Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Het verhaal van de slechterik

We lezen in sprookjes vrijwel altijd alleen over prinsessen en toekomstige koninginnen. Maar hoe zit het eigenlijk met de slechteriken? Wat is hun kant van het verhaal? Die wordt de laatste tijd steeds vaker belicht in YA-boeken. Bente maakte een selectie!


We leven mee met Assepoester als ze opgesloten wordt door haar gemene stiefmoeder. We gillen heel hard als Doornroosje zich prikt aan dat verdomde spinnenwiel en zijn dolgelukkig als Roodkapje ontsnapt aan de grote boze wolf. De slechteriken? Die haten we. Want ze zijn duivels, halen gemene streken uit en tonen geen greintje sympathie. Tenminste, dat is hoe we het voorgeschoteld krijgen. Wie weet, misschien heeft Malefide echt wel een zachte kant, kreeg de Koningin van Sneeuwwitje spijt van de giftige appel en was het leven van Assepoesters stiefmoeder lastiger dan we allemaal dachten. Soms, heel soms, zijn de slechteriken zo slecht nog niet.  

Die andere kant van het beroemde verhaal zien we steeds vaker terug in de boekwinkel. Vooral in Amerikaanse young adult-boeken wordt steeds meer aandacht besteed aan de schurk van het boek. Zo bracht Disney een serie uit met onder meer Ursula en het Beest in de hoofdrol. Met het boek Harteloos, waarin we een kijkje in het leven krijgen van Alice in Wonderlands Hartenkoningin, zien we de trend overwaaien naar Nederland.  

Fijn, die plotselinge wendingen in perspectief. Maar waarom lezen we graag over die andere kant van het verhaal? Misschien omdat we vooral heel nieuwsgierig zijn. Wat heeft ertoe geleid dat de boze Koningin zo boos is geworden? Waarom sprak Malefide nou echt die vloek over het land uit? Of omdat we heel gelukkig worden van al die toevoegingen aan de sprookjeswereld. En misschien, heel misschien, omdat we vinden dat iedereen die tweede kans verdient. Maar hoe leuk die nieuwe inzichten over de slechteriken ook zijn, stiekem wensen we allemaal dat ze dat kleine beetje duisternis vast zullen houden, want zonder het smeden van snode plannen geen echte sprookjeswereld. Lang leve de slechteriken!  

Harteloos van Marissa Meyer

We kennen allemaal het verhaal van Alice, het meisje dat in een groot gat valt en terecht komt in Wonderland. We weten zelfs genoeg over de gekke Hoedenmaker, het Witte Konijn en Cheshire, de kat met zijn manische grijns. Maar de Hartenkoningin? Die herinneren we ons enkel als boosaardig. Harteloos laat de andere kant van het verhaal zien, waarin een toen nog doodnormaal meisje liever een bakkerij wilde openen dan gekoppeld worden aan de Hartenkoning. Een verhaal over een lief meisje met grootste dromen, dat door omstandigheden uitgroeide tot de wrede Koningin.  

Dwaaleiland van Melissa de la Cruz

Weleens afgevraagd waar die schurken uit onze favoriete verhalen eigenlijk wonen? In dit boek zijn ze allemaal verbannen naar Dwaaleiland, waar ze geen magie kunnen gebruiken door een grote koepel die dat verhindert. De kinderen van de slechteriken wonen hier hun hele leven al en weten niet beter dan zich te vervelen in een donkere en slechte wereld. Mal wil net zo angstaanjagend zijn als haar moeder Malafide, Jay steelt erop los voor zijn vader Jafar en Evie doet er alles aan om net zo mooi te zijn als haar moeder. Als Mal Carlos dwingt om een feest te organiseren, gebeurt er iets onverwachts. Is het mogelijk dat er weer magie is op het eiland?  

Hof van mist en woede van Sarah J. Maas

In het tweede deel van deze sprookjesachtige serie is Feyre weer samen met Tamlin in het Lentehof. Alles hoort rozengeur en maneschijn te zijn, maar ze kan de afspraak die ze maakte met Rhysand maar niet vergeten, de gevreesde Edelheer van het Nachthof. Wanneer zal ze geclaimd worden door de man waar ze zoveel verachting voor voelt? En dat is nog niet eens Feyre’s grootste zorg, want een nog groter kwaad doemt op dat alleen te verjagen is als Feyre haar nieuwe krachten leert beheersen.    

Benieuwd naar meer boekentips van Bente? Klik dan hier. Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Het verhaal van de slechterik

 

Gerelateerd

Hebban Spots

7Days

18 volgers

7Days is dé weekkrant voor jongeren. Vol nieuws, games, films, muziek, strips en meer! Kijk ook op www.sevendays.nl voor het laatste nieuws, de leukste quizen en tests en de leukste filmpjes.

Gesponsorde boeken