Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Marelle Boersma: Hoe maak je een verhaal bloedstollend spannend?

door marelle boersma 1 reactie
Lezen is net als eten een emotioneel gebeuren. Hoe smaakt iets? Hoe ziet het eruit? Maar vooral: blijf je hongerig naar meer? Een lezer wil niet alleen vermaakt worden, maar wil ook die opgewonden spanning voelen. Hoe gaat het verder? Hoe loopt het af? Schrijf je een spannend verhaal, dan is het nodig wat extra peper toe te voegen. Maar hoe doe je dat? Thrillerauteur en schrijfdocent Marelle Boersma geeft tips.

Het belang van een schrijfwedstrijd

Het is goed om regelmatig mee te doen aan een schrijfwedstrijd. Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt, en hoe makkelijker je een volgende keer een verhaal componeert. Dus zie een wedstrijd op de eerste plaats als een vingeroefening! Daarnaast is het ook een prima manier om jezelf te profileren als auteur.

Je wilt winnen!

Natuurlijk wil je die wedstrijd graag winnen. Als je verhaal gepubliceerd wordt, maak je jezelf zichtbaar als auteur. En dat kan zomaar grote gevolgen hebben. Uitgevers houden wedstrijden zoals deze op Hebban in de gaten, en ook bij literair agenten staan de voelsprieten uit. Het agentschap Sebes & Bisseling publiceerde laatst in Trouw een artikel over hun aanpak bij ongevraagde manuscripten. Hierin gaven ze aan dat ze schrijfwedstrijden altijd in de gaten houden. Dus: doe mee! Je hebt wat te winnen!

Een paar schrijftips voor een spannend verhaal

Start spannend, dus spring in je verhaal. Gebruik een handeling of een dialoog, liefst in een verrassende setting. Laat die inleiding, beschrijving van de omgeving of die uitgebreide introductie van je personage achterwege.

Geef je hoofdpersonage een probleem (verhaalconflict) dat hij moet oplossen. Kies voor een verhaalconflict waar hij niet voor kan weg lopen. Dit maakt het verhaal vanaf het begin spannend, want je personage móét nu wel in actie komen.

Kies voor een personage dat een bijzonder karakter heeft, liefst een beetje afwijkend.

Zet er een personage naast dat de boel lekker tegenwerkt. Een tegenstander die schuurt met de protagonist, waardoor de lezer zich gaat afvragen: loopt dit wel goed af?

Beperk het aantal personages in een kort verhaal. Je hebt geen ruimte om veel verschillende personages te introduceren.

Gebruik het instrument 'tijd'. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een 'ticking clock' in je verhaal te introduceren: een deadline die snel (vaak letterlijk) nadert. Als er weinig tijd is om iets te bereiken, neemt de kans op mislukking toe.

Zorg voor een dwaalspoor. Een mooie methode is om verwachtingen op te wekken, en die niet direct in te lossen. Maak iemand, die achteraf onschuldig blijkt, in het begin verdacht.

Bedenk een verrassende twist. Dit verrassende einde (het zat toch anders in elkaar), zorgt ervoor dat de lezer met bewondering terugdenkt aan je verhaal.

Gebruik niet al deze tips in één verhaal, maar pas ze met mate toe. Een bord vol met smaakvolle hapjes zorgt ervoor dat iemand te snel vol zit. Dus houd de lezer hongerig naar het eind. Dat vraagt om een krachtige structuur waarbij je de belangrijkste puzzelstukjes verdeelt over je verhaal. Ik heb te vaak verhalen gelezen die ineens afgelopen waren. Of die in de eerste alinea al prijsgaven hoe alles in elkaar stak.

En dan de belangrijkste tip: geniet vooral van het schrijfproces, dat komt je tekst ten goede!

Marelle Boersma is bestsellerauteur en schrijfdocent. Ze heeft al een hele rij thrillers op haar naam staan, waaronder de succesvolle Vertrekthrillers die uitgegeven worden bij De Crime Compagnie. Ze verzorgt schrijfvakanties in haar huis in Frankrijk, organiseert de landelijk bekende uitgeversdag en is de oprichter van de Online Schrijfschool. Haar schrijfboek In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven verscheen 1 juni bij Expertboek.

De Zomerlezen schrijfwedstrijden

Op Hebban worden gedurende de hele Zomerlezen-campagne schrijfwedstrijden georganiseerd naar aanleiding van de Themaweken. De schrijfwedstrijd van de Spannende Week is net van start gegaan. Doe je voordeel met deze schrijftips en doe mee!

Winactie!

Wil je nog meer van Marelle Boersma's schrijfinzichten leren? Hebban mag vijf exemplaren van het boek In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven weggeven! Ga via onderstaande knop naar de winactie en doe mee!

Naar de winactie

De Spannende Week

Zomerlezen trapt af met De spannende week op Hebban. Tijdens deze themaweek richten we ons vizier op de misdaadboeken van deze eeuw in Crime of the Century. De spannende week vindt plaats van maandag 7 juni tot en met zondag 13 juni.

Meer spannende leestipsOver de auteur

marelle boersma

657 volgers
0 boeken
0 favorieten
Auteur


Reacties op: Marelle Boersma: Hoe maak je een verhaal bloedstollend spannend?

 

Gerelateerd

Over

Marelle Boersma

Marelle Boersma

Marelle Boersma is auteur en schrijfdocent. Na een heel rijtje thrillers over ...