Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Review /

Hot or not? 'Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld' van Becky Albertalli

door Lindy de Jong 3 reacties
De YA Club van 10 stort zich op veelbelovende young adult-titels. Volgens de uitgever dan. Deze week ‘Simon vs De verwachtingen van de rest van de wereld’ van Becky Albertalli. Maakt het boek de hooggespannen verwachtingen waar? Vijf Young Adults. Eén boek. Eén verdict: hot or not.


Het YA Hot or Not-panel leest en beoordeelt nieuw te verschijnen boeken en peilt de temperatuur ervan. Voor deze eerste editie lazen de vijf clubleden het boek dat door uitgeverij Blossom Books wordt gelanceerd al de roman die het verschil moet gaan maken. Volgens hen heeft de YA-lezer namelijk behoefte aan meer diversiteit in hoofdpersonages, bijvoorbeeld op gebied van geaardheid, religie en afkomst.

Over het boek

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.  

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld. Blue wordt steeds flirteriger en zijn vrienden begrijpen niet waarom Simon opeens zo in zichzelf gekeerd is. Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je je seksualiteit eigenlijk verantwoorden?  

Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

Wat zegt de uitgever?

Simon vs. snijdt een aantal zeer actuele thema's aan, waar het 'verplicht' uit de kast moeten komen er een van is. In de mailwisselingen met Blue worden terechte vragen gesteld als waarom heteroseksueel zijn de standaard is, waarom we als we aan een mens denken eigenlijk altijd aan blanke mensen denken en waarom je überhaupt uit de kast moet komen. Blossom Books wil samen met Simon de strijd aangaan om deze vooroordelen tegen te gaan.’

Is het boek écht zo goed als de uitgevers beloven? Heeft het werkelijk potentie om een grote hit te worden? Maakt het de hooggespannen verwachtingen waar? Vijf leden van de YA Club van 10 lazen Simon vs. vóór verschijnen en velden een oordeel. 

Audrey van den Bogaerde

‘Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld is een boek waar je meteen het huwelijksbootje mee wil instappen. Niet omdat het er aan de buitenkant uitziet als de boekenversie van Taylor Lautner, maar omdat het vanbinnen één van de warmste en meest menslievende boeken is die ik ooit heb gelezen. Becky Abertalli kaart in Simon vs. één van de gevoeligste onderwerpen in de 21ste eeuw aan op een manier die je alleen maar kan aanbidden. De boodschap die zij haar lezer – de wereld – wil meegeven is overweldigend overtuigend. Ik zweer je: als je dit boek leest, wil je gewoon iedereen knuffelen en kussen en zeggen dat het er allemaal niet toe doet.

Dit is een boek dat je op een humoristische en tegelijk trieste manier vertelt hoe alles in elkaar zit. Simon vs. geeft je niet alleen een kijkje in het hoofd van iemand die worstelt met zijn geaardheid, maar geeft je ook een heel belangrijke levensles mee. Na dit boek te hebben gelezen, kan ik constateren dat ik geen andere kijk heb gekregen op iedereen die iets anders voelt dan de norm. Nee, ik constateer dat het me helemaal niets zou schelen als één van mijn vriendinnen nu op meisjes valt, want ze is nog steeds diezelfde vriendin die toevallig verliefd wordt op meisjes. Wat ik jullie dus allemaal wil vertellen: Simon vs. is een boek dat je moet lezen en doorgeven. Laat het lezen door je buurman, beste vriendin en zelfs je leraren, want de woorden verborgen onder die hotte cover, zijn de woorden die iedereen één keer in zijn leven moet gelezen hebben.’

Eindoordeel: HOT  

Elke Cremers

‘Net zoals Simon van oreo’s houdt, hou ik van dit fantastische boek. Deze YA is anders dan andere in zijn genre, heel erg onconventioneel, en zelfs spannend! Het mooie aan dit werk zijn vooral haar personages, en dan met name Simon. Hij maakte me soms aan het lachen, soms aan het huilen, maar een ding wist ik zeker: Simon had een plekje in mijn hart veroverd.

Het boek draait rondom het thema van homoseksualiteit en ik vind de manier waarop Albertalli dit brengt verrassend verfrissend, en vooral heel erg realistisch, waardoor je je goed in kunt leven in de personages. De e-mails tussen Blue en Simon vind ik leuk, maar het taalgebruik is iets té netjes. De thema’s die in het verhaal worden aangehaald, worden dus heel realistisch bekeken, maar het taalgebruik is soms nét iets te netjes voor tieners, maar ach, dat is mijn mening. En als ik heel eerlijk moet zijn, was er in het begin geen ‘wauw moment’. Het boek begint leuk, maar erg langzaam. Ook de aanloop naar de ‘onthulling’ van wie Blue uiteindelijk is en de gehele ‘chantage’ zijn een beetje langdradig.

Echter, dit boek leunt heel erg op haar personages en dat maakte het nou net zo leuk. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik door ben gaan lezen, omdat het verhaal me helemaal inpakte. Vooral het einde is o zó lief.

Mijn oordeel is dat dit boek HOT gaat worden bij de lezers! Het is realistisch, lief en pakt je helemaal in! Ik weet zeker dat iedereen net zo veel van Simon gaat houden als ik dat doe! Veel leesplezier!’

Eindoordeel: HOT  

Femke van de Griendt

‘In één woord is dit boek HEERLIJK! Ik had een voldaan gevoel na het lezen van Simon vs., het maakt me helemaal blij! De combinatie van Simon en Blue die een perfecte klik hebben en de realistische onzekerheid die in het verhaal is verweven is geweldig. Ik vind het knap dat Becky Albertalli zo'n veelzijdig boek heeft geschreven. Ze belicht alle kanten van homoseksualiteit: je leest hoe zijn klasgenoten, vrienden en ouders tegen Simons homoseksualiteit aankijken. Ook als dit niet je genre is, raad ik het zeker aan.  

Hoewel Simon veel mailt met Blue, weet hij niet wie het is. Ik wilde, net als Simon op een bepaald moment, graag weten wie Blue is. Dat is de ‘spanning’ in dit boek waardoor je blijft lezen. Het is knap opgebouwd. Ik werd helemaal in Simons wereld gezogen. Hij is een fijn personage dat door alle omschrijvingen goed tot leven komt. Ik zag hem helemaal voor me en kon me heel goed vereenzelvigen met Simon.  

Je krijgt ook de mailwisselingen tussen Simon (a.k.a. Jacques) en Blue te lezen. Dat is prettig als afwisseling, omdat de onlinesfeer toch iets anders is. Hierdoor zie je het verhaal door een andere bril en kun je alles even laten bezinken. Simon en Blue groeien steeds meer naar elkaar toe, wat leidt tot karakterontwikkeling. Samen met Simon was ik op zoek naar Blue in het echte leven: ‘Wie is Blue?’ is de vraag die mij voortdurend bezighield. Het antwoord heeft me zeker niet teleurgesteld!’

Eindoordeel: HOT  

Tinke Janssen

‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is echt een topboek. Homoseksualiteit is een best wel zwaar onderwerp om over te schrijven en om het dan zo mooi en goed te brengen vind ik echt wel bijzonder. En vooral omdat in het boek ook nog humor zit. Terwijl er ook zielige stukken zijn, waarin je meeleeft met Simon. Je wilt er echt achter komen wie Blue is, maar tegelijkertijd word je ook geraakt door het emotionele verhaal over een jongen die zijn geaardheid verbergt voor iedereen behalve Blue. Iemand die nog niet klaar is om de stap te zetten om uit de kast te komen.  

Het thema homoseksualiteit roept sowieso een moeilijk onderwerp op om over te lezen. Vooral als je kijkt naar recente gebeurtenissen zoals in Italië (waar onlangs duizenden demonstreerden tegen het homohuwelijk, red.). Dan raakt het boek je echt. Voor mij persoonlijk is het best wel een emotionele rollercoaster geweest om te lezen hoe het voor een homoseksueel is te leven met zulke struggles, aangezien in mijn woonplaats LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender) goed geaccepteerd wordt. Als je die situaties vergelijkt, zijn ze zo anders.    

Ik zou het boek echt aanraden. Het is zo’n boek dat iedereen zou moeten lezen. Je leest er lekker doorheen, terwijl je door zo’n emotioneel verhaal wordt geraakt. Bladzijde voor bladzijde kom je steeds dichter bij Blue en leer je Simon kennen.’   

Eindoordeel: HOT    

Marleen Ziemerink

‘Voordat ik begon met lezen wist ik niet precies wat ik van het boek kon verwachten. Ja, ik wist waar het over ging en ik wist dat de uitgever helemaal lyrisch was, maar verder begon ik redelijk blanco aan het boek. Tijdens het lezen realiseerde ik me dat ik nog nooit een boek las met een homoseksuele jongen als hoofdpersoon. In het begin moest ik een beetje wennen aan de schrijfstijl van Albertalli en aan het karakter van Simon. Simon is een geweldig leuke jongen, maar soms ligt de nadruk iets te veel op zijn homoseksualiteit. Dit komt vooral door een aantal stereotype eigenschappen waarover je vaker leest wanneer een personage homoseksueel is. Blue daarentegen vond ik ontzettend verrassend. In de flaptekst staat een citaat van Jennifer Niven, waarin ze vertelt dat ze verliefd is op Simon, maar juist Blue heeft een plekje in mijn hart gekregen.

Het verhaal is verder prachtig. Je krijgt een kijkje in Simons hoofd en je leert alles over zijn onzekerheden en wat hij precies wil. De onzekerheden en Simons pogingen om deze te verbergen raken je vanbinnen. Door het contact tussen Simon en Blue leef je niet alleen met Simon mee, maar ook met Blue en zijn zoektocht. Zij zijn beiden, maar ook de andere personages, heel realistisch op papier gezet waardoor je soms het gevoel hebt dat je zelf een deel uitmaakt van hun levens.

Ik weet niet of dit boek de grote hit van 2016 wordt, maar het is zeker een goed boek over een onderwerp waar we nu nog te weinig over lezen. Zeker een aanrader!’

Eindoordeel: HOT    Simon vs. De verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli is vanaf 16 februari verkrijgbaar in de boekhandel. Over de auteur

Lindy de Jong

835 volgers
463 boeken
7 favoriet


Reacties op: Hot or not? 'Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld' van Becky Albertalli

 

Gerelateerd

Over

Becky Albertalli

Becky Albertalli

Becky Albertalli is de auteur van het boek Simon vs de verwachtingen van de rest...