Hebban vandaag

Algemeen /

Het startschot van een schrijfcarrière

door Hebban Crew 2 reacties
Namen als Maartje Wortel, Niña Weijers, Lize Spit en Jaap Robben zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige literaire landschap. Naast hun schrijftalent hebben ze nog meer gemeen: ze deden allemaal mee aan de schrijfwedstrijd Write Now!

Sinds het jaar 2000 vormt de jaarlijkse schrijfwedstrijd Write Now! een kweekvijver voor nieuw schrijftalent en een poel om uit te vissen voor landelijke uitgeverijen. Winnaars van de wedstrijd slepen vaak een uitgeefcontract in de wacht en debuteren niet veel later met hun eerst roman of dichtbundel.  

Dat gold ook voor Lize Spit. De Vlaamse schrijfster won in 2013 zowel de jury- als de publiekprijs in de finale van de wedstrijd voor 15- tot 24-jarigen. In een interview in Taalhelden vertelt ze over haar eerdere deelname en finaleplaats in 2012 en haar winst een jaar later. Het leverde haar veel op: ‘Wat Write Now! zo goed maakt is dat de wedstrijd erg bekend is. De organisatie pakt alles grondig aan, op de website kan je telkens de winnende voorronde-verhalen lezen. Passionate Bulkboek zet zich in voor de winnaar en biedt podiumplaatsen aan op festivals. Ik raad iedereen aan om deel te nemen, want je hoeft de finale niet te winnen om opgemerkt te worden.’  

Zelf bleef Lize Spit absoluut niet onopgemerkt: van haar debuut Het smelt gingen tienduizenden exemplaren over de toonbank, de vertaalrechten werden verkocht aan onder andere Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen en Spanje en ook de filmrechten gingen van de hand. Haar werk werd in 2016 bekroond met de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs, de Nederlandse Boekhandelsprijs in 2017 en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs in 2018.  

Auteur Maartje Wortel heeft inmiddels ook een behoorlijk aantal publicaties bij elkaar geschreven. Sinds haar winst van Write Now! in 2007 verschenen er onder andere twee verhalenbundels (Dit is jouw huis en Er moet iets gebeuren) van haar hand, en twee romans (IJstijd en Goudvissen en beton). Met al die uitgaven sleepte ze verschillende prijzen in de wacht, waaronder de Anton Wachterprijs en de BNG Literatuurprijs. De Anton Wachterprijs ging ook naar Niña Weijers, voor haar debuutroman De consequenties. Die verscheen in 2014, vier jaar na haar winst van Write Now!  

Meedoen belangrijker dan winnen?  

Dat je de hoofdprijs niet hoeft te winnen om succesvol door te breken, zoals Lize Spit al opmerkte, bewijzen onder andere Jaap Robben (o.a. Birk en Zomervacht), Marjolijn van Heemstra (o.a. En we noemen hem) en Emy Koopman (Orewoet). Zij wonnen in de loop der jaren allemaal de Aanmoedigingsprijs en van hen verschenen inmiddels prachtige publicaties bij verschillende uitgeverijen.  

Voor iedereen die ook droomt over zo’n prachtige carrière is er goed nieuws, want de inzendtermijn voor Write Now! 2019 is geopend. Ben jij tussen de 15 en 24 jaar oud en schrijf je proza of poëzie? Knal je met gemak een scenario uit je pen of ben je juist thuis in een heel ander genre? Stuur dan nu jouw tekst in.  

De wedstrijd, voor Nederland en Vlaanderen, bestaat uit regionale voorrondes en een grote finale. Iedereen die een podium zoekt voor zijn taal en zijn schrijfskills verder wil ontwikkelen kan meedoen. Stuur in t/m 31 maart via het inschrijfformulier en maak kans op boekenbonnen, optredens, een schrijfopleiding, een MacBook en de lancering van je schrijfcarrière!  

Nog geen idee hoe te beginnen? Jaap Robben heeft tips:  

1.     ‘Begin! Dit is eigenlijk de belangrijkste en meest simpele tip. En tegelijk is beginnen het lastigste van het schrijven. Maar: begin. Je tekst hoeft nog niks te betekenen. Maar door te beginnen ontdek je wel wat het moet worden. Verwacht niet dat het meteen al goed moet zijn.’

2.     ‘Schrijf niet. Het belangrijkste deel van het schrijven doe ik wanneer ik niet schrijf. Ga even wat lopen, breng koffiedrab naar de groenbak. Stofzuig je kamer. Maak een ommetje. Op de een of andere manier gaan mijn hersenen dan altijd weer fris denken. Alsof ze even heropstarten. Daarna weet ik altijd weer hoe het verder moet.’  

In 2018 won Anne Giesen (1999) de laatste editie van Write Now! Het uitbrengen van een roman lijkt nu ook voor haar dichterbij te komen. ‘Ik ben meer bereid om open te staan voor aanbiedingen,’ zegt ze in een interview met Young Poets, ‘en voel me meer aangemoedigd om na te denken over mogelijkheden. Het is nu bevestigd dat het [schrijven, red.] niet alleen een passie voor mezelf is, maar dat anderen er ook iets in zien. Dus het voelt reëler dat er iets kan gebeuren.’  

Benieuwd naar de winnares van Write Now! 2018? De jury prees het verhaal ‘Regendagen’ met de woorden ‘een overtuigend universum waarin de emotie nooit wordt uitgemolken, maar tussen de regels zit. Onnadrukkelijk, en tegelijk onontkoombaar.’  

Lees hier het verhaal ‘Regendagen’

Een tekst insturen voor Write Now! 2019 kan nog t/m  31 maart 2019. In april en mei vinden er tien voorronden plaats in Nederland en Vlaanderen en op zondag 30 juni is de grote finale in Rotterdam. 

Meedoen

De hoofdprijs van Write Now! 2019 bestaat uit een MacBook, een schrijfopleiding bij de Schrijversacademie of bij Creatief Schrijven, optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival en een publicatie. De tweedeprijswinnaar wint een iPad* en een workshop naar keuze bij de Schrijversacademie. De derdeprijswinnaar gaat naar huis met een boekenpakket* en een studiedag bij de Schrijversacademie of Creatief Schrijven. De tweede en derde prijs bestaan verder uit een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits. *Mede mogelijk gemaakt door Libris.

Het winnende verhaal van Write Now! 2019 vind je op 1 juli op Hebban.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het startschot van een schrijfcarrière

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken