Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Het vervolg: meeslepende YA-series van voorjaar 2017

door Lindy (Hebban Crew) 14 reacties
Voor iedereen die weleens enthousiast aan een nieuwe boekenreeks begint, maar door het overgrote aanbod nieuwe titels vergeet wanneer de vervolgdelen verschijnen biedt Hebban de helpende hand: we zetten de nieuwe uitgaven en slotdelen van je favoriete YA-series voor je op een rij!


Buitenaards spannend  

In 2016 kwam werd de trend rond dystopische YA-boeken opgevolgd door een nieuwe: de YA Scifi kwam om de hoek kijken. Zo schreef Victor Dixen het boek Phobos, waarin zes jongens en zes meisjes zich in een ruimteschip op weg naar Mars bevinden. Daar moeten zij de eerste menselijke kolonie in de ruimte beginnen. Het boek eindigde met een flinke cliffhanger, zo oordeelde Claudia van de YA Club van 10: ‘Ik heb nog zoveel vragen waar ik graag een antwoord op zou willen hebben. Ik ben ontzettend benieuwd hoe het verder gaat met deze personages en ga zeker deel twee lezen zodra deze uit is.’ In maart krijgen die lezers antwoord op hun vragen, want dan is deel twee beschikbaar: Phobos2    

Ook Pierce Brown koos Mars als locatie voor zijn trilogie over de planeet. In Rood, Browns debuut, behoort zijn hoofdpersoon Darrow tot de Roden, de laagste kaste op Mars, die ervan overtuigd is dat hij met zijn werkzaamheden diep onder de grond de planeet leefbaar maakt voor volgende generaties. Dan blijkt dat Mars al bewoond wordt en hij slechts een slaaf is. De enige weg tot de vrijheid is een revolutie te ontketenen, een strijd die in het vervolg Gouden zoon doorgaat. In maart weten lezers hoe Darrow zijn reis verder voortzet, dan ligt deel twee in de boekwinkel.  

Schrijfster Claudia Gray creëerde met haar ‘Vuurvogel’-trilogie een wereld een apparaat waarin hoofdpersoon Marguerite door middel van de door haar ouders uitgevonden firebird door verschillende dimensies kan reizen en in steeds een andere versie van haar eigen leven terechtkomt. In Duizend stukjes van jou en Tienduizend hemels boven jou heeft ze al heel wat gevaren getrotseerd. In het slot van de trilogie, Een miljoen werelden met jou, ontdekt ze dat haar oude vijand eropuit is honderden universums te vernietigen, met iedereen die daarin leeft. Daarvoor gebruikt hij de gestoorde versie van Marguerite uit een andere dimensie, die de echte Marguerite altijd een stap voor lijkt te zijn... In mei kunnen liefhebbers lezen over deze strijd tussen de twee Marguerites.  

Ook de geheimzinnige Pittacus Lore is aan het einde gekomen van zijn ‘Lorienkronieken’. Het slot Ik ben nummer vier: op leven en dood verschijnt in de maand april. Nummer Vier, John, en de anderen ontdekken dat jongeren over de hele wereld de zogenaamde Erfgaven hebben ontwikkeld en moeten hen opsporen voor de Mogadoren, die de aarde inmiddels met hun ruimteschepen hebben veroverd, voor te zijn.  

Dystopische climax  

Natuurlijk verdwijnen de dystopische YA-boeken niet zomaar, hun populariteit blijft groot en uitgevers blijven lezers er blij mee maken. In 2017 wordt de ‘Overlevers’-trilogie van Chris Weitz afgerond met De terugkeer. Jefferson en Donna overleefde de Mysterieuze Ziekte en zijn enkelen van de tieners die het New York van de toekomst leiden. In deel 2 vonden ze een medicijn. In het slotdeel krijgen ze te maken met de grootste uitdaging ooit: een meedogenloze aanval vanuit de Oude Wereld. Het is maar de vraag of zij tussen de puinhopen van het verwoeste New York nog steeds een nieuwe wereld kunnen opbouwen. In april kunnen lezers het ontdekken.  

Ook Arwen Elys Dayton sluit haar ‘Seeker’-trilogie af met Disruptor, het derde deel dat vanaf april verkrijgbaar is. De schrijfster liet haar lezers in Seeker en Traveler kennismaken met Quin, die opgeleid werd om het nobele beroep van Zoeker uit te oefenen. Tot bleek dat het edele doel dat nagestreefd werd, niet bestond. Een generaties geleden gesmeed complot om hen uit te roeien echter wel. Kan Quin de levens van de mensen van wie ze houdt toch nog redden?  

Van Amy Ewing verschijnt nog niet het vervolg op het eerste deel in haar trilogie ‘Lone City’. Wel schreef zij een losse novelle bij haar The jewel. In Opgesloten laat ze Raven, de beste vriendin van hoofdpersoon Violet aan het woord. Zij werd in het eerste deel als surrogaat (ook wel draagmoeder) verkocht aan de Hertogin van de Steen. Ravens wil is echter sterk, maar de hertogin doet er alles aan om die te breken. Het verhaal van Raven kun je vanaf maart lezen.  

Soapachtige taferelen  

Alyson Noël zette in Rivalen, het eerste boek in de Beautiful Idols-serie, een groepje jongeren neer die de strijd met elkaar aangingen om de hipste en beroemdste mensen de nachtclub Unrivaled binnen te krijgen. Een soapachtig verhaal, vond recensent Marloes Otten, dat zich na de verdwijning van een jonge filmster ontpopte tot een politieverhaal. Benieuwd hoe het verhaal zich verder ontwikkelt? Vanaf mei ligt het vervolg Zwarte lijst in de boekhandel, waarin de jonge promotors de onschuld van een van hen, Aster, moeten zien te bewijzen.   

Meisje vermist is het derde deel en slot van de ‘Vermist’-trilogie van Sophie McKenzie over het meisje Lauren dat haar verleden wil achterhalen. Hoe zit het met haar biologische ouders, het adoptiedossier dat ze niet mag inzien en die louche kinderhandelaar? Het derde deel van de reeks wordt verteld vanuit het perspectief van Laurens zusje Madison, die tijdens de zoektocht naar hun biologische vader stuit op een mysterieus netwerk van vermiste meisjes en geheime schuilplaatsen. Meisje vermist is vanaf april verkrijgbaar.  

Ook de trilogie van de piepjonge schrijfster Estelle Maskame komt tot een eind. Na Did I Mention I Love You en Did I Mention I Need You verschijnt in maart het slot Did I Mention I Miss You, waarin de lezer te weten komt of Eden écht geen gevoelens meer heeft voor haar stiefbroer Tyler. Is deze verboden liefde echt verleden tijd?  

Vloeken en demonen  

Verschillende goden, visioenen en gaven: we komen ze allemaal tegen in deze YA-boeken met een mythologisch of paranormaal tintje. Josephine Angelini geeft een vervolg aan haar boek Vervloekt, het eerste deel in de ‘Goddelijk’-trilogie, waarin ze fantasy met mythologie in de mix gooit. Daarin voelen Helen en Lucas door een oude vloek een diepe haat voor elkaar. Maar soms kunnen zelfs de goden niet voorkomen wat er gebeurt. In het tweede deel Verloren, dat in februari verschijnt, gaat Helen door met haar strijd om de vloek te breken en daalt daarvoor af naar de onderwereld.

Met Dans van vlammen schreef Yelena Black het vervolg op Dans van schaduwen, het tweeluik waarin Vanessa haar opleiding begint aan een exclusieve balletschool. Niet omdat dansen haar lust en haar leven is, maar vooral om te achterhalen wat er met haar zus is gebeurd. De demonen en andere duistere krachten op de academie in aanmerking nemend is dat nog niet zo makkelijk. Dans van vlammen is in februari te koop.  

In Riders van Veronica Rossi verwierf Daryn het Zicht – de vaardigheid om in de toekomst te kunnen kijken. De hielpen haar op levens te redden, tot ze een van de geredde mensen onbedoeld opsluit in een andere dimensie, samen met de laatst levende demon. In Zoeker probeert ze hem te redden, maar juist op dit moment is ze haar gave kwijt. Wie wil weten hoe dat afloopt, kan vanaf mei in de boekhandel terecht.  

Magische werelden  

Ja, ook van Nederlandse bodem is er een vervolg dit voorjaar. Jeroen van Unen schreef met De slang van Havilah het tweede deel in zijn ‘Nachtuilen’-serie. In het eerste deel komt Tobias Durana terecht op de Denari-eilanden, een magische plek. Daar ontdekte hij dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht, maar ook dat hij voorbestemd is een grote rol te spelen bij het verslaan van een duistere tovenaar. In het tweede deel zijn de vijanden van Tobias en zijn vrienden nog niet klaar met hen. Voor die nieuwe avonturen moeten lezers geduld hebben tot de maand mei.  

Schrijfsters Cassandra Clare en Holly Black bundelden in 2014 hun krachten en zijn inmiddels toe aan het derde boek in hun magische ‘Magisterium’-reeks. In de serie is Callum toegelaten tot deze school die leerlingen opleidt tot tovenaars. De IJzerproef, de toelatingstest, bleek pas de eerste van vele grote uitdagingen te zijn. In deel drie moeten Call en zijn vrienden de moordenaar van een van hun klasgenoten opsporen en blijkt magie in de verkeerde handen enorme schade aan te kunnen richten. In april verschijnt dit derde deel, De bronzen sleutel.  

Ook Sarah J. Maas komt in mei met haar derde boek in de serie ‘Hof van doorns en rozen’. De Nederlandse titel is nog niet bekend, maar de oorspronkelijke titel luidt A Court of Wings and Ruin. In de eerste boeken wordt Feyre naar het gevreesde rijk Prythian ontvoerd door Tamlin, een magische en dodelijke Edelheer. Ze ontwikkelt heftige gevoelens voor haar ontvoerder, maar blijkt ook de enige te zijn die de wereld kan redden van een koning die heel Prythian wil overheersen. In deel drie wordt ze daardoor de inzet in een spel tussen twee Edelheren en moet ze het dodelijke spel zelf meespelen om de strijd te kunnen winnen – niet alleen die van het kwaad, maar ook die met haar eigen gevoelens.              

Staat jouw favoriete YA-serie van dit moment er ook tussen? Naar welk vervolgdeel ben jij het meest nieuwsgierig?Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Het vervolg: meeslepende YA-series van voorjaar 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken