Hebban vandaag

Community /

Hoe lees jij je door de coronacrisis heen?

door Hebban Crew 30 reacties
Heb jij onze corona-enquête ingevuld in Newsroom? We vroegen hoe jullie je door de crisis heen lezen. We wilden alles van onze Hebban-achterban weten en uit de respons hebben we natuurlijk een heleboel interessante informatie gehaald. Benieuwd hoe jij en andere lezers de crisis beleven?

Jullie hebben onze enquête enthousiast beantwoord; rond de 400 deelnemers deden mee. De leeftijden liepen uiteen van onder de 20 jaar tot boven de 80 jaar en vertonen een mooie curve. Wat betreft de onderverdeling in dames en heren wint de eerste groep: 83% vrouwen en 17% mannen vulden hun antwoorden in. Verder stelden we vragen over (thuis)werken, leesgedrag, het aanschaffen van boeken en streaming-abonnementen.

Klik op de grafieken voor een grotere versie.

Waar ben je?

Het merendeel van de mensen weet gehoor te geven aan de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar natuurlijk kan niet iedereen dat. 27% van de mensen werkt buiten de deur, omdat zij een cruciaal beroep hebben of omdat het niet mogelijk is vanuit huis te werken. 7% van de enquête-deelnemers is door de coronacrisis helemaal niet meer in de gelegenheid te werken. Gelukkig kan 41% vanuit huis werken of studeren. Dat is een stuk meer dan voor #ikwerkthuis het geval was.

Hoeveel lees je?

Natuurlijk wilden we ook graag weten welke invloed de corona-maatregelen hebben op het leesgedrag. In de Reading Challenge update van maart merkten we al op dat sommige mensen zich slechter konden concentreren en daardoor minder lazen, en anderen juist meer tijd vonden of de extra ontspanning nodig hadden. Hoe is dat voor de mensen die onze enquête invulden? Bijna de helft geeft een geruststellend antwoord: zij lezen nagenoeg gelijk. Daar mogen we voorzichtig uit concluderen dat het 'nieuwe normaal' intussen weer wat gestabiliseerd is.

We hopen dat de 1% die helemaal niet meer kan lezen snel uit de dip weet te komen en zich op z'n minst kan aansluiten bij de deelnemers die iets minder lezen. Met 32% mensen die méér zijn gaan lezen sinds de veranderingen, hebben we toch nog iets fijns te melden. 

Hoe kom je aan je boeken?

Met zoveel opties bij deze keuze plaatsen we gewoon twee grafieken voor het gebruiksgemak. Nu de bibliotheken dicht zijn en ook een groot deel van de boekhandels alleen een bezorg- en afhaaloptie heeft, is het soms even zoeken geblazen naar nieuw leesvoer. Het grootste gedeelte kiest voor een zoektocht dicht bij huis: 29% pakt een boek uit eigen kast. De twee andere uitschieters zijn het lezen van voornamelijk ebooks (18%) en alsnog het kopen van boeken bij de boekhandel (16%).

Dat is veel meer dan het kopen bij een online retailer, een percentage dat op 7% blijft hangen. De campagne #Kooplokaalonline doet duidelijk zijn werk in het ondersteunen van boekwinkels. Natuurlijk zijn er meer dan genoeg andere opties, maar die lijken vooral voor 'erbij' te zijn. Zoals het lenen van of aan bekenden (beide 5%), het gebruik maken van minibiebs (3%) of het overschakelen op luisterboeken (4%). 8% van de lezers maakt gebruik van streamingsdiensten, en dat brengt ons bij de volgende vraag.

Hoe streamen we?

De laatste jaren zijn er steeds meer streamingsdiensten beschikbaar gekomen, zowel voor boeken als boekverfilmingen (Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon Prime), en zelfs book playlists en podcasts over boeken (Spotify). Goed, het is mogelijk dat je in die laatste gevallen de diensten ook gebruikt voor iets anders. Maar daar gaan we niet vanuit. We vroegen de deelnemers op welke streamingsdiensten zij een abonnement genomen hebben sinds de coronacrisis.

Van de niet-boekgerelateerde streamingsdiensten is Netflix de grootste met 43%. Alle andere opties gaan vrij gelijk op, met een kleine plus voor Spotify's 18%. Ook de  online streamingsdiensten voor boeken laten een evenredige verdeling zien. Bij de vorige vraag zagen we al dat er meer ebooks gelezen worden dan luisterboeken geluisterd, en dat komt hier terug. Een Kobo Plus-abonnement voor ebooks haalt 34% binnen. Een Kobo Plus-abonnement waar naast ebooks ook luisterboeken te krijgen zijn, wordt door 11% gekozen. De meeste abonnementen worden aangeschaft door mensen tussen de 30 en 40 jaar.  

Meest gelezen boeken in quarantaine

Klik hier voor de actuele Hebban Rank

Kun jij je vinden in de manieren waarop andere lezers de coronacrisis beleven?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hoe lees jij je door de coronacrisis heen?