Hebban vandaag

Boek&nieuws /

Hoofd horror-regisseur gestolen

Uit het graf van de in 1931 overleden regisseur Friedrich Wilhelm Murnau is diens gebalsemde hoofd gestolen. Hebban Boek&Nieuws zeeft, bekijkt, leest het nieuws en zoekt er, al dan niet met een knipoog, een passend boek bij.


Afgelopen maandag werd de diefstal van Murnau's hoofd ontdekt. In het waarschijnlijk tussen 4 en 12 juli opengebroken graf werden wasresten aangetroffen, mogelijk afkomstig van de daders. Diverse Duitse media vermoeden een occult motief. De kisten van Murnau's broers zijn ongeschonden gebleven.

Het is niet de eerste keer dat het graf werd opengebroken. De beheerder van het kerkhof overweegt nu maatregelen om een nieuwe grafschennis tegen te gaan.

De in Californië werkzame Murnau was in de jaren 20 van de vorige eeuw vermaard om zijn expressionistische, bovennatuurlijke films. De beroemdste door Murnau geregisseerde films zijn Faust, het met drie Oscars bekroonde Sunrise  en het op het Dracula-verhaal gebaseerde Nosferatu. Een auto-ongeluk maakte in 1931 abrupt een einde aan Murnau's leven. Hij werd vervoerd naar zijn geboorteland Duitsland en bijgezet in de familiegrafkamer van zijn twee broers, in de buurt van Berlijn.

Bron: NOS

Dracula - Bram Stoker
Dat Murnau Dracula heeft verfilmd (verschenen onder de titel Nosferatu) mag geen wonder heten. Van het wrede onderwerp van het boek dreigde hij weg te smelten.
In Dracula maken we kennis met de Engelse makelaar Jonathan Harker. Hij reist naar de Roemeense regio Transylvania om de verkoop van een Londens landhuis af te handelen. De koper, de mysterieuze graaf Dracula, toont zich in letterlijke zin een bloeddorstig type. Zodra Harker ontdekt dat de graaf niet vies is van het drinken van mensenbloed slaat hij op de vlucht. Niet veel later wordt Harkers verloofde, Mina, thuis in Londen geconfronteerd met de vreemde ziekte van haar vriendin Lucy, die 's nachts slaapwandelt op een kerkhof. De Amsterdamse arts en vampierjager Van Helsing herkent het symptoom meteen. Ze is het slachtoffer van een vampier...
Dracula is een onsterfelijk gothic horrorverhaal dat wordt verteld aan de hand van persoonlijke brieven en dagboekfragmenten.

Faust - Johann Wolfgang von Goethe
Een andere klassieker die Murnau inspireerde om een film van te maken is Faust  van de Duitse wetenschapper en schrijver Johann Wolfgang van Goethe. Faust bestaat uit twee delen. Het eerste is een zeer vrije toneelbewerking van de middeleeuwse legende over de geleerde die zijn ziel aan de duivel verkoopt voor jeugd en succes. In het tweede deel brengt Goethe de wederwaardigheden op het toneel van de met vallen en opstaan naar het goede strevende mens, die uiteindelijk het eeuwige deelachtig wordt.

Bekijk eerdere Boek&Nieuws-artikelen.Over de auteur

Jean-Paul Colin

168 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Hoofd horror-regisseur gestolen

Gesponsorde boeken