Advertentie

Hebban vandaag

Column /

Hollands glorie

door Bentevdwouw
Een enorme kast vol young adult-boeken van buitenlandse auteurs staat er in het huis van YA-expert Bente, maar eh... hoe zit het eigenlijk met die schrijvers van eigen bodem? En dus deed ze zichzelf een belofte.

Sinds een paar weken ben ik verhuisd naar Haarlem, en als mensen vragen wat ik het allerleukst vind aan mijn nieuwe stekkie, dan kan ik daar heel makkelijk over zijn. Mijn boekenkast. Mijn prachtige, van vloer tot plafond bomvolle boekenkast. En je zult me nu vast voor gek verklaren, maar iedere avond voor ik ga slapen, knip ik het licht aan in de studeerkamer en staar ik zo’n tien minuten lang naar al mijn boeken die eindelijk bij elkaar staan. Het is net kunst, zeg ik je.  

Er viel me echter een ding op, toen ik op een avond weer voor die kast stond. Bijna alle titels die ik heb staan, en dat zijn er veel, zijn allemaal van buitenlandse auteurs. Jandy Nelson, John Green, Cassandra Clare en Kiera Cass. Maar ook de onbekendere Young Adult-boeken zijn allemaal van buitenlandse komaf. Zeker, hier en daar heb ik best een Nederlandse auteur. Jammer genoeg kan ik die op maar één hand tellen, en meer dan vijf vingers heb ik helaas ook niet.

Daar op die avond voor mijn boekenkast, concludeerde ik dat er veel te weinig Nederlandse schrijvers zijn van Young Adult-boeken. En dat is zo jammer, want het Nederlands is zo’n prachtige taal. Er zijn zoveel belachelijk goede schrijvers die het zouden maken als ze die kans maar kregen. Een prachtig voorbeeld daarvan is Marieke Nijkamp met haar schitterende boek 54 minuten. Die had Nederland zelfs niet nodig om het te schoppen tot de bestsellerlijst in Amerika. Uitgeverijen stonden in de rij voor haar boek.   

Een ander goed voorbeeld is Carry Slee, die met haar boeken nog steeds tientallen prijzen bemachtigt, en ook Mel Wallis de Vries blijft goud winnen voor haar steengoede verhalen. Dat zijn echter de uitzonderingen op de regel. En dat handjevol succesvolle auteurs, horen er veel meer te worden, tot ze niet meer op onze handen te tellen zijn. Die boeken zijn namelijk net zo goed als een van Kiera Cass of Jandy Nelson, en dat mag best eens genoemd worden.  

Laten we met zijn allen die gehypete buitenlandse boeken eens laten verstoffen in de kast, om het boek van een Nederlandse schrijver een dikke vette kans te geven. Want zou het niet fantastisch zijn om meer van zulke heerlijke Hollandse auteurs te kunnen lezen? Om de John Greens en de Cassandra Clares te laten voor wat het is en om eens te settelen met een heerlijk boek van Hollandse bodem? Helemaal geen trotse Nederlander hier, hoor…  

Na vele avonden voor mijn boekenkast te hebben gestaan, nam ik me iets voor. Maakte ik een belofte aan mezelf. Het werd tijd dat ik meer plaats maakte, daar op de overvolle planken in mijn studeerkamer. Want dat er echt nog wel een paar Nederlandse auteurs bijpasten, daar was ik van overtuigd. Op naar de boekwinkel. Een Nederlandse, natuurlijk.  

Meer lezen van Bente? Je vindt hier alle artikelen terug.Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Hollands glorie

 

Over

Jandy Nelson

Jandy Nelson

Jandy Nelson (1965) studeerde Creative Writing en Comparative literature in New...

John Green

John Green

John Green is een Amerikaanse Young Adult schrijver. Op vijftienjarige leeftijd ...

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...

Kiera Cass

Kiera Cass

Kiera Cass is een Amerikaanse schrijfster van Young Adultboeken. Ze startte vers...

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is afgestudeerd in de filosofie en in middeleeuwse geschiedenis....

Carry Slee

Carry Slee

Carry Slee (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse auteur van voornamelijk Nederlan...

Gesponsorde boeken