Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Leesclubs /

Hoe is het afgelopen met de Blind Date-leesclubs?

door Hebban Crew 2 reacties
Een van de spannendste projecten op Hebban is wel de Blind Date-leesclub. Twee keer per jaar dagen we lezers uit zich in te schrijven voor een leesclub met een onbekend boek. Een handvol steekwoorden, het genre en een minuscuul fragment, meer heb je niet. Tijdens de Week van de Debutant startten we drie Blind Date-leesclubs en die zijn nu afgerond. Lees de eindverslagen van de leesclubco├Ârdinatoren en ontdek hoe de lezers het eraf hebben gebracht.

Explicador van Sander Pleij

Een jonge onderzoeker is al een half leven gefascineerd door de verschillende historische avantgardes - van het futurisme tot het dadaïsme - omdat hij gelooft dat in die bewegingen niets minder werd onderzocht dan wat het betekent om mens te zijn, wat, kortom, het geheim van het leven is. En zoals de leiders van die bewegingen gefascineerd waren door de toenmalige techniek en die toepasten op hun experimenten, zo wil onze held de huidige techniek aanwenden om een robotbrein te ontwikkelen - iets waartoe de huidige inzichten in de artificiële intelligentie mogelijkheden geven. Dat brein moet niet gevuld worden met informatie uit het bedrijfsleven, maar met de ideeën van kunstenaars, filosofen, schrijvers - zij zijn de mensen die werkelijk inzicht kunnen geven in het raadsel van het leven. Intussen wordt de jongen verliefd op zijn halfzusje, dient hij af te rekenen met zijn ijdele vader en krijgt hij te maken met een mysterieuze hoofdpijn die hem het leven bijna onmogelijk maakt.

De leesclub

Het eindverslag werd geschreven door Hebban VIP Anne. Hieronder vind je een fragment.

Explicador staat bol van de thema’s, een greep uit de selectie: de relatie tussen vader en zoon, de relatie tussen moeder en zoon, relaties in het algemeen, de kunsten, kunststromingen (met name het modernisme) en filosofie, eenzaamheid, wetenschappelijke vooruitgang, seksualiteit, chronische ziekte, ouderschap, de Eerste Wereldoorlog. Saskia wist een overkoepelend thema te vinden: “Mag er als thema ook nog ‘vernieuwing’ bij? Wetenschap in de toekomst, vernieuwing in de kunst, vernieuwing in relaties,... En bij alles wat nieuw is, is er ook de aanvankelijke afwijzing en angst aanwezig. Ik sluit me ook aan bij de reeds vermelde thema’s. Een rijk boek!”

Voor veel lezers was deze blind-date een enorme verrassing en totaal anders dan vooraf gedacht. Voor de een pakte dat wat positiever uit dan voor de ander. Marja: “Ik had geen verwachtingen maar ik vond het hele boek sterk afwijken van het stukje dat ik van te voren te lezen kreeg en was daar enorm verrast over. Ik heb me echt soms moeten zetten om verder te lezen maar werd soms verrast door prachtige zinnen, Al met al vond ik dit boek lezen een verrijking en mede door de leesclub werden veel dingen me steeds duidelijker.”

Bezoek de leesclub rond Explicador

Bubbel van Sanne Kanis

Lijntjes op de wc, bazen die een #MeTootje niet schuwen, frauderende collega’s, geklaag over droge kreeft en sushi die wordt afgeschaft als lunch. Anna is vastbesloten om als marketingmanager carrière te maken bij de techstart-up ImageBuilders, maar is al snel een paar illusies armer. Hoe kleur je binnen de lijntjes als die lijntjes ver te zoeken zijn? Tussen de veeleisende targets door probeert ze een nieuw leven op te bouwen in Londen en worden haar ethische grenzen meermaals op de proef gesteld. De bubbel is een roman over een jonge vrouw die op zoek gaat naar zichzelf, de liefde en de prijs van ambitie. Vanuit haar eigen ervaringen onthult Sanne Kanis op gevatte wijze de techcultuur, waarin promoties en eindeloos vergaderen een doel op zich worden, luxe extraatjes al snel als vanzelfsprekendheid worden beschouwd en seksisme, schending van bedrijfsethiek en managers met een sudden wealth-syndroom de schaduwzijde vormen.

De leesclub

Het eindverslag werd geschreven door Hebban VIP Eline. Hieronder vind je een fragment.

