Hebban vandaag

Listmania /

Historische romans over de Tweede Wereldoorlog

door Hebban Crew 34 reacties
Het is weer bijna vier en vijf mei, wanneer we de slachtoffers van (onder andere) de Tweede Wereldoorlog herdenken en onze eigen vrijheid vieren. Dat gaat dit jaar nog niet met grote evenementen, maar wél kunnen we een goed boek oppakken. Het verplaatst ons in de levens van anderen en zorgt ervoor dat we begrijpen welke impact oorlog zelfs nu nog op ons heeft. In deze listmania vind je maar liefst zeven historische romans rond dit thema.

De bibliotheek van Parijs

Auteur: Janet Skeslien-Charles
Vertaler: Selma Soester

In 1939 begint Odile Souchet net aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs als de nazi's de lichtstad bezetten. De bibliotheek blijft open, maar er verandert veel – zo zijn Joodse bezoekers niet langer welkom. Odile en haar collega's vinden daar echter een manier op, ze brengen in het geheim de boeken naar hun Joodse abonnees toe. Als de nazi's daar achter komen, kan het hen hun leven kosten.

Het gevaar ligt voor Odile echter vele malen dichterbij dan ze denkt. Haar vader, een politieman, raakt nauw betrokken bij het handhaven van het naziregime. Het zorgt voor een groot innerlijk conflict bij de jonge vrouw, verscheurd tussen haar eigen opvattingen en de liefde voor haar vader. De bibliotheek van Parijs is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

De wereld gedeeld door twee

Auteur: Stephen Kiernan
Vertaler: Els van Enckevort

Ook auteur Stephen Kiernan baseerde zijn historische roman De wereld gedeeld door twee op iemand die echt heeft bestaan. Van 1942 tot 1946 werkten wetenschappers in het diepste geheim aan het Manhattan Project, de ontwikkeling van de atoombom. Charlie Fish (gebaseerd op Charlie Fisk) krijgt twijfels over de aard van zijn werk, maar zijn vrouw Brenda spoort hem aan vol te houden.

Charlie heeft slechts weet van het onderdeel waar hij mee bezig is, en Brenda staat buiten het project, zodat zij door strenge geheimhouding helemaal niets mag weten. Als ze ontdekken dat ze meegeholpen hebben aan de ontwikkeling van een gruwelijk wapen stort hun wereld in. Beiden voelen zich schuldig en het trekt diepe sporen in hun relatie. Charlie en Brenda blijven de rest van hun leven op zoek naar vergeving, en weten troost en hoop te vinden in de schoonheid van muziek.

Het schuilhuis

Auteur: Rachel van Charante

Ook van eigen bodem verschijnen er boeken over de Tweede Wereldoorlog, die zich afspelen in Nederland. In Het schuilhuis wordt de achttienjarige Victoria in 1944 door haar ouders aangespoord te trouwen met een rijke jeugdvriend. Dan stort er echter een Engels gevechtsvliegtuig neer achter het landhuis van Victoria's familie. De piloot overleeft het en zij helpt hem verborgen te houden voor zowel haar familie als haar jeugdvriend Robert.

Victoria smeedt een plan dat uiteindelijk tragische gevolgen zal hebben. Vijfenzeventig jaar later, als ze denkt dat het verleden al lang en breed begraven is, krijgt ze een advertentie onder ogen die haar doet besluiten haar stilzwijgen te verbreken. Auteur Rachel van Charante kreeg het idee voor de historische roman door de ontdekking van een oud landhuis in haar geboorteplaats Lochem.

De code

Auteur: Denise Rudberg
Vertaler: Corry van Bree

De historische roman De code houdt het niet bij één boek, auteur Denise Rudberg heeft plannen voor het maken van een tiendelige serie rondom vrouwelijke codebrekers. In 1940 neemt de dreiging van nazi-Duitsland toe. Zweden verklaart zichzelf neutraal in het conflict, en om die reden bevinden zich flink wat internationale spionagecentra in en rond hoofdstad Stockholm.

Drie totaal verschillende vrouwen leren elkaar kennen wanneer ze als codebrekers worden aangenomen in dienst van de Zweedse overheid. In een wereld die al zo door mannen wordt gedomineerd, wordt het voor Signe, Elisabeth en Iris van vitaal belang te weten wie ze kunnen vertrouwen. Overal rondom hen houden mensen er een dubbele moraal op na en is hun werk even belangrijk als gevaarlijk.

De witte roos

Auteur: Amanda Barratt
Vertaler: Jaap Slingerland

De witte roos vertelt het waargebeurde verhaal van een groep studenten die een geheim genootschap oprichten om zich te verzetten tegen de naziregering, onder de naam Die Weisse Rose. In 1942 laat Sophie zich aanvankelijk meevoeren in de droom van een nieuw Duitsland, maar begint langzaam de waarheid achter Hitlers daden in te zien.

Annalise is de dochter van een SS-officier, maar haar vriendschap met Sophie en de anderen doet haar twijfelen over alle nazipropaganda die ze onder ogen krijgt. Het is het begin van een dubbelleven voor Annalise, die 's nachts antinazipamfletten helpt verspreiden. Als de Gestapo hen echter op het spoor komt, zal dat consequenties hebben voor de volledige groep.

Terwijl Parijs sliep

Auteur: Ruth Druart
Vertaler: Carolien Metaal

In Terwijl Parijs sliep moet een jonge vrouw een verschrikkelijke keuze maken. Wanneer ze op een dag van haar bed gelicht wordt en op een transport naar Auschwitz wordt geplaatst, neemt ze op het perron een impulsieve beslissing. Ze duwt haar baby in de armen van een wildvreemde man.

Negen jaar later in 1953 heeft Jean-Luc zijn verleden met veel moeite achter zich gelaten. Hij werkte bij de spoorwegen in Parijs en zag met eigen ogen de gruwelen die de Duitsers aanrichtten. Na de Tweede Wereldoorlog ontvluchtte hij Frankrijk met zijn vrouw en aangenomen zoontje en begon een nieuw leven in Amerika. Maar dan wordt zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid als het verleden aan de deur komt kloppen.

Kiendops oorlog

Auteur: Janneke Holwarda

Kiendops oorlog is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van jazzmuzikant Willem Reinen. In 1944 is hij een veertienjarige jongen in een volkswijk van Arnhem. Het nakomertje van de familie wordt Kiendop genoemd. Voor het boek sprak Holwarda met Reinen, en kreeg de vrijheid zijn verhaal in romanvorm op te schrijven.

Het coming-of-ageverhaal speelt zich af rond de Slag om Arnhem. Willem en zijn ouders moeten hun huis en stad halsoverkop verlaten en onderduiken. Zijn moeder hoopt dat het maar voor een week is, maar het duurt een jaar voor Willem kan terugkeren. De ingrijpende gebeurtenissen die inmiddels achter hem liggen, zullen de rest van zijn leven bepalen.

Welke historische roman over WO II raad jij aan?Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Historische romans over de Tweede Wereldoorlog

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken