Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Het succes van Heel Holland Bakt

door Caroline Soesbergen 1 reactie
En, heb jij gekeken? Zo ja, dan hoor je tot de 1,6 miljoen Nederlands die de televisie hebben aangezet voor de eerste aflevering van Heel Holland Bakt. Het bakprogramma met meesterbakker Robert van Beckhoven en culinair journaliste Janny van der Heijden in de jury ging vorig jaar in première en is nu net gestart met de tweede ronde. Winnaar van het eerste seizoen Rutger van der Broek heeft er een mooie carrière aan over gehouden. Waarom werkt het concept en zijn we nu allemaal aan het bakken geslagen?

Het ‘sprookje’ begon in 2010, het jaar waarin BBC2 startte met de kaskraker The Great British Bake Off. Met meesterbakker Paul Hollywood en bekend kookboekenschrijfster Mary Berry als jury, tegenover Mel Giedroyc en Sue Perkins als - komische- presentatoren. Inmiddels is het programma bezig aan zijn vijfde seizoen en verplaatst naar prime time op BBC1. Landen over de hele wereld hebben het format - amateurbakkers die tegen elkaar strijden- overgenomen. In Nederland werd het Heel Holland Bakt.

Waarom het werkt
Heel Holland Bakt onderscheidt zich van de professionele kookshows door zijn laagdrempeligheid. Hoewel de kandidaten de mooiste creaties tevoorschijn toveren en absoluut ons respect verdienen - in het bijzonder degenen die het laatst overblijven - zijn ze uiteindelijk allemaal amateurs. Thuisbakkers, met een passie voor wat ze doen, maar zonder opleiding. We kunnen ons met de kandidaten identificeren. En stiekem is het best wel fijn dat het bakken ook bij hun soms fout gaat; verbrande koekjes, niet opgesteven bavaroises, ongaar brood… het gebeurt ons allemaal en blijkbaar ook als je goed genoeg bent om geselecteerd te worden voor een televisieshow. Een hele opluchting.

Heel Holland Bakt is bovendien, net als zijn voorbeeld The Great British Bake Off, gewoon goed gemaakt. Het is een vriendelijk en eerlijk programma, dat de tijd neemt. Geen sensatie of geruzie, maar kandidaten die elkaar helpen. Presentatrice Martine Bijl houdt het geheel luchtig en zorgt voor de komische noot. Hollandse kneuterigheid ten top.

Ondanks dat Heel Holland Bakt op omroep Max wordt uitgezonden is het voor jong(er) en oud. Dat is ook te zien aan de deelnemers zelf: de jongste kandidaat is 26, de oudste 57.  Ondanks zijn trage tempo is het programma dan ook helemaal van deze tijd: het speelt in op de groeiende behoefte aan ambacht, persoonlijke aandacht en bovenal authenticiteit. Thema’s die juist bij de jongere generatie erg leven.

Maar inspireert het ook tot bakken?
Bakken is al jaren aan een opmars bezig. Toen Nigella Lawson in 2003 haar bakboek Hoe word ik een goddelijke huisvrouw publiceerde, werd ze met de nek aangekeken. Bakken, dat is toch alleen voor huismoeders en oude vrouwen? Hoe anders is het nu: boekhandels puilen uit met bakboeken, in de Albert Heijn koop je verschillende kleuren fondant en er zijn televisieprogramma’s te over. Denk maar eens aan Bake My Day of Rudolph’s Bakery, die dan ook weer in boekvorm verschijnen. Heel Holland Bakt gaat hier handig in mee en stookt het vuur verder op. Er zijn helaas geen cijfers voor handen, maar afgaand op berichten op Facebook en Twitter wordt er vrolijk meegebakken. Inspiratie lijkt het toverwoord. Gelukkig nog maar een paar dagen wachten tot de volgende aflevering. En ondertussen alvast iets bakken uit het boek Heel Holland Bakt…        Over de auteur

Caroline Soesbergen

27 volgers
78 boeken
5 favoriet


Reacties op: Het succes van Heel Holland Bakt

 

Gerelateerd

Over

Linda Collister

Linda Collister

Linda Collister begon ooit haar culinaire carrière als kokkin van koningi...

Gesponsorde boeken