Hebban vandaag

Review /

Recensie: Het is net alsof je als lezer ook even advocaat bent

door Hebban Crew 1 reactie
Marijke Vos schreef al flink wat feelgoodromans, waarvan 'Ik pleit voor jou!' de nieuwste is. En zoals het een echte feelgood betaamt is dit boek volgens recensent Annette heerlijk romantisch en tovert het bijna 250 pagina's lang een lach op je gezicht.

In 2020 verschenen bij HarperCollins Holland.

Ik pleit voor jou! van Marijke Vos

De jonge, ambitieuze advocate Janna heeft er alles voor over om die felbegeerde promotie binnen te slepen, maar een uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrel gooit roet in het eten. Ze zet zichzelf voor schut, verliest Zeer Belangrijke Documenten van haar aankomende zaak en deponeert tot overmaat van ramp haar maaginhoud over de gaatjesschoenen van een onbekende man. Janna krijgt nog één kans om indruk op haar baas te maken: het in goede banen leiden van de vechtscheiding tussen twee BN'ers waar heel Nederland van smult. Ze zet alles op alles om de rechtszaak voor de Gooische cliënte en haar monsterlijke tweeling te winnen. Maar dan herkent ze de uitermate charmante advocaat van de tegenpartij: de man met de gaatjesschoenen...

Marijke Vos (1985) combineert haar baan in de hulpverlening met copywriting voor grote bedrijven. Een finaleplek bij de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl leidde tot een aantal digitale publicaties. Ik pleit voor jou! is haar nieuwste roman, het boek verscheen in 2020 bij uitgeverij HarperCollins. In haar vrije tijd is ze een echte boekenwurm, zorgelijk schoenverslaafde en een ambitieuze wijnfanaat.

Recensie: Flirten in vaktaal *****

Door Annette Rijsdam

Marijke Vos is tekstschrijver en auteur van feelgoodromans. Ze heeft een vlotte, vrolijke pen en sinds 2018 heeft ze haar plekje al aardig veroverd in feelgood-land. Ze schreef onder meer Ik kom je halen (2018), Van Chanel naar flanel (2019) en de novelle-serie 'De weddingplanner' (2020). Ik pleit voor jou! kwam begin deze zomer uit bij HarperCollins Holland.

Janna Wiersma staat aan de vooravond van haar langverwachte promotie. Het enige wat ze nog ‘even’ moet doen is de rechtszaak winnen die haar baas zojuist op haar bureau heeft gegooid; een scheidingszaak met twee heel bekende Nederlanders in de hoofdrol. Maar dat is uiteindelijk niet de grootste uitdaging voor Janna. Een uit de hand gelopen 'vrijmibo' haalt haar minst flatteuze kant naar boven, ze raakt Zeer Belangrijke documenten kwijt en een vreemde moet haar vervolgens te hulp schieten. Een knappe vreemde, met gaatjesschoenen, waar zij vervolgens overheen kotst.

Tot zover haar rampspoed. Denkt ze. Niet alleen zijn die Zeer Belangrijke documenten in verkeerde handen gevallen, haar nieuwe cliënte is een ramp op een presenteerblaadje, en de advocaat van de tegenpartij… is de man met de gaatjesschoenen. Attent, charmant en de persoon met wie ze de vloer moet aanvegen, aldus de dwingeland die haar cliënte is. Maar pleit ze voor haar ambitie, of toch haar hart?

Vos heeft een fijne schrijfstijl waarmee ze een zeer herkenbare wereld neerzet. Er zweemt een goede dosis humor doorheen en de emoties zijn mooi in balans.

Een hysterische BN’er, een onzekere maar ambitieuze advocate en een tegenpartij waar iedereen wel mee aan de vergadertafel wil zitten, zijn goede ingrediënten voor een luchtige romcom. Dankzij Vos’ verteltoon en haar manier van uitwerken is Ik pleit voor jou! net een beetje meer, en doet het wat een echt goed feelgoodboek hoort te doen: je even loskoppelen van de realiteit en mee laten dromen met personages die heel hard bezig zijn hun hart te verliezen en weer te vinden.

Vos heeft een fijne schrijfstijl waarmee ze een zeer herkenbare wereld neerzet. Er zweemt een goede dosis humor doorheen en de emoties zijn mooi in balans. Dat maakt het een uitermate geschikt boek om bij weg te dromen. Het is geen 'hollen of stilstaan'-verhaal met personages die over de top reageren of die het bloed onder je nagels halen. Het is allemaal goed uitgebalanceerd waardoor het gewoon lijkt te kloppen, en je je voor een paar uur even Janna Wiersma waant.

'Ik blijf abrupt stilstaan bij die gedachte. Ik heb dit zelf veroorzaakt. En ik ben dus ook de enige die er wat aan kan doen.'

De personages en hun onderlinge chemie is een van de sterkste punten in Ik pleit voor jou!. Het voelt allemaal heel natuurlijk, zonder dat ze moeilijk doen om het moeilijk doen, en de opbouw is leuk gedaan. Vooral het geflirt tussen het formele emailverkeer door was erg grappig. Het voelt een beetje als Jane Austen in de advocatuur. Ook de setting is erg origineel en goed uitgewerkt. Het is net alsof je als lezer ook even advocaat bent met een soort driftkikker-peuter als cliënte die gaat scheiden.

Tussen de regels door lees je ook de boodschap om te kiezen voor dat wat je hart echt sneller laat kloppen, wederom subtiel zonder het in je gezicht te gooien. Kortom: Ik pleit voor jou! is een heerlijke romantische feelgood die bijna 250 pagina’s lang een glimlach op je gezicht tovert.

Meer flirten in functie

 

Annette Rijsdam recenseert feelgood op Hebban. Daarnaast houdt ze zich bezig met het schrijven over schrijven. Het redactievak lonkt en daar werkt ze langzaam naar toe.

profiel

Meer recensies van Annette:

 

    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Recensie: Het is net alsof je als lezer ook even advocaat bent

 

Gerelateerd

Over

Marijke  Vos

Marijke Vos

Marijke Vos (1985) woont en werkt in Brabant. Ze is auteur, vertaler en schrijfd...


Gesponsorde boeken