Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Het zijn de Recensieweken op Hebban!

door Hebban Crew 23 reacties
Tijdens de Recensieweken staat Hebban volledig in het teken van het schrijven van boekrecensies. Deze zomer is hét moment om je vaardigheden hierin te verbeteren of er voor het eerst mee te beginnen. Je zult van 8 juli tot en met 4 augustus zowel recenseertips als lichtende voorbeelden van mooie recensies voorbij zien komen én we redigeren de recensies van dappere beoefenaars. Vier de Recensieweken met ons mee en aan het eind van de zomer schrijf ook jij prachtige boekrecensies.

Blijf jij weleens zó in je leeservaring zitten na het dichtslaan van een boek dat je het liefst je gedachten op papier zou zetten? Je bent daarin zeker niet de enige! Toch zijn veel lezers huiverig voor het echt schrijven van een lezersrecensie. 'Dat kan ik nooit' is een veelgehoorde uitspraak in de Hebban Leesclubs, maar toch lukt het altijd weer. Door over een boek te praten met de andere deelnemers ga je nadenken over wat je er zelf over wilt zeggen. Na een beetje oefenen kun je het ook alleen, dan voer je het gesprek tijdens het lezen in je hoofd.

Maar waarom zou je het eigenlijk dóen, een recensie schrijven?

1.

Raad anderen een boek aan of af

Door een recensie te schrijven over je gelezen boek laat jij weten wat je van ervan vindt, zodat anderen kunnen ontdekken of zij het ook willen lezen. Een stukje informatie, soms een waarschuwing, vaak leesinspiratie. Omdat smaken erg kunnen verschillen is het belangrijk om helder, to the point en kritisch te zijn over de door jou beleefde hoogtepunten, missers, goed uitgewerkte elementen en verkeerd uitgepakte risico's. Want dat jij niet van een uitgebreide achtergrondschets houdt, wil niet zeggen dat een ander daar niet juist naar op zoek is. Dan zegt een duidelijke uitleg met misschien zelfs een voorbeeld veel meer dan alleen 'ik vond het niks'.

2.

Hou je eigen leeservaringen bij

Jouw recensies zijn een manier om je leeservaringen te bewaren. Hoe frustrerend is het om na jaren nog eens een boek uit je boekenkast te pakken, je nog te herinneren dat je het prachtig vond, maar niet meer precies waarom. De details van je leeservaring zijn inmiddels vervlogen. Herlezen kan en roept ook, maar dan zie je tegelijkertijd jouw Nog te lezen-stapel staan en vervloek je de tijd. Als je nu je eigen recensie kon lezen, zou die leesherinnering levendig terugkomen. Oh ja, zo was het! En je kunt terugkijken op je ontwikkeling als recensent. Welke typische beginnersfouten ben je ontgroeid en wat was dat ene element in je recensies dat eigenlijk hartstikke leuk was? Dat moet je weer oppakken!

Dit gaan we doen op Hebban

Vorig jaar hebben we heel wat recenseertips verzameld tijdens de Recensieweken en ze zijn té goed en té leuk om niet opnieuw voorbij te laten komen. Daarom kun je ze echt overal op Hebban zien de komende vier weken, of je nu een artikel leest, op een boekpagina kijkt of door de Verwacht-lijst aan het speuren bent op zoek naar nieuwe boekentips.

Daarnaast vind je maar liefst vier keer per week een recensie-artikel op Hebban. Twee keer plaatsen we een geslaagde lezersrecensie om uit te lichten en twee keer een gewillige recensie om te redigeren. Van zo'n gratis redactieronde door de Hebban Crew leren we allemaal ontzettend veel en er werd vorig jaar massaal op gereageerd.

Meld een recensie aan

Tip een mooie recensie

Twee keer per week gaan we een recensie uitlichten die het bewonderen waard is: de mooiste, leukste en meest verrassende lezersrecensies die op Hebban te vinden zijn. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig! Zijn er lezers van wie jij alle recensies leest omdat ze zo goed uitleggen wat ze van het boek vinden? Tip ze in de reacties onder het oproepartikel dat je via onderstaande knop bereikt.

Ga naar het artikel

Laat je eigen recensie redigeren

Denk jij nog niet de recensie te kunnen schrijven die je een boekenbon kan opleveren, maar wil je wel graag beter worden in recensies schrijven en een keer feedback ontvangen van de Hebban Crew? Meld dan een recente recensie van jezelf aan onder het oproepartikel via onderstaande knop. Je krijgt publiekelijk feedback, maar we houden het natuurlijk vriendelijk. Wie weet kiezen we jou uit, dus wie durft?

Ga naar het artikel

De Recensieweken zijn van 8 juli tot en met 4 augustusOver de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Het zijn de Recensieweken op Hebban!