Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Het ultieme YA-boek volgens de Hebban-lezer

door Diana Mom 3 reacties
Onlangs gaf Hebban Young Adult exemplaren weg van de nieuwe YA-sensatie ‘Seeker’. Om kans te maken op het boek van Arwen Elys Dayton moesten de giveaway-deelnemers beschrijven aan welke verwachting het verhaal moet voldoen om hun favo YA-boek van de troon de stoten! Wat zijn de kenmerken van een topper in het YA-genre volgens de Hebban-lezer? Lees gauw verder!


Uit de vele inzendingen hebben we een overzicht gemaakt van wat volgens jullie op dit moment de toppers zijn.  

De winnaar
Het was heel spannend. De race ging vooral tussen De Hongerspelen van Suzanne Collins en Inwijding (Divergent) van Veronica Roth. Met twee stemmen meer wint De Hongerspelen. Wel wordt aangegeven dat de eerste twee delen het best zijn. Deel drie scoort minder hoog. Bij Divergent wordt vooral aangegeven dat de boeken bij vlagen te romantisch zijn.  

Nummer 3, 4 en 5
Heel duidelijk is dat de ‘Gone’-serie van Michael Grant ook favoriet is. Vooral de spanning in de boeken spreekt de lezers aan. Een lezer geeft aan dat hij niet kon stoppen met lezen, maar dat wel wilde om extra lang van de boeken te kunnen genieten. Op plek 4 vinden we De Test van Joelle Charbonneau. De serie wordt door velen geprijsd, ook vanwege de spanning, al lijkt het volgens een aantal lezers wel veel op De Hongerspelen. Nummer 5 is verrassend, de klassieker Twilight van Stephanie Meyer. Een van de eerste populaire vampierromans is dus nog niet vergeten.  

Andere toppers
Er werden nog heel veel meer toppers genoemd. Denk aan De glazen troon (Sarah J. Maas), I Am Number Four (Pittacus Lore) en de series ‘Academicus Vampyrus (Richelle Mead), ‘Fallen’ (Lauren Kate), ‘Kronieken van de Onderwereld’ (Cassandra Clare), De Labyrintrenner (James Dashner) en de ‘Huis van de nacht’-serie (P.C. Cast en Kristin Cast). Opvallend was dat ‘Harry Potter’ van J.K. Rowling maar één keer genoemd is. Betekent het dat de boeken in de vergetelheid raken of zijn er tegenwoordig betere boeken? Een andere serie die opvallend is, is de ‘Wicca’-serie van Cate Tiernan. Een serie van vijftien boeken van meer dan tien jaar oud die blijkbaar nog steeds gewaardeerd wordt.  

Geen Nederlandse auteurs
Wat ons ook opviel, is dat geen enkele auteur van eigen bodem werd genoemd. Betekent dat dat onze eigen auteurs geen pageturners schrijven? Of wordt er gewoon niet aan gedacht wanneer je praat over je favoriete boek? De reden is ons onbekend, maar het viel wel op tijdens het bekijken van de inzendingen.  

Wat moet een goed boek bevatten?
Uiteraard vroegen we ook waar een goed boek nu eigenlijk aan moet voldoen. Met stip op één staat spanning. Een boek moet jullie tevens verrassen en een vleugje romantiek is ook welkom. Tevens willen jullie vanaf de eerste pagina gegrepen worden en moet het een boek zijn dat niet dicht te slaan is. Iets nieuws, dat zien jullie ook graag. Want verhalen als De Hongerspelen, er wordt van gesmuld, maar het mag allemaal weleens van een andere kant belicht worden.  


Hebben jullie Seeker al gelezen? En voldeed het boek aan jullie verwachtingen?
Kun je je vinden in bovenstaande uitslag?   
           Over de auteur

Diana Mom

319 volgers
1962 boeken
96 favoriet


Reacties op: Het ultieme YA-boek volgens de Hebban-lezer

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken