deze week is haar eerste kookboek, Vegadutchie verschenen. In deze hectische week heeft ze ook nog tijd gevonden om onze vragen te beantwoorden. En hoe enthousiast heeft ze dat gedaan! Lees snel verder.

De eerste vraag bij elk interview van Tante Es is: “Vertel me, wie is je vader, wie is je  moeder”. Laten we die vraag vertalen voor Hebban Culinair “Jolijn, wie heeft je leren koken, wie heeft je leren schrijven?”  
"Thuis aten we altijd heel simpel. Tot mijn ouders gingen scheiden en mijn vader een nieuwe vriendin kreeg. Lekker koken zit in haar bloed en ze maakte de meest heerlijke gerechten zonder pakjes en potjes. Ik was geïnspireerd en begon zelf ook te experimenteren in de keuken. Dat leidde in het begin tot pittige incidenten. Ik dacht dat ik in plaats van 1 peper wel 10 kleine pepertjes kon gebruiken. Ik heb ook veel in het buitenland gewoond en werd enthousiast van andere keukens en uiteindelijk door vegan eten. Te gek wat je allemaal met plantaardige producten kunt maken.  
Van schrijven heb ik altijd gehouden. Op de basisschool was ik al bezig boeken te schrijven over allerlei verschillende onderwerpen. Op de middelbare school was ik dol op betogen en mijn leraar was er enthousiast over. De liefde voor het schrijven laaide opnieuw op toen ik mijn blog Vegadutchie begon in mei 2011.
Ik vind het heerlijk om te schrijven over gezonde voeding en dingen die ik meemaak in het dagelijks leven. Het staat allemaal in het teken van mensen inspireren bewust te eten en leven waardoor ze lekker in hun vel zitten." 

De titel van jouw blog, en nu ook van jouw eerste boek, is Vegadutchie. Daar kunnen we twee woorden uithalen: veganistisch en Nederlands. Waarom deze titel?  
"Dat klopt! Ik vond het leuk voor een internationale naam te kiezen en iets met woordspeling te doen. Het lijkt me te gek als mijn boek ook vertaald wordt naar andere talen en dan doet deze naam het nog steeds."  

Hoe is het zo ver gekomen dat er nu van jouw blog een mooi kookboek ligt?  
"Goeie vraag! Ik was altijd al veel bezig met boeken en toen ik mijn blog begon was het meteen een droom om ooit een kookboek uit te gaan brengen. Zo'n anderhalf jaar geleden stond ik op het punt een avondje uit te gaan en opeens kreeg ik een sterk gevoel: dat boek moet er nu komen. Ik pakte een paar a4'tjes en schetste een snelle opzet van het boek die ik ophing in mijn keuken. Het boek moest volstaan met supergezonde, vegan recepten die vrij simpel te maken zijn. Ik had nog geen idee hoe ik het verder zou aanpakken, maar ik begon met recepten ontwikkelen.
Uiteindelijk wilde mijn vader in het boek investeren en ben ik met een klein team aan de slag gegaan. We maakten eind vorig jaar een mock-up en stuurde die op naar uitgeverij Nieuw Amsterdam. Ik werd uitgenodigd door redacteur Willemijn en na een leuk gesprek bood ze me een contract aan. Dat was een heel bijzonder moment: het Vegadutchie boek zou er écht komen!"

Niemand wordt ’s morgens wakker en blijkt veganistisch te zijn. Er is altijd een reden voor. Welke reden is voor jou van belang voor de keuze om veganistisch te zijn?
"Ik woonde een tijdje in Turkije en las daar het boek Skinny Bitch. Het boek, dat scherp en met een flinke dosis sarcastische humor geschreven is, focust zich op gezonde, plantaardige voeding, maar licht ook de praktijken in de bio-industrie uit. Ik ben echt dol op dieren en besloot direct alle vlees, zuivel en vis van het menu te schrappen. Ik merkte al vrij snel dat ik daardoor veel minder last van mijn buik had en mijn huid werd veel egaler. Een paar jaar leefde ik strikt vegan. Tegenwoordig ben ik iets flexibeler. Ik eet af en toe een biologisch eitje en heel af en toe een stukje biologische vis. Dat voelt goed voor me. Ik wil niet leven met labels. Ik eet zo gezond mogelijk en houd van mijn uitzonderingen. De reden om juist zo op plantaardige voeding te focussen is dat ik het geweldig vind om te laten zien wat je allemaal met plantaardige producten kunt doen!"    

Van al jouw werk spat een vrolijke, lichte indruk af. Waar haal jij deze frisse energie vandaan? Waar komt al dit enthousiasme vandaan?
 
"Door mijn obsessie met eten! Ik ben altijd wel weer nieuwe recepten in mijn hoofd aan het bedenken. Dan denk ik direct: dit wil ik delen met mijn lezers. Inspiratie haal ik uit de natuur, maar het meeste van groenten en fruit die ik op de markt zie liggen. Als ik een mooie, knalrode granaatappel zie liggen, zie ik meteen een lekkere salade voor me met als kleurige topping de rode pitjes. Het allermooiste aan wat ik doe, vind ik, als ik zie dat mensen zich lekkerder in hun vel voelen door de recepten en tips die ik deel. Daar doe ik het absoluut voor en ik krijg er veel energie van."  
 
