Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Het is Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober!

door Hebban Crew 9 reacties
De Kinderboekenweek 2023 is begonnen en dat betekent tien dagen lang feest in het thema 'Bij mij thuis'. We vieren thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen. Naast het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek is er natuurlijk veel meer te beleven, zoals spellen, liedjes, auteursbezoeken en boekentips. Hier vind je alles wat je moet weten.

Kinderboekenweekgeschenk

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt elk jaar speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven. Dit jaar viel de eer te beurt aan Sanne Rooseboom, auteur van de reeks 'Het Ministerie van Oplossingen' en Mot en de metaalvissers. Tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober krijg je het geschenk gratis van je boekhandel bij aankoop van € 13,50 aan kinderboeken.

LEES VERDER / Het tourneeschema van Sanne Rooseboom in de Kinderboekenweek

Ravi en de laatste magie

Sanne Rooseboom, met illustraties van Sophie Pluim

In de flat waar Ravi met haar moeder en broertje woont is een gasfornuis ontploft, waardoor iedereen tijdelijk weg moet. De gemeente vindt een plekje in een tehuis voor oude mensen. Niet zomaar oude mensen, maar gepensioneerde tovenaars. Door de komst van het gezin gaat er iets mis. De machtigste tovenaar kan de hele stad veranderen in een ellendig slagveld met ziektes en ratten. Ravi moet hem stoppen. Lukt dat? En gaat ze zich ooit weer ergens écht thuis voelen?

Prentenboek

Ook voor het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt jaarlijks een auteur en illustrator gevraagd. Yvonne Jagtenberg nam de opdracht in 2023 voor haar rekening, vooral bekend van haar prentenboeken over Hondje en Balotje. Ze ontving maar liefst twee keer achter elkaar een Gouden Penseel: in 2019 voor Mijn wonderlijke oom en in 2020 voor Hup Herman! Tijdens de Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober kun je het Prentenboek voor € 8,25 vinden bij je boekhandel.

LEES VERDER / Het tourneeschema van Yvonne Jagtenberg in de Kinderboekenweek

Mijn huis is jouw huis

Yvonne Jagtenberg

De moeder van Pats woonde in haar eentje in een huisje bij de brug. Het was klein, maar groot genoeg. Toen werd ze verliefd op een man die van alles twee had. Twee oren en twee kinderen. ‘Mijn huis is jouw huis,’ zei de moeder van Pats. Niet lang daarna werd Pats zelf geboren. En daar bleef het niet bij; tante Kee kwam logeren en ging nooit meer weg. Er werd een kamertje bij gebouwd. Maar ook voor Berend Botje en een bereleuke oom met vriend bouwen ze extra kamers. Zo komen er steeds meer bewoners bij, en steeds meer huis! Tot er op een dag iemand op de stoep staat te schreeuwen dat het zo écht niet verder kan … 

Spellen

Boekenjacht

Kinderen kunnen in onder andere AD, Tina, Donald Duck, Zo Zit Dat en Kidsweek een poster vinden over de Boekenjacht. Plak deze achter je raam en laat je kind zijn of haar favoriete boek ernaast zetten. Zo kun je niet alleen laten zien wat jij thuis leest, maar ook zien wat anderen in jouw buurt lezen. Ga samen op Boekenjacht en laat je kind leesinspiratie op doen. Bovendien kan je kind een kast vol boeken en een Donald Duck-zitzak winnen wanneer je een foto instuurt van jullie Boekenjacht-raam.

LEES VERDER / Kinderboekenweek 2023: Boekenjacht

Kinderboekenspel

Kinderen worden uitgedaagd om een kinderboekenspel te ontwerpen gebaseerd op hun favoriete kinderboek. Ze kunnen meedoen met hun klas, maar ook in kleinere groepen of alleen. Het mag een bordspel zijn, een kaartspel of een spel dat je buiten kunt spelen – alles kan, zo lang het verhaal van het gekozen boek er maar in terugkomt. De kinderen melden zich aan en gaan aan de slag met een speelbaar prototype: knippen, plakken, kleuren, schilderen, printen en timmeren. Op de finaledag op 4 november presenteren ze het idee aan een vakjury van speelgoedexperts. Het winnende spel wordt echt gemaakt.

LEES VERDER / Kinderboekenweek 2023: Kinderboekenspel

Boekentips

Geen Kinderboekenweek is compleet zonder heel veel boekentips. Zo zijn er thematitels speciaal bij het thema 'Bij mij thuis' van de Kinderboekenweek voor de basisschoolgroepen 1 tot en met 8, en een aantal Makkelijk Lezen-tips voor kinderen die tegenzin voelen bij het lezen of leesproblemen hebben zoals dyslexie. Ook zijn inmiddels de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt, de prijs voor het mooiste geschreven én het mooiste geïllustreerde kinderboek van afgelopen jaar. Deze Gouden Griffel en Penseel werden gekozen uit de Nederlandse winnaars van de al eerder uitgereikte Zilveren Griffels en Zilveren Penselen.

LEES VERDER / De Griffels en Penselen van 2023

Kinderen voor Kinderen

Elk jaar schrijft een kinderboekenauteur de titelsong van het nieuwe album van Kinderen voor Kinderen in het thema van de Kinderboekenweek. Iven Cudogham, die de eeuwenoude verhalen van Anansi de spin in een modern jasje steekt, schreef in 2023 het Kinderen voor Kinderen-lied 'Bij mij thuis'.

LEES VERDER / Meer Kinderen voor Kinderen videoclipsOver de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het is Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober!

 

Gerelateerd

Over

Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom (1979) studeerde internationale betrekkingen met een specialisat...

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (1967) was een paar jaar werkzaam in de beeldende kunst voorda...

Iven Cudogham

Iven Cudogham

Iven Cudogham (1977) is presentator en prentenboekenauteur. Met zijn serie over ...