Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Highlights Bookstore Day 2017

door Lindy (Hebban Crew) 2 reacties
Aanstaande zaterdag wordt de allereerste Independent Bookstore Day gevierd. Ter ere van deze dag zijn er speciale uitgaven te koop, zijn er fijne dagdeals en organiseren vele zelfstandige boekhandels activiteiten en auteursoptredens. Hebban licht er een aantal voor je uit!


Volgens organisator Libris en Yaël Vinckx is de boekwinkel meer dan een winkel. We vinden er inspiratie en raken ontroerd: in de boekhandel ‘wordt je verbeelding aangeraakt’. Tijd om dat te vieren! Ruim 140 boekhandels, verspreid over het hele land, doen mee aan Bookstore Day. Samen ontvangen zij bijna honderd schrijvers en dichters. Ambassadeurs van de dag zijn onder anderen Adriaan van Dis, Ilja Leonard Pfeijffer, Karin Amatmoekrim, Mohammed Benzakour en Jan van Mersbergen. Zij schreven ieder een ode aan de boekwinkel, die hier te lezen zijn.    

‘Na het avondeten of na de film naar een boekhandel slenteren, bij voorkeur om half twaalf ’s nachts en dan een halfuur ongestoord rondneuzen, met je vangst naar een terras lopen, een veille prune bestellen en de ingepakte boeken weer uitpakken, de eerste bladzijden lezen, of zomaar middenin beginnen, bladeren, ruiken, de kaft aaien…’ – Adriaan van Dis     

Speciale uitgaven

Naast auteursoptredens en andere activiteiten heeft Bookstore Day nog meer exclusiefs in petto. Er zijn speciale uitgaven te vinden in de boekhandel die alleen op 29 april te koop zijn. Denk aan exclusieve uitgaven, zoals een gebonden uitgave van Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen, niet eerder in boekvorm uitgegeven poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer onder de titel Van oorlog en liefde: een heldendicht en een niet eerder in boekvorm verschenen verhaal van Karen Rose: Verbroken stilte.

Ook zijn er gesigneerde publicaties te koop van o.a. Je ziet mij nooit meer terug (Sonja Barend), De greppel (Herman Koch) en Acht maanden in de Gazastraat (Hilary Mantel). Voor wie flink wat geld wil besparen zijn er ook nog eens dagdeals: zo worden bijvoorbeeld Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili, Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden, Juliana van Jolande Withuis en Mensen zonder uitstraling van Jente Posthuma met flinke korting verkocht. Klik hier voor alle exclusieve uitgaven, gesigneerde publicaties en dagdeals.     

Activiteiten

Ruim 140 boekhandels doen mee aan Bookstore Day. Hieronder lichten we een paar programma’s uit, maar alle optredens en activiteiten zijn ook te vinden via deze lijst op alfabetische volgorde en deze kaart op locatie.    

Voorproefje op Ach, moedertje

Bij Post Scriptum in Schiedam krijgen lezers een voorproefje op het nieuwe werk van Hugo Borst over zijn moeder. Hij staat om 12.00 uur klaar om voor te lezen uit Ach, moedertje, het vervolg op zijn succesvolle boek Ma dat op 8 mei verschijnt. Speciaal voor deze dag maakte de boekhandel een gelimiteerde uitgave van 40 exemplaren van het verhaal ‘Hanlo’. Dit genummerde en door Borst gesigneerde collectors-item wordt door Post Scriptum voor nop aangeboden.    

Verder is deze dag fotograaf en Groene Amsterdammer-journalist Jan Postma aanwezig om te praten over zijn essaybundel Vroege werken, is er een voorleeshalfuur onder leiding van Juffrouw Dotje en zijn er muziek en hapjes. Klik voor het volledige programma.    

Van ontbijt tot portretfoto

Van Stockum Den Haag heeft een uitgebreid en divers programma op de planning staan voor Bookstore Day. De boekhandel begint de dag goed door een leuke samenwerking aan te gaan met Bagels & Beans: je kunt daar een ontbijtje nuttigen voor slechts vijf euro. Verder kun je bij aankoop van het fotoboek First Love ter plekke een portretfoto laten maken door fotograaf Peter de Ruiter, is er een boekenloterij, komt Alfred Birney zijn boek De tolk van Java signeren en is er een interview met schrijfster Jolande Withuis, bekend van de biografie Juliana. Klik voor het volledige programma. 

Het programma van Van Stockum Leiden komt gedeeltelijk overeen. Zij biedt In samenwerking met de Oudheidsfabriek echter ook nog een stadswandeling aan met auteur Jeroen Windmeijer, geïnspireerd op zijn boek Het Pauluslabyrint. Na afloop is er een lezing over het boek in de boekhandel. Klik voor het volledige programma. 

Schrijversmarathon

Zes auteurs geven acte de présence in boekhandel Raadgeep en Berrevoets. Cabaretière Irene van der Aart geeft leiding aan de schrijvers, die elkaar in tweetallen bevragen naar het schrijverschap. Daniel Rovers (De waren) en Jonah Falke (Bontebrug) vormen een koppel, Corine Hartman (Sluipend gif) vormt een duo met Hugo Hoes (Fijne familie) en Jaap Robben (Birk) zal uiteindelijk in gesprek gaan met Van der Aart, zelf ook schrijfster (van De boer op). Klik hier voor het volledige programma. 

Op citytrip

De prachtige boekhandel Dominicanen (gevestigd in de Dominicaner Kerk in Maastricht) heeft een overvol programma in elkaar gezet. De boekhandel bestaat dit jaar tien jaar. Een rondleiding door het pand mag niet ontbreken en dus neemt directeur Ton Harmes bezoekers mee van het verleden van de Gotische kerk uit de dertiende eeuw naar het heden als boekwinkel. Verder is er veel aandacht voor jeugdliteratuur met o.a. een voorleessessie van Li Lefébure en een wetenschapsquiz met Esther Walraven (Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken), voor poëzie met Frans Budé en Colla Bemelmans, en kan er geleerd en geproefd worden bij een demonstratie van Will en Netty Engels-Geurts (Van moestuin tot appelmoes) en is er voor de citytripliefhebber een stadswandeling met Sanne Tummers, schrijfster van de 100% Maastricht-gids. Klik hier voor het volledige programma.    

Wat de fok

Boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg begint de dag met een mini-cursus ‘Schrijven voor kinderen’ door Annemarie Bon. Verder veel aandacht voor schrijvers Ties Teurlings (Krentenkoppen), David Pefko (Daar komen de vliegen), Lieke Kézér (De afwezigen), Henk van Straten (Wij zeggen hier niet halfbroer) en Vrouwkje Tuinman (Afscheidstournee), die allen vertellen over en voorlezen uit eigen werk. DJ Dano (in de jaren negentig een van de bekendste DJ’s ter wereld) draait muziek. Eind 2016 verscheen zijn biografie Wat de fok ouwe. Klik hier voor het volledige programma.      

Benieuwd naar optredens bij jouw in de buurt? Klik hier.

Win een exclusief Bookstoreday-pakketje!

Wij willen Bookstoreday graag met jou delen en hebben daarom een stapel leuke cadeautjes gereserveerd voor de Hebbanlezer. Kijk snel hier!

Doe mee aan de Bookstoreday Bloguitdaging en win een boekenbon van 50,- euro!Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Highlights Bookstore Day 2017

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken