Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Kees van Kooten: 'Ik schrijf het liefst over de liefde'

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

Zodra Kees van Kooten en Marieke Lucas Rijneveld plaatsnemen in de stoelen op het podium, overhandigt Van Kooten een anagram van de naam van zijn gesprekspartner. Een persoonlijk cadeau aan Rijneveld, dat het gesprek direct een fijne sfeer geeft. De openheid van de auteurs is merkbaar in het gesprek dat ze voeren. Zo vertelt Van Kooten hartelijk dat hij graag over de liefde schrijft.

'Ik ben wat dat betreft een sentimentele fanaat. Ik spreek het ook wel uit. "Hè, wat houd ik toch van je." Ik doe niks liever dan schrijven over mijn vrouw Barbara, over mijn kinderen en mijn kleinkinderen.'

Still uit de uitzending van donderdag 15 april

Rijneveld vertelt dat ze bezig is met het schrijven van een dichtbundel. 'Dat vind ik heerlijk, poëzie ligt net nog iets dichter bij mij dan een roman.'

Dierenliefde

Waar de twee auteurs elkaar echt vinden is in een gesprek over dieren. 'Ik werk af en toe op een boerderij,' vertelt Rijneveld. 'Daar is de dag dat de koeien weer naar buiten mogen echt een evenement, inclusief bezoekers. Je wordt zo vrolijk van al die gekke sprongen.' Van Kooten kan zich daar helemaal in vinden:

'Een poes en een hond, die aai je nooit woordeloos. Net als in het landschap met een koe of paard. Het aaien van een dier dwingt je tot je liefste geluiden.'

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden afleveringen hier terug.

De auteurs

Kees van Kooten

Kees van Kooten debuteerde in 1968 als schrijver met Treitertrends en maakte naast zijn satirisch werk vooral furore met zijn autobiografische boeken. In 2013 schreef hij het Boekenweekgeschenk De verrekijker. Zijn laatst verschenen boek is Hartstochtjes, waarin hij schrijft over hoe kunst, boeken, muziek, cartoons en historische gebeurtenissen in connectie staan met zijn persoonlijke herinneringen.

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de bundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh' Prijs. Haar romandebuut De avond is ongemak werd veel geprezen en verdiende een plek op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2019. De Engelse vertaling van het boek werd in 2020 bekroond met de International Booker Prize. Afgelopen november verscheen Mijn lieve gunsteling, die wederom met lof werd ontvangen.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek is verplaatst naar de zomer van 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2540 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Kees van Kooten: 'Ik schrijf het liefst over de liefde'

 

Gerelateerd