Hebban vandaag

Community /

Hoe gaat jouw Boekenweek Challenge? 5 boekentips voor 'De literaire zoo'

door Hebban Crew 3 reacties
Meer én leuker lezen. Daar zorgen we bij Hebban wel voor. Ter gelegenheid van de Boekenweek lanceerden we een speciale instapchallenge voor iedereen die kennis wil maken met de Hebban Reading Challenge. De tips zijn geïnspireerd op de thema's van de Boekenweek door de jaren heen. Ook als je al meedoet aan de reguliere Challenge kun je natuurlijk deelnemen!

In de Boekenweek Challenge lezen we dit jaar vier boeken (extra) op basis van de thema's van de Boekenweek. Elke maand selecteren we 5 titels die passen binnen een jaarthema van een Boekenweek uit het verleden. In totaal tippen we 'Van Boekenweek tot Boekenweek' 60 titels. Laat je inspireren door de maandelijkse tips en lees mee! Je hoeft de boeken natuurlijk niet allemaal te lezen in de maand waarin we ze tippen.

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Boekenweek 2009: Tjielp tjielp. De literaire zoo

In de derde editie van de Boekenweek Challenge tippen we binnen het thema van 2009, 'De literaire zoo'. Het boekenweekgeschenk dat jaar werd geschreven door Tim KrabbéEen tafel vol vlinders. Het essay was van Midas Dekkers, Piep. Een kleine biologie der letteren. Tijdens deze boekenweek stond dieren centraal en werden er verhalen uitgegeven waarin dieren een prominente rol spelen.

Het allerbeste aan deze Boekenweekkeuze is dat je er twee vliegen in één klap mee kunt slaan. Je kunt het namelijk ook gebruiken om de categorie 'Lees een beestachtig boek' af te vinken op de Reading Challenge checklist! Wil je helemaal los gaan, dan ga je ook voor elke individuele subcategorie: huisdier, insect, wild dier en fantastisch dier. 

De 5 boekentips

Leestip literatuur: Uit het leven van een hond

De Nederlandse Sander Kollaard woont en werkt al sinds 2006 op het Zweedse platteland en heeft al enkele verhalenbundels op zijn naam. Zijn debuutroman Stadium IV werd Boek van de Maand bij DWDD en in 2019 verscheen zijn tweede roman, Uit het leven van een hond. In beide boeken onderzoekt Kollaard wat het betekent stervend te zijn, en in Uit het leven van een hond staat de aanstaande dood van een geliefd huisdier centraal. Het verhaal beschrijft een enkele zaterdag uit het leven van Henk, en hoe het verdriet om dat snel toeschietende afscheid overal doorheen weeft. Maar toch: '[Het] is geen zwaarmoedige, maar voornamelijk een luchtige en spitsvondige roman. [...] Het leven en de literatuur kunnen zo verrassend aantrekkelijk zijn!' zegt Guy in zijn 4 **** Hebbanrecensie

Leestip thriller: De stilte van de witte stad

Bij een boek als De stilte van de witte stad, een thriller waarin een reeks lugubere moorden wordt gepleegd, kun je niet verwachten dat dieren knuffelig en aaibaar zijn. Eva García Sáenz de Urturi laat de bijen zelfs optreden als de moordenaars. De man die voor de moorden werd veroordeeld, staat op het punt vrijgelaten te worden als er opnieuw een jong koppel dood wordt gevonden. Het is het eerste deel in een reeks, waarvan het derde boek deze maand in Nederlandse vertaling zal verschijnen. Naast de bijzondere rol van dieren in deze thriller kun je ook genieten van een dynamiek rechercheursduo met onorthodoxe methoden. Oud-Crewlid Soraya gaf het boek 4 ****.

Leestip feelgood: Het begint met een blik

Bij feelgood is natuurlijk wél die fijne, aaibare rol weggelegd voor dieren. Er zijn er ook heel wat om uit te kiezen, denk bijvoorbeeld aan Molly en het kattencafé of Een hond met negen levens. Maar heb je toch liever een mens in de hoofdrol, omringd door heel veel dieren en dierenliefde? Dan kun je niet anders dan Het begint met een blik oppakken van Kelly Moran. De Amerikaanse auteur heeft zelf ook honden en een kat, en begint met dit eerste deel een nieuwe reeks over het plaatsje Redwood Ridge. Het is de eerste van haar boeken die vertaald is naar het Nederlands. Alles wat Avery wil, is nieuwe start – samen met haar autistische dochtertje Haley. Als ze met een gewonde hond bij de lokale dierenarts terecht komt, is dat de start van een avontuur dat Avery eigenlijk helemaal niet aan wil gaan. In deze reeks staan maar liefst drie dierenartsen centraal, inclusief hun praktijk. 

Leestip non-fictie: Hardlopen met Sherman

In non-fictie valt er genoeg te kiezen waarin dieren centraal staan. Een van de boeken die er echt uitspringt, is Hardlopen met Sherman van Christopher McDougall. McDougall besluit een ezel te adopteren en heeft daar een geromantiseerd beeld bij: een schattig dier in een veld dat hij wortels kan voeren. Ezel Sherman leek echter in niets op dat ideaal. Het dier was zo verwaarloosd dat hij amper kon bewegen en bovendien slechtgehumeurd was. Om de ezel een beter leven te geven, gaf McDougall hen op voor een Burro Race: een race waarin mensen en ezels samen over ruw bergterrein rennen. Het boek staat op Debbie's leeslijst: 'Later als ik groot ben, wil ik doen wat hij deed.'

Leestip Young Adult: Nacht van de draak

YA is bij uitstek het genre om ook dat fantasiedier afgevinkt te krijgen op je Reading Challenge checklist. Bijvoorbeeld met het net verschenen Nacht van de draak, het derde deel in de 'Schaduw van de vos'-trilogie van Julie Kagawa. De serie draait om de grote Kami-draak; wie de heilige perkamentrol op het juiste moment in bezit heeft, kan de draak aanroepen en een wens doen. Het duurt echter wel drie delen voor de draak zijn opwachting maakt. Gelukkig is er hoofdpersoon Yumeko. Zij is half kitsune, een vos. Dat betekent dat ze magische krachten heeft én zichzelf in een vos kan veranderen. 

Inschrijven voor de Boekenweek Challenge

Met ruim een half miljoen bezoekers per maand en meer dan 190.000 geregistreerde lezers is Hebban.nl de grootste en actiefste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe lezersbeoordelingen en recensies toegevoegd. Hebban organiseert jaarlijks circa 150 online leesclubs en de populairste reading challenge voor Nederlandstalige lezers.
    

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

 Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe gaat jouw Boekenweek Challenge? 5 boekentips voor 'De literaire zoo'

 

Gerelateerd