Hebban vandaag

Community /

Hoe gaat jullie 2019 Reading Challenge? Hebban doet een boekje open

door Hebban Crew 49 reacties
De Reading Challenge 2019 is bijna voorbij, en we zien de Hebban-lezers haastig hun lijsten in orde maken door boeken aan het systeem toe te voegen, boekinformatie bij te werken en gelezen boeken af te vinken. Begin november inventariseerden we jullie persoonlijke Reading Challenge 2019. Hoe is het gegaan?

In het artikel Tips om je Hebban Reading Challenge toch te halen gaven we je enkele oppeppers. Zag jij het einde van je Reading Challenge 2019 somber in en heb je op het artikel geklikt? Dan heb je vast ook meegedaan aan de mini-enquête die we voor je klaar hadden gezet! Honderden Hebban-lezers gaven antwoord op onze prangende vragen.

Hebben we het gehaald?

Maar liefst 95% van de invullers heeft meegedaan aan de Hebban Reading Challenge van 2019. Dat is wellicht niet heel vreemd, als je je bedenkt dat het artikel daar tips voor gaf. Maar met 8000 deelnemers in 2019 kunnen we er niet onderuit dat de Challenge een groot succes was het afgelopen jaar. Bovendien heeft de Challenge van 2020 nu al bijna 3500 nieuwe deelnemers binnengesleept, een maand voor we van start gaan.

Meld je nu aan voor de Hebban Reading Challenge 2020

Zin hebben in de 2020 Challenge bleek ook al uit de enquête, want slechts 1% gaf aan zich niet opnieuw aan te melden. De overige 99% gaat er met groot enthousiasme gewoon weer tegenaan. Het is een prachtig optimisme van een groep mensen waarvan 47% op 1 november aangaf hun target nog niet te hebben gehaald. Daar houden we van, want doorlezen is wat we doen!

11% gaat minder boeken lezen
49% blijft evenveel boeken lezen
40% gaat meer boeken lezen

Hoeveel boeken zijn er gelezen?

Een van de belangrijkste beslissingen die je maakt in de Reading Challenge is het aantal boeken dat je gaat lezen. Goed, misschien hangen er geen levens vanaf. Je kunt tenslotte zowel naar boven als beneden bijstellen om het voor jezelf leuk te houden. Dus hoeveel boeken hebben onze enquête-invullers daadwerkelijk gelezen voor hun 2019 Challenge?

Zo, dat is een flinke uitschieter! Het is duidelijk, we hebben hier op Hebban te maken met echte leesfanaten. Maar liefst 45% heeft op 1 november meer dan 50 boeken gelezen voor zijn of haar Reading Challenge. De lezers met minder dan tien boeken zijn in de grote minderheid op 3%, terwijl de overige categorieën een nette, gelijke verdeling hebben. 

Waar komen de boeken vandaan?

Natuurlijk waren we ook heel benieuwd waar de boeken die jullie gelezen hebben het afgelopen jaar vandaan zijn gekomen. Werden ze nieuw gekocht, onderling uitgeleend of gewonnen? Tenslotte organiseren we bij Hebban vaak mooie winacties en leesclubs waarbij we exemplaren beschikbaar stellen voor de deelnemers. Ook kun je altijd Hebban-recensent worden.

Veruit de meeste boeken die gelezen worden voor de Challenge worden nieuw gekocht, maar 57% leent ook regelmatig uit de bieb. 24% van de deelnemers heeft zich in het verleden zo goed gedragen dat zij van hun vrienden of familie een boek geleend krijgen, ondanks het grote wantrouwen dat daar gewoonlijk mee gepaard gaat. Of misschien hebben die uitleners wel een waterdicht systeem ontwikkeld om de boeken terug te krijgen... Als dat zo is, laat ons je #boekenuitleenhack weten in de comments. 

In welke genres lazen we?

Er kan er natuurlijk maar één de grootste zijn, hoewel er in dit geval twee strijden om de eretitel van "Populairste Genre voor de Reading Challenge 2019" Hierin zijn we wat voorspelbaar, want het zijn precies de twee genres die je zou verwachten. Maar maakt het uit dat het niet verrassend is, als dit nu eenmaal de boeken zijn die we met zoveel plezier lezen? Natuurlijk niet. Met 39,1% winnen de thrillers het ternauwernood van de literatuur (32%).

Verrassend is wel dat SFF het met een voorsprong van maar liefst 3,7% wint van Non-Fictie als hoofdgenre voor de Challenge lezers. Hebben we weinig non-fictielezers onder de Challengers zitten? Laat van je horen in de comments! Dat jeugdboeken als hoofdgenre slechts door 1,2% wordt genoemd ligt meer voor de hand; het overgrote merendeel van onze Hebban-lezers is volwassen. Hoewel bijna iedereen hier en daar weleens een kinderboek oppakt, is dat maar zelden de hoofdmoot.

Blijven lezen!

Als de uitslagen van de enquête één ding betekenen, dan is het wel dat we er ons met enthousiasme in storten. We halen de boeken overal vandaan, lezen allerlei verschillende genres, en kijken tijdens het afsluiten van Challengejaar 2019 alvast hoopvol vooruit naar 2020. 

Maar december is nog niet voorbij, dus blijf Hebban vooral in de gaten houden! Binnenkort komen er namelijk ook nog een paar persoonlijke Challengeverhalen van onze lezers langs. En niet vergeten: inschrijven voor de Hebban Reading Challenge 2020 is al mogelijk!

Meld je nu aan voor de Hebban Reading Challenge 2020

Ben jij (aangenaam) verrast door de uitslagen van onze enquête?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe gaat jullie 2019 Reading Challenge? Hebban doet een boekje open

 

Hebban Spots

Hebban Reading Challenge Café

82 volgers

Welkom in het Café rond de Hebban Reading Challenge. Hier kun je al je vragen, opmerkingen, leestips, tipvragen en meer kwijt. Hoe werkt zo'n Challenge, waar is het voor en wat haal je eruit? De...


Gesponsorde boeken