In jouw blog spreek je veel over jouw dagelijkse praktijk: yoga, bewegen en gezond eten. Je wordt er als lezer vrolijk van. Maar hoe zie jij jouw lezers dit alles combineren met bijvoorbeeld werk en kinderen? Heb je tips?  
"Dat is een vraag die ik vaak gesteld krijg. Ik besef me heel goed dat ik, doordat ik veel thuis werk, ik ook meer tijd heb om zelf mijn maaltijden te bereiden. Tegelijkertijd heb ik ook een vol schema en mijn vriend heeft ook een drukke full-time baan. Gelukkig zijn er superveel tips om gezond eten te combineren met het moderne leven. Neem bijvoorbeeld overnight oats. Die maak je 's avonds in vijf minuten en de volgende ochtend hoef je ze alleen nog maar op te eten. 's Avonds kook ik vaak wat meer waardoor ik de volgende dag voor lunch een restje heb. Anders maak ik bijvoorbeeld een zuurdesemboterham met een geprakte avocado. En neem bijvoorbeeld de heerlijke avocado pasta uit mijn boek. Die is in een kwartiertje gemaakt!  
Het is meestal een kwestie van de switch maken. Het is waar dat je even tijd moet investeren om jezelf een nieuwe leefstijl aan te meten, maar je hebt er levenslang profijt van. En het allerbelangrijkste: het hoeft niet in één keer. Stapje voor stapje is de beste tip die ik kan geven."  

Dan de nieuwsgierigheid die om de hoek komt kijken: onderhoud je je blog helemaal alleen? Om de zoveel dagen een nieuw bericht plaatsen, een nieuw recept. Met foto’s. Of bevindt er zich een trouwe hulp op de achtergrond?  
"Er is zeker een trouwe hulp! Mijn vriend Sjoerd helpt me non-stop met het blog en vooral met de teksten. Hij is journalist en een erg creatieve schrijver. Vaak maakt hij de teksten nog een tikje scherper. Maar ook in de keuken zijn we vaak samen bezig met nieuwe recepten. Als ik dan iets heb gekookt doet hij de eind-styling, want hij heeft daar meer gevoel voor dan ik. Wie weet heet het blog over een tijdje Vegadutchies haha."    

Even verder over het koken. Waar haal je de inspiratie vandaan? Slenter je net zo lang over de markt tot er een helder idee naar beneden komt vallen? Struin je het net af langs andere blogs of borrelt de inspiratie zo spontaan omhoog?  
"Inspiratie ontstaat bij mij meestal spontaan. Dan kijk ik naar mijn glazen pot met havervlokken en zie ik opeens haver & walnoten koekjes voor me. Die krabbel ik dan snel op in mijn notitieboekje. Maar het allerliefst struin ik over de biologische markt heen. Als ik kijk naar alle felle kleuren en vormen zie ik vaak meteen een gerecht voor me. Ik kweek nu ook een paar plantjes thuis, zoals tomaten. Heel gaaf om te zien dat je met en beetje aarde, water en zon zelf je groenten kunt kweken. Instagram is ook een bron van inspiratie, daar staan prachtige food foto's op die me op nieuwe ideeën brengen."    

Wat is jouw favoriete recept? Komt deze uit een ver verleden met warme herinneringen of heb je deze zelf ontwikkeld?  
Moeilijk! Ik denk dat ik kies voor een lekkere Thaise Curry, zoals de Zoete Aardappel & Kokoscurry uit mijn boek. Curry's smaken in ieder seizoen lekker en je kunt eindeloos variëren met groenten en kruiden. Ze vullen goed en zitten vol met smaak. Daarnaast waan ik me altijd weer even in Thailand als ik de vleugen citroengras en gember proef. De lekkerste curry ooit at ik ergens in de buurt van Chiang Mai tijdens een kookcursus. Echt een explosie van smaken. Hmmm, krijg meteen zin om terug te gaan.  

Hoe spannend is deze week! Op 4 juni kwam officieel het kookboek uit. Het boek werd gepresenteerd bij Scheltema in Amsterdam. Kan je iets omschrijven van wat je meemaakt? Kan je ons meenemen in deze spannende tijd?  
"Het is echt een droom die uitkomt! Deze week is bizar spannend. Vorige week had ik voor het eerst mijn boek in mijn handen, een bijzonder moment. Het is fantastisch om het nu echt te kunnen doorbladeren en even in de lezerrol te kruipen. Ik ben zo ontzettend benieuwd naar alle reacties en naar wat mensen van de recepten vinden. Deze week ben ik nog heel druk met de promotie van het boek en interviews en volgende week ga ik op road trip naar Portugal. Heerlijk! Samen met mijn vriend in de natuur zijn en in de zee zwemmen. Natuurlijk gaat de computer wel mee, want ik wil natuurlijk helemaal op de hoogte blijven van alles rondom het boek."    

Wij willen je natuurlijk alle succes voor de toekomst wensen. Kan je als laatste nog een tipje van de sluier lichten over de nabije toekomst van Vegadutchie?  
"Er komt in ieder geval een Vegadutchie Boek Tour aan. In verschillende steden ga ik Vegadutchie Book Dinners & Workshops geven. Daar kijk ik erg naar uit. Verder ben ik heel stiekem alweer bezig met een idee voor een nieuw boek."   Over de auteur

Maaike Ebbinge

49 volgers
281 boeken
11 favoriet


Reacties op: "Het is echt een droom die uitkomt!"

 

Gerelateerd

Over

Jolijn Pelgrum

Jolijn Pelgrum

Jolijn Pelgrum is foodie, blogger, fotograaf en voedingscoach. Haar recepten en ...

Gesponsorde boeken