Advertentie

Hebban vandaag

Review /

Hot or Not? 'Dans van schaduwen' van Yelena Black

door Lindy (Hebban Crew) 4 reacties
De YA Club van 10 stort zich op veelbelovende young adult-titels. Volgens de uitgever dan. Deze week ‘Dans van schaduwen’ van Yelena Black. Maakt het boek de hooggespannen verwachtingen waar? Vijf Young Adults. Eén boek. Eén verdict: hot or not.


Over het boek

Vanessa zit op een exclusieve balletacademie, dezelfde als die waar haar oudere zus Margaret heenging voordat ze verdween. Vanessa is vastbesloten om te achterhalen wat er met haar zus is gebeurd. Al snel heeft ze de aandacht van maar liefst drie mannen: de superknappe Zep, de mysterieuze Justin en de charmante choreograaf Josef. Wanneer Josef haar vraagt voor de hoofdrol in De Vuurvogel, heeft Vanessa nog geen idee van het gevaar dat voor haar ligt.  

Wat zijn de beloften?

Dans van schaduwen is volgens Moon Uitgevers een verhaal waarin So you think you can dance en Black Swan elkaar ontmoeten. Met een vleugje paranormaal. Het is een ‘wilde, adembenemende dans die je doet verlangen naar meer.’ Volgens Publishers Weekly bevat het een ‘tintelend griezelig slot als opmaat naar een highly anticipated vervolg’ (dat dit najaar verschijnt). The Bookseller vindt het een ‘verleidelijke thriller waarin de passie van één danseres duistere krachten losmaakt.’  

Worden die grote woorden waargemaakt?

Is Dans van schaduwen werkelijk zo’n fantastisch verhaal als de uitgever en pers beloven? Het YA Hot or Not-panel leest en beoordeelt nieuw te verschijnen boeken en peilt de temperatuur ervan. Hot? Or not?

Elke Cremers: ‘Voorafgaand aan het lezen van Dans van Schaduwen van Yelena Black, had ik nogal wat vooroordelen over YA die gingen over het onderwerp dans. Ik probeerde deze dan ook van me af te zetten tijdens het lezen. Ondanks dat ik dát heb gedaan, vond ik het boek nog steeds niet super. Ik zal je vertellen waarom. Dit werk van Yelena Black zit vol met clichés. Ik heb niets tegen clichés, want als ze goed uitgewerkt worden zijn ze nog steeds leuk om te lezen, maar dit boek doet dat niet. Het heeft een instalove-element tussen de hoofdpersoon en haar love interest, een soort vreemde slecht uitgewerkte love triangle, en plottwists die je van kilometers ver kan zien aankomen waardoor de spanning verdwijnt. Het enige wat ik leuk vind, zijn de andere personages (buiten de hoofdpersoon en de love-interest(s) om) én het fantasy-element dat op het einde wordt toegevoegd. Maar voor mij kon dit veel eerder zijn. Ook heb ik het gevoel dat veel dingen worden toegevoegd om de plot te ‘helpen’, en daarom komt het een beetje gekunsteld over. Vooral ook het feit dat Vanessa eerst naar de NYBA wil gaan om haar zus te zoeken, en dan ineens alles doet om een sterballerina te worden. Dat is nogal vreemd. Kortom, Dans van Schaduwen heeft geen wauw-factor en krijgt van mij dus een ‘NOT’. Helaas… deze dans is niet zo geslaagd.’   


Eindoordeel: NOT


Manon Spijker: 
‘Toen ik het boek kreeg en de eerste pagina’s las wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, maar na de eerste paar hoofdstukken begon ik er echt in te komen. Het verhaal is erg mysterieus en je weet nooit wat je te verwachten staat. Je weet niet wie je wel en niet vertrouwen kan. De schrijfstijl is goed en is fijn om te lezen. Een aantal thema’s die in het boek voorkomen zijn mysterie, vermissing en paranormaal. De thema’s zijn goed uitgewerkt, maar het viel me erg op dat dingen niet altijd even geloofwaardig zijn en dat ik daardoor moeite had om mezelf in het verhaal te verliezen. Het boek gaat in de laatste dertig pagina's te snel en lijkt daardoor een beetje afgeraffeld. De personages zijn goed geschreven en het is leuk om over ze te lezen, maar ik had ze graag wat beter uitgewerkt gezien. Onlangs dat ik soms een moeite had met de geloofwaardigheid heeft het verhaal me toch erg vermaakt en had ik soms moeite om het boek weg te leggen. Ik zou het boek aan andere mensen aanraden om te lezen omdat ik het wel een leuk boek vond. Maar het was voor mij niet het beste boek van het voorjaar van 2016 en ik zal waarschijnlijk het tweede deel van de serie daarom ook niet lezen.’    


