Advertentie

Hebban vandaag

Review /

Hot or not? 'Hof van doorns en rozen' van Sarah J. Maas

door Lindy (Hebban Crew) 5 reacties
De YA Club van 10 stort zich op veelbelovende young adult-titels. Volgens de uitgever dan. Deze week ‘Hof van doorns en rozen’ van Sarah J. Maas. Maakt het boek de hooggespannen verwachtingen waar? Vijf Young Adults. Eén boek. Eén verdict: hot or not.


Over het boek

In 2012 debuteerde schrijfster Sarah J. Maas met de succesvolle YA Fantasy De glazen troon. Ook het vervolg De donkere kroon viel in de smaak bij lezers. Van haar boeken werden wereldwijd bijna een miljoen exemplaren verkocht.   In Hof van doorns en rozen wordt de negentienjarige Feyre naar het gevreesde feeënrijk ontvoerd door Tamlin, een magisch en dodelijk wezen, nadat zij een van de jachtregels in haar bos heeft overtreden. Daar komt ze erachter dat het gevreesde feeënrijk Prythian, de wereld van de Elfiden, niet zo slecht is als gedacht. Terwijl ze op het landgoed van Tamlin verblijft, ontwikkelt ze bovendien heftige gevoelens voor haar ontvoerder. Maar dan blijkt de feeënwereld in gevaar, en moet ze er alles aan doen om het rijk te redden.    

Het boek lijkt geïnspireerd op Belle & het beest, gecombineerd met een feeërieke wereld en passievolle liefdesscènes. Volgens buitenlandse recensies is Hof van doorns en rozen dan ook in te delen onder het New Adult–segment.  

Wat zegt de uitgever?

Volgens uitgeverij Van Goor is Hof van doorns en rozen een ‘razendspannende nieuwe serie’ ‘vol spanning, magie en romantiek’, ‘action-packed en met een adembenemende twist’. Is het werkelijk zo’n fantastisch verhaal als de uitgever belooft? Het YA Hot or Not-panel leest en beoordeelt nieuw te verschijnen boeken en peilt de temperatuur ervan. Hot? Or not?
   


Maud van Kruijsbergen

‘Toen ik aan Hof van doorns en rozen begon was ik er erg benieuwd naar. Het idee sprak me aan dat de hoofdpersoon naar een hele andere wereld zou gaan waar ik nog niet over had gelezen. En het was perfect, ik had me het niet beter kunnen voorstellen!   

Maas’ schrijfstijl zorgt ervoor dat je je alles zó goed kunt voorstellen. Ze schrijft met zoveel detail in lange zinnen dat je je een goed beeld kan vormen van die nieuwe wereld en daardoor komen de achtergrond en de personages nog beter uit. Er is wel een nadeel aan die details, de lange zinnen. Ik moest me vaak goed concentreren om de lange zinnen goed te lezen. Want als ik uit mijn boek werd gehaald was het wel een karwei om weer opnieuw gegrepen te worden door het verhaal.  

Ook het begin was even lastig. Met al die lastige namen moest ik vaak terugbladeren omdat ik vergeten was wie het personage was. Maar als je de naam aan de persoon kunt koppelen, dan kom je er helemaal in. Alleen het middenstuk van het boek vond ik ook wat minder. Er gebeurde vrij weinig nieuws, maar dat haalde Maas snel weer in met een geweldig einde. Toch leest het boek dus ontzettend fijn! Ik ben erg benieuwd naar het volgende boek. Dus al met al een echte topper!’  

Eindoordeel: HOT  


Iris Scholte

‘Voordat ik begon met het lezen van Hof van doorns en rozen had ik al hele hoge verwachtingen van Sarah J. Maas. Ze zou een hele goede schrijver zijn en de boeken zouden je opslokken. Voor mij zijn deze verwachtingen meer dan waargemaakt.  

Het verhaal is een en al spanning. Je wilt blijven lezen als je eenmaal bent begonnen. Elk hoofdstuk gebeurt er wel weer wat schokkends met Feyre of de mensen om haar heen, waardoor je gewoon moet weten hoe het verder gaat en dus door blijft lezen. De personages nemen je bij de hand en sleuren je mee in deze fantasiewereld, zodat je niet meer terug wilt. De fantasiewereld waar het verhaal zich in afspeelt is origineel en duidelijk beschreven.   Het taalgebruik in het boek is niet heel moeilijk, afgezien van alle namen van de personages of de plaatsnamen. De hoofdstukken zijn kort en je leest er snel doorheen.  

Een heel belangrijk thema is liefde. De chemie tussen de personages is zo sterk en intens dat je van plaats wilt wisselen met Feyre om het zelf ook te voelen. Het is niet dat het verhaal alleen bestaat uit een verliefd stelletje dat een beetje romantisch aan het doen is met een paar fantasiefiguren eromheen, maar er wordt letterlijk en figuurlijk keihard gevochten voor deze liefde.  

Mijn oordeel is dat dit boek HOT is! Het is zo intens en spannend. Het sleurt je gewoon mee zodat je eigenlijk nooit meer weg wilt uit deze fantasiewereld.’

Eindoordeel: HOT  


Danique Slootweg

Hof van Doorns en Rozen neemt je mee naar een totaal andere wereld. Dat is een ding dat ik geweldig vind aan dit boek, maar ook de schrijfstijl van Sarah J. Maas maakt het plezierig om dit boek te lezen. Vooral de speciale manier waarop Maas een hoofdstuk eindigt maakt je ontzettend nieuwsgierig, waardoor je meteen door wilt met het volgende hoofdstuk. De plot is goed uitgewerkt en het dagelijks leven van nu is niks vergeleken met het verhaal. Er zit een handige kaart in dit boek die heel Prythian weergeeft. Dat is erg fijn, het zorgt dat je je nog beter kunt inleven en kan meeleven met Feyre en de elfiden. Het verhaal is erg goed opgebouwd, hoewel het soms een beetje langdradig kan zijn. Maar daar kijk je zo doorheen; als er een onverwacht en spannend moment aan bod komt vergeet je dat meteen!  

Ik denk dat dit boek een hit zal worden en heeft me dan ook zeer vermaakt! Het gaf me het gevoel dat ik in een orkaan was beland en weggezweefd naar een totaal andere wereld. Hof van Doorns en Rozen is geschikt voor iedereen die van fantasy houdt en daarom raad ik het aan. Dit boek is anders dan andere boeken - op een goede manier - en zou zo op een lijstje kunnen waar de beste boeken ooit zijn opgesomd!’  

Eindoordeel: HOT  


Manon Spijker

 ‘Hof van doorns en rozen is een boek dat me benieuwd heeft gemaakt naar de andere boeken van Sarah J. Maas. Ik wist niet wat ik van haar schrijfstijl moest verwachten, maar ik was al langer van plan om een ander boek van haar te lezen. Deze moderne versie van Beauty and The Beast was perfect voor mij. Dit boek heeft het originele verhaal zeker eer aan gedaan.   

Dit is een boek dat erg langzaam begint, maar later goed op gang komt. De stijl waarin het verhaal geschreven is, is even wennen. Ik had zeker in het begin een aantal momenten waarbij ik bijna opgaf omdat er niet zo veel gebeurt, maar als je door de eerste pagina's heen raakt, krijg je het verhaal waarnaar je echt verlangt. De beschrijvingen zijn heel erg beeldend. Ik kon me alles heel goed voorstellen. De woordkeuze is soms een beetje moeilijk, daardoor moest ik een zin soms vaker lezen om het te kunnen begrijpen. Toch heeft verhaal me erg vermaakt en ik zou het zeker aanraden aan andere mensen. De karakters zijn goed uitgewerkt en ik kan me goed verplaatsen in sommige situaties waarin Feyre zich bevindt. Ik kan niet wachten tot ik verder kan met andere verhalen van Sarah J. Maas.  

Ik vind dit boek zeker Hot en ik wil andere mensen aansporen om het ook te lezen. Ik weet niet of dit het boek van het jaar is, maar het staat zeker erg hoog op mijn lijstje.’    

Eindoordeel: HOT  


Claudia Verleg

‘Een nieuw origineel verhaal gebaseerd op het sprookje Belle en het Beest, dat is Hof van Doorns en Rozen. Sarah J. Maas heeft in dit boek een prachtige wereld geschetst, vol magie en hoop.   

De personages in dit boek zijn buitengewoon goed neergezet; je verlangt met de personages mee en voelt dezelfde spanning. De gesprekken die de personages voeren zijn realistisch en zitten vol sarcasme, wat het lezen ervan erg leuk maakt. Feyre is iemand die zich niet zomaar overgeeft aan haar lot, en worstelt met een heleboel tegenstrijdige gevoelens. Ze beleeft een hoop vreselijke dingen, maar leert van haar fouten en de ontwikkeling van haar personage is daardoor erg realistisch. Dit is een boek met een onverschrokken heldin, die haar eigen leven en dat van anderen redt. Tamlin is de allerbeste slechterik, en de langzaam opbloeiende liefde tussen twee zeer verschillende ‘mensen’ is erg krachtig neergezet. Maas laat in dit boek zien dat de liefde alles kan overwinnen, zolang je hoop en moed blijft houden.   Maas heeft ontzettend veel nieuwe, excentrieke wezens bedacht, van feeën tot monsters die je in je ergste nachtmerries niets eens zou kunnen bedenken. Ze heeft een fantastisch verhaal gecreëerd; hartverscheurend, briljant en wreed tegelijk. De betoverende wereld gecombineerd met de macht en overheersing van hogere feeën maken dit boek vernieuwend.   

Dit boek steeg boven mijn verwachtingen uit. Hof van Doorns en Rozen is een mix van ‘De Hongerspelen’ en ‘Kronieken van de Onderwereld’, en wordt daarmee gegarandeerd een grote hit!'   

Eindoordeel: HOT


Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas is vanaf 22 februari verkrijgbaar in de boekhandel.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

763 volgers
384 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hot or not? 'Hof van doorns en rozen' van Sarah J. Maas

 

Gerelateerd

Over

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas maakte als zestienjarige blogger al furore op FictionPress, waar...

Gesponsorde boeken