Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Throwback Thursday: de Nederlandse Tolkien

Als je op zoek gaat naar de Nederlandse Tolkien, dan verwacht je allerlei epische fantasy tegen te komen. Maar dan heb je buiten de schrijver van dit artikel gerekend: Eisso Post denkt altijd buiten de kaders. Daarom leverde zijn zoektocht vijf heel bijzondere kandidaten op. Een bijzondere serie, die het waard is om nogmaals te belichten op Throwback Thursday tijdens de Hebban Fantasy Week.

Twee jaar geleden vroeg auteur, vertaler, manuscriptbeoordelaar en schrijfdocent Eisso Post zich in een serie van zes stukken het volgende af: "Wie is de Nederlandse Tolkien? Is er wel een Nederlandse Tolkien? Is er wel één Nederlandse Tolkien? Is er misschien een reeks schrijvers die, elkaar aanvullend, ‘de Nederlandse Tolkien’ genoemd kunnen worden?"

Hij behandelt vijf mogelijke kandidaten en brengt zijn zoektocht tot een conclusie in het zesde artikel. Eisso kreeg veel reacties op zijn artikelen, onder andere van de leden van het Nederlandse Tolkien genootschap Unquendor. Terecht, want het is een erg leuke serie.

Deel 1: Marten Toonder

Deel 2: Paul Biegel

Deel 3: Jean Dulieu

Deel 4: Tonke Dragt

Deel 5: Harrie Geelen

Deel 6: En de winnaar is... (alhoewel)

Het laatste stuk leidt Eisso in: "Mijn stukjes blijken uitgebreid besproken te worden binnen het Tolkiengenootschap Unquendor. Dat vind ik een hele eer, want Unquendor is een oud en eerbiedwaardig instituut. Het betekent ook een verantwoordelijkheid, want als je boude beweringen doet over de grote meester willen ze in die kringen vanzelfsprekend hom of kuit hebben."

Wat het geworden is, kun je dus in het zesde deel lezen!

Eisso Post is schrijver van fictie (o.a. De nutvolle Pikku en Aan de oever) en non-fictie (o.a. Schrijven met het Oerverhaal), vertaler (o.a. Leviathan Ontwaakt en Calibans Strijd), performer en eigenaar van schrijfbegeleidingsbureau Pterodactylus.
Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Throwback Thursday: de Nederlandse Tolkien

 

Gesponsorde boeken