Hebban vandaag

Listmania /

Hoe gedraag jij je in de boekwinkel?

door Debbie (Hebban Crew) 89 reacties
De boekwinkel, na Hebban toch de beste plek op aarde voor een lezer. Hoe stap jij deze hemelse plek binnen? Weet je wat je zoekt, laat je je totaal verrassen? Of ben jij er zo een die zegt: 'Het boek was blauw en het lag drie maanden geleden in de etalage.'

De slenteraar

Ik slenter met mijn handen in mijn zakken naar binnen, ik struin drie uur rond, bekijk alle stellages van boven tot beneden en van links tot rechts en ik slenter zonder iets te kopen, maar wel met een ontevreden gevoel, weer naar buiten. Ik heb helaas niet kunnen vinden wat ik zocht, ik heb er ook niet naar gevraagd en eigenlijk weet ik niet wat ik zocht. Er had gewoon een boek uit de kast in mijn armen moeten springen, vind ik.

De keuzestresser

Ik stap gedreven naar binnen, vastbesloten het boek van mijn dromen te vinden. Aan het eind van de dag zit ik er nog, in een hoekje, wanhopig huilend om zo veel keuze. Een boekverkoper komt zich bezorgd om me bekommeren, maar het is te laat. Van een helder besluit zal geen sprake meer zijn vandaag.

De voorbereide koper

Ik stap naar binnen, loop resoluut op het juiste boek af, want ik heb online al gekeken of ze het hadden en reken af. Nee, ik wil geen zakje. Nee, ik wil geen bonnetje. Nee, ik wil geen boekenlegger en nee, ik wil geen folder, bonuskaart, korting ... Wacht, wat?!

De klant is koning

Ik stap direct op de balie af, duw een lijstje in iemands handen en bestel een cappuccino. Na een half uurtje door tijdschriften bladeren wordt er een stapel boeken voor mijn neus gedeponeerd, die ik meeneem naar de kassa en afreken. Ik ben een professional.

De stapelaar

Ik laat me verleiden door prachtige covers en heb binnen vijf minuten een stapel van tien boeken hoog. Enigszins warm en rood aangelopen van de komende, veel te hoge uitgave, reken ik snel af, voordat mijn goede verstand is teruggekeerd. Met een mix van schuldgevoel en geluk sleep ik mijn vracht nieuwe aanwinsten naar huis. Uiteindelijk wint de blijdschap en eet ik tevreden een week droog brood.

De knipselklant

Ik zoek een boekverkoper die tijd lijkt te hebben en schuif haar het ene na de andere krantenknipsel voor de neus. Sommige vergeeld en in oud-Nederlands geschreven, sommige uitgeknipt zonder de titelgegevens onderaan het artikel, waardoor het voor de boekverkoper een examen research wordt. Ik help door de knipsels op de kop mee te lezen en soms een halve zin hardop te roepen of toe te voegen dat je dacht dat de kaft blauw was.

De arme sloeber

Ik staar liefdevol naar de boeken die ik zo graag een huisje wil bieden, maar ik heb het einde van mijn geld bereikt, terwijl de maand nog niet op is. Verlangend aai ik ruggetjes (van boeken!) en fluister ik de boeken toe dat ik terugkom om ze te halen. Als ik de winkel uitloop, voel ik me schuldig omdat ik wéét dat ik dat niet kan waarmaken, niet voor alle honderden boeken die al op mijn 'Wil ik lezen'-lijstje staan.

Win een boek!

Beschrijf je meest recente boekwinkelbezoek onder dit artikel. Het verhaal dat wij het meest bijzonder vinden of waar we het hardst om moeten lachen, verdient een boek!Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1022 volgers
494 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hoe gedraag jij je in de boekwinkel?

 


Gesponsorde boeken