Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

'Het meisje in de trein' is de VN-Thriller van het jaar

door Soraya Vink (crew) 2 reacties
De redactie van Vrij Nederland kwam met acht thrillers op hun shortlist tot de conclusie dat het thrillerdebuut van Paula Hawkins een jaar de titel met verve mag dragen.

De VN thrillergids bevat 596 boeken met beoordelingen uiteenlopend van nul tot vijf sterren. Slechts acht thrillers kregen dit jaar de vijf begeerde sterren van de redactie, te weten Payback van Mike Nichol, Leven of dood van Michael Robotham, De slaap en de dood van A.J. Kazinski, Vernietiging van Jeff VanderMeer, Erfschuld van Arnaldur Indridason, Irene van Pierre Lemaitre, De eerlijke vinder van Stephen King en Het meisje in de trein van Paula Hawkins.

In hun juryrapport staat de redactie even stil bij het feit dat het subgenre in het thrillerlandschap steeds meer uiteenlopende vormen kent. Van sportthriller tot erotische thriller, tegenwoordig treft iedere thrillerlezer een boek naar zijn/haar smaak aan in de winkel. Maar wat maakt een thriller dat het de titel VN-Thriller van het jaar mag dragen? Labeltjes zeggen niks, want ook een literaire thriller kan saai zijn of teleurstellen. Het gaat om de factor dat de lezer wordt meegenomen door een bloedstollend verhaal. 'Hij komt met een geheel eigen schrijfstijl en een eigen perspectief, en hij treft de ideale balans tussen actie en denkwerk, maar het belangrijkste onderscheidende kenmerk is: er wordt ook nog iets nieuws gezegd over ons; over de wereld waarin wij lezers leven,' aldus het juryrapport van de VN redactie. 

Het meisje in de trein heeft net dat beetje extra. De redactie roemt het originele thrillerdebuut om de vele twisten en vragen die in het verhaal naar voren komen en het feit dat de lezer het onsympathieke hoofdpersonage Rachel blijft volgen door de meeslepende vertelstem van de auteur.

Ook de lezers op Hebban zijn enthousiast. Met 55 beoordelingen scoort deze thriller momenteel 3,5 sterren en plaatsen 200 lezers de bestseller op hun 'wil ik lezen'-plankje. Van Hebban-recensent Anne Terwisscha ontving het vier sterren. 'Het is een knappe prestatie hoe Hawkins met zo weinig middelen zo’n goed doordachte plot weet neer te zetten, waarbij de lezer lang in het ongewisse blijft over wat er eigenlijk gebeurd is,' is te lezen in de Hebban recensie.

Na het overdonderende succes in Engeland en de Verenigde Staten lijkt het onbetrouwbare verhaal van hoofdpersoon Rachel nu ook de Nederlandse thrillerlezer in zijn greep te hebben.  Over de auteur

Soraya Vink (crew)

4 volgers
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: 'Het meisje in de trein' is de VN-Thriller van het jaar

 

Gerelateerd

Over

Paula Hawkins

Paula Hawkins

Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schri...

Gesponsorde boeken