De leesclub

De techcultuur wordt erg negatief geschetst, maar dit is zeker niet zonder reden. Kanis schreef dit boek op basis van eigen ervaringen en de lezers waren het er unaniem over eens dat ze een boodschap probeerde mee te geven in dit boek. Volgens Laura was de boodschap dat “werknemers hun grenzen moeten bewaken en hun normen en waarden niet uit het oog moeten verliezen”. Velen waren het hiermee eens en een gelijkaardige tendens is terug te vinden in de andere boodschappen die de lezers uit dit boek hebben gehaald. Emma legt de nadruk meer op de machtsverhoudingen in het boek en beschrijft de boodschap als “hoe sterk je zelf ook denkt te zijn, uiteindelijk heeft de meerderheid/de hogere "macht" meer invloed op je dan je denkt.” Joketje haalt nog een andere nadruk aan die je terug kan vinden in de boodschap en ook het thema van het boek, namelijk “de harde werkdruk in de techbedrijven waarbij de ethische normen vaak niet voldoende opgevolgd worden, waar het als vrouw vaak nog moeilijker is om mee te kunnen draaien”. Uit alle antwoorden werd wel duidelijk dat Kanis een harde wereld schetst, waarin je steeds op je strepen moet staan om te overleven.

Bezoek de leesclub rond Bubbel

Het Carpa Complot van Heleen van den Hoven

‘Hello, we are looking for highly intelligent individuals.’

Aanvankelijk lijkt CARPA 3521 een speelse manier om sollicitanten te werven met puzzels op het internet. Anja’s broer, Geus, laat zich graag uitdagen en al snel is hij door de eerste ronde heen. Maar wanneer hackers een sluis overnemen, beseft Anja hoe hoog de inzet is en dat haar broer in gevaar is. Maar hij niet alleen. Een winterstorm nadert. Is Nederland nog wel veilig?

De leesclub

Het eindverslag werd geschreven door Hebban VIP Kees. Hieronder vind je een fragment.

Over de schrijfstijl is men vrij unaniem, die is prettig, vlot, modern en toegankelijk. Het enige dat bij sommigen voor wat problemen zorgde, was het computerjargon. Niet iedereen is daarin thuis. Wat ook voor tevredenheid zorgde, waren de korte hoofdstukken. Het verhaal las daardoor vlot en voor Karin een reden om nog even snel een hoofdstuk mee te pakken. Hoewel dit niet specifiek over de schrijfstijl gaat, was ook goed te merken dat Heleen grondig research heeft gepleegd. Daardoor kwam het verhaal erg realistisch over, maar zorgde er soms ook wel voor dat enkele gedetailleerde beschrijvingen de vaart uit het verhaal haalden.

Bezoek de leesclub rond Het Carpa Complot

Meer Blind Date-leesclubs

De experimenten van Marion Pauw (4*): 'Elke deelnemer kreeg de opdracht om tijdens, of na het lezen, een stelling te formuleren waarop alle andere deelnemers vervolgens geacht werden te reageren. Dat leverde 15 pratenswaardige stellingen op, die zowel inhoudelijk, als op de manier waarop het verhaal verteld is door Marion Pauw ingingen, maar soms ook letterlijk uit het boek kwamen. De stellingen gaven veelvuldig aanleiding tot doordachte, integere maar lang niet altijd overeenkomende reacties. Het blijft boeiend om te merken hoe anders mensen naar dezelfde situaties kijken, en hoe anders dezelfde gedragingen geïnterpreteerd kunnen worden. En hoe belangrijk context is. Niet alleen bij het lezen, maar (vooral) in de omgang met elkaar.'

Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout (3.6*): 'Een bijzonder boek, daar zijn we het met ons allen over eens. Geen boek om vrolijk van te worden, maar het schetst wel hoe de mens reageert als de zekerheid van zijn bestaan wegvalt.'

Laat me niet alleen van Sarah Armstrong (3.4*): 'De meeste deelnemers verwachtten voor het lezen een spannende en/of aangrijpende roman of een thriller te gaan lezen. Op het einde van de leesclub blikten we terug op onze verwachtingen. Een aantal lezers  was wat teleurgesteld over de spanning en de diepgang van het verhaal. Ook Agnes had meer spanning verwacht, maar was eigenlijk toch ook wel blij dat het niet veel heftiger was. Anja vond dat er naast het hoofdthema veel personages waren die beter hadden kunnen uitgewerkt. Shana vindt het boek ondanks wat minpunten toch een aanrader.'

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies?
Lopende leesclubinschrijvingen
Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal
Schrijf je in voor de Hebban LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe is het afgelopen met de Blind Date-leesclubs?