Hebban vandaag

Leesclubs /

‘Het meisje op de weg’ valt goed

door Jean-Paul Colin 1 reactie
Michael Berg is geen onbekende voor de Hebban Thriller Leesclub. Vorig jaar werd zijn boek ‘Heller’ uitstekend gewaardeerd. De leesclub spreekt zich nu uit over ‘Het meisje op de weg’.

Het omslag of de flaptekst? Het is altijd wel een van de twee waar nog voor het lezen alle aandacht van de leesclubdeelnemers naar uitgaat.
Tanneke Burggraaff
is vooral in de ban van het omslag: “In één woord schitterend. Mooi extra detail vind ik het vage gezicht in de lucht.” Amanda de Leeuw van Weenen zit op dezelfde golflengte als Tanneke:Mooie, mysterieuze cover met een stadje aan het water en in de lucht vagelijk het gelaat van een vrouw. Erg mooi en uitnodigend. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel.” Sylvia Bleecke daarentegen gelooft het verder wel: “De cover ziet er mooi uit, maar eerlijk gezegd hecht ik daar nooit zoveel waarde aan. Het is voor mij in ieder geval geen reden om een boek wel of niet te lezen. Ik kijk meteen op de achterkant en in dit geval spreekt het verhaal mij zeer zeker aan en maakt het mij erg nieuwsgierig.”
Maar er is ook elke keer wel een lezer die zich vooral laat leiden door het palmares van een auteur. Karin Bisschops bijvoorbeeld: “Omdat Michael Berg een Gouden Strop-winnaar is, verwacht ik een superspannend boek, zeker gezien het commentaar op de achterzijde van de juryvoorzitter van De Gouden Strop 2013.”

Als vervolgens de deelnemers aan het lezen zijn geslagen, is van teleurstelling geen enkele sprake. Janets vindt het erg spannend en is ronduit te spreken over de opbouw van het verhaal en over de goed uitgewerkte karakters. Monica is vooral te spreken over de fijne schrijfstijl en wil per se de diepere betekenis achter de flashback in het eerste hoofdstuk te weten komen. Bij Claudia van Meer ‘fladdert haar fantasie alle kanten op’. Ze is benieuwd of het ook de juiste kant op is. Als ze net als de anderen het boek eenmaal uitheeft, blijkt hoezeer het goed heeft uitgepakt: “Ik vind het een uniek boek: de schrijfstijl en de kanten die het verhaal steeds opgaat. Heel aangenaam. Normaal hou ik niet van flashbacks, maar in dit boek waren ze niet storend.”  Haar 9,2 is een van de hoogst gegeven cijfers.

Maar als altijd is er baas boven baas. Hetty van bergen is een van de twee deelnemers die met een 9,5 het hoogste cijfer geven: “Het boek is spannend geschreven en niet te gruwelijk, zeker geschikt voor mensen die houden van een thriller maar geen sterke maag hebben. Ik wil Michael Berg adviseren om nog heel wat boeken op dit niveau te schrijven en ook te proberen de boeken in andere landen (Frankrijk) op de markt te brengen.”
Laurevh89 denkt mogelijk hetzelfde maar verwoordt het wat anders: “Ik vind het boek wel wat meer internationaal getint doordat het zich voor een groot deel in Frankrijk en ook in België afspeelt. Ik vind het zeker geen typisch Nederlands verhaal. De schrijver heeft een heel vlotte schrijfstijl, hanteert geen ingewikkelde zinsconstructies, en het boek leest heel erg vlot.”

En zo stromen de dikke voldoendes binnen. Het meisje op de weg  scoort bij de 21 deelnemers niet lager dan een 7,5. Een puike prestatie! De gemiddelde puntenwaardering komt zelfs precies een punt hoger uit: 8,5.
Het onderdeel leesplezier krijgt – ook bij deze leesclub – het hoogste cijfer, een 9,1. Berg zou bij een volgend boek de lat hooguit wat hoger mogen leggen voor psychologie. Al mogen we gerust stellen dat de 7,8 voor dit onderdeel net zo goed om in te lijsten is.

“Voor Het meisje op de weg  had ik me voorgenomen om voor de spanning te gaan,” merkt Berg op als hij de deelnemers aan deze leesblub bedankt voor hun commentaar op zijn boek. Inmiddels is duidelijk dat hij hiervoor met vlag en wimpel is geslaagd. Of hij bovendien na Nacht in Parijs  ook met dit boek de hoofdprijs pakt…?
Caroline Kuiper duimt alvast voor hem: “Michael Berg heeft zichzelf weer bewezen. Zijn boek mag wat mij betreft meedingen naar De Gouden Strop.”

Het volledige verslag en alle beoordelingen van deze 151e Hebban Thriller Leesclub vind je hier.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: ‘Het meisje op de weg’ valt goed

 

Gerelateerd

Over

Michael Berg

Michael Berg

Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) studeerde Nederlands ...

Hebban Spots

Hebban Thriller Leesclub

680 volgers

De Hebban Leesclubs gaan verhuizen. Na de afronding van de laatste leesclub op deze pagina, vind je de leesclubs onder het menu-item 'Leesclubs' in het hoofdmenu. Klik op onderstaande link om alle...

Gesponsorde boeken