Oordeel: NOT  


Danique Slootweg: 
‘Terwijl ik dit boek aan het lezen was, wist ik niet of ik het een Hot of Not zou moeten geven. Ik hield dan ook een notitieboekje bij waar ik opmerkingen in kon schrijven. Ik had niet verwacht dat deze lijst zo lang zo worden. Langzaam maar zeker kreeg ik steeds meer een hekel aan de hoofdpersonage Vanessa. Ik vind Vanessa een nogal dom en irritant meisje. Na een paar blikken op iemand gericht is ze al helemaal verliefd. Terwijl ze nog niet eens met de jongen gepraat heeft en ze dus niet weet wie hij precies is. Dit soort frustrerende momenten komen nog veel vaker in Dans van Schaduwen voor. Het is dan ook niet het beste boek ooit, maar eigenlijk ook niet een van de allerslechtste boeken. Het heeft namelijk ook pluspuntje, want toch werd ik nieuwsgierig naar het verhaal en daardoor ging het lezen vlot. Maar toen kwam ik bij het einde waar het volgende minpuntje op me wachtte. Het was immers verre van spannend. Het einde was gewoon niet spectaculair.   


Het boek bevat lastige woorden over ballet en ook een paar Franse woorden. Nu kun je sommige Franse woorden wel een beetje raden, maar alles wat over ballet ging niet. Het gaat bijvoorbeeld vaak over danspasjes waarvan ik geen idee heb wat ze precies inhouden en hoe het ze eruitzien. Daardoor ontbreekt er een beeld als je aan het lezen bent. Ik had gehoopt dat de schrijfster dit meer zou beschrijven, zodat ook mensen die geen verstand hebben van ballet het kunnen begrijpen.  

Ik kan het me niet veroorloven om Dans van Schaduwen een hot te geven. Jammer genoeg is het dus een not.’  

Oordeel: NOT  


Maud van Kruijsbergen:
 ‘Ik vind het erg moeilijk om hier een oordeel over te geven. Als ik Dans van schaduwen een cijfer mag geven zou ik denk ik voor de 5,5 gaan, daarom een not. Dat komt door meerdere dingen. Eigenlijk leek het mij wel een leuk boek, een meisje dat naar de balletacademie gaat om haar verloren zus te zoeken. Ik wist dat er een duister randje aan zou zitten. Maar had het niet zo verwacht. Het boek begint best leuk, het is wel jammer dat de personages een beetje twee dimensionaal zijn. Je leert niet veel over ze en hun achtergrond. Maar de spanning bouwt zich op. Dat vond ik helemaal geweldig. Maar dan slaat het boek om; het duistere komt tevoorschijn en dat vond ik wel jammer. Ik had het verhaal beter gevonden zonder dat duistere.   


Een ander ding wat ik minder aan het boek vind is Vanessa. Ze doet alle dingen die ze niet moet doen. Dus ik ergerde me wel heel erg aan haar. Ze is steeds zo onnozel bezig, dat vind ik erg jammer. Ook zou het beter zijn de karakters wat minder stereotype te maken, het verhaal is jammer genoeg lichtelijk voorspelbaar. Ik ben wel blij dat er op het einde een paar grote veranderingen zijn. Maar mijn eindoordeel is not: een goed idee, maar jammer genoeg niet zo goed uitgewerkt.’  

Oordeel: NOT


Claudia Verleg: 
‘Allereerst wil ik zeggen dat de kaft van dit boek ontzettend mooi is! Het boek begint met een pakkende proloog, die je meteen achterlaat met honderden vragen. Ik had hoge verwachtingen bij dit boek, maar helaas valt de rest enorm tegen.   


Vanessa is een ontzettend naïef hoofdpersonage. Dat ze zich helemaal kan laten gaan in de muziek en de dans terwijl ze het eigenlijk niet leuk vindt, oké. Maar dat ze na één blik op Zep meteen smoorverliefd is, is nogal onrealistisch. Ze is helemaal geobsedeerd door hem, zonder enige logische aanleiding. Het boek staat vol ontzettend veel cliché beschrijvingen over de liefde. Ook is Vanessa vanaf het begin van het boek bang voor een zogenaamde mysterieuze en enge jongen, terwijl de schrijfster hier nul aanleiding tot geeft. Daarnaast zijn er wat vreemde, angstaanjagende gebeurtenissen. Helaas reageert Vanessa hier onbegrijpelijk op; ze is ontzettend naïef en ziet de slechte bedoelingen van de mensen niet. Vanessa is een personage dat continu de verkeerde mensen vertrouwt, terwijl het buitengewoon duidelijk is dat deze mensen kwade bedoelingen hebben. Er is totaal geen karakterontwikkeling en de bijpersonages hebben geen enkele diepgang.   

Toch bleef ik wel geïntrigeerd door de mysterieuze verdwijningen, en wilde ik weten wat er nou echt aan de hand was. De setting van het boek, een balletschool in New York, is ook zeker een leuk gegeven. Het idee van het boek heeft wel degelijk potentie, maar de uitwerking laat helaas te wensen over.’   

Eindoordeel: NOT  


Eindoordeel: NOT

Dans van schaduwen is vanaf 21 april verkrijgbaar in de boekhandel.

 Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hot or Not? 'Dans van schaduwen' van Yelena Black

 

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken