Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Howard Komproe wint Hebban Luisterboek Award 2018

door Hebban Crew 8 reacties
Stand-up comedian en (stem)acteur Howard Komproe is de winnaar van de Hebban Luisterboek Award 2018 voor het boek 'Kleurenblind', geschreven door Trevor Noah. Dit is zojuist bekendgemaakt in het radioprogramma De MAX! op NPO Radio 5.

De Zuid-Afrikaanse Trevor Noah werd geboren als zoon van een blanke vader en een zwarte Xhosa-moeder, die voor de buitenwereld moest doen alsof ze zijn nanny was. Zijn briljante, excentrieke moeder speelde een hoofdrol in zijn jeugd: ze was komisch en diepgelovig (ze gingen zes dagen per week naar de kerk en op zondag zelfs drie keer), en hielp Noah op zijn hobbelige weg naar wereldfaam.  In het boek Kleurenblind blikt Noah terug op zijn bijzondere jeugd en legt hij in deze memoires uit hoe het zijn blik op de wereld heeft bepaald. Met een humoristische ondertoon neemt hij de lezer mee in zijn overtuigingen.   

Luister een fragment:

Trevor Noah is presentator van het populaire televisieprogramma The Daily Show, waarin hij Amerika dagelijks voorziet van zijn satirische kijk op het leven. In 2012 was hij de eerste Zuid-Afrikaanse comedian die mocht optreden in The Tonight Show, waarna hij populair werd bij het Amerikaanse publiek. Kleurenblind werd vertaald door Annoesjka Oostindiër en Ineke van Bronswijk.      

Howard Komproe is stand-up comedian en (stem)acteur. Sinds 2009 zet Komproe zich ook in als ambassadeur van Stichting B!NK, een stichting die zich bezighoudt met het leed van kinderen in niet-westerse landen. Daarnaast maakt hij samen met cabaretiers Jandino Asporaat, Murth Mossel en Roué Verveer deel uit van het Carribbean Combo. Meer over Howard Komproe lees je in een interview met Hebban.  

De voorlezer deelt de beroepspraktijk met de auteur van het boek waardoor het met zin voor humor is voorgelezen. Juryleden prijzen Komproe voor zijn ‘heerlijke voorleesstijl’ en aangename stemgeluid, als ook de manier waarop hij de verhalen van Noah (die variëren van een kind op jonge leeftijd tot jongvolwassene) voordraagt op passende wijze. Ook wordt er een prima uitspraak gehanteerd van de verschillende talen die in de tekst de revue passeren. Het mooiste compliment luidde als volgt:    

“Hij heeft ook het talent om je de beelden voor je te laten zien. Het lijkt net alsof je naar een film zit te kijken in plaats van dat je naar een boek  zit te luisteren. Een bijzondere ervaring. De verschillende stemmen, de verschillende stemmingen, het vloeit allemaal mooi in elkaar over.”

 

Naar het juryrapport

De overige titels op de shortlist waren:

  • Je ziet mij nooit meer terug van Sonja Barend (De Bezige Bij, voorgelezen door Sonja Barend)
  • Kolja van Arthur Japin (De Arbeiderspers, voorgelezen door Arthur Japin)
  • Alleen op de wereld van Hector Malot (Gottmer, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat)
  • Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafón (Uitgeverij Signatuur, voorgelezen door Sander de Heer) 

  

(c) foto artikelheader Howard Komproe: Jouk Oosterhof | Foto Howard Komproe in studio: Thinium Audioboekproducties.

 

Over Hebban & de Week van het Luisterboek

Boekensite Hebban.nl werd opgericht in 2014 en is binnen korte tijd uitgegroeid tot de populairste boekensite en grootste lezerscommunity van Nederland en Vlaanderen met meer dan 147.000 leden. De site wordt maandelijks 500.000 keer bezocht, goed voor ruim 1,2 miljoen pageviews per maand. 

De Week van het Luisterboek 2018 werd georganiseerd door Hebban in samenwerking met partners: Ambo Anthos uitgevers, A.W. Bruna Uitgevers, HarperCollins Holland, Karakter Uitgevers, Luisterrijk.nl, Thinium Audioboekproducties en Uitgeverij De Bezige Bij. De voorgaande edities werden georganiseerd door de CPNB. Ter gelegenheid van de Week van het Luisterboek en de verkiezing ontwikkelde Icontact BV in samenwerking met Hebban een gratis Hebban cadeau-app met fragmenten van alle genomineerde luisterboeken voor de Hebban Awards en een aantal volledig te beluisteren titels, namelijk Ik kan er nét niet bij van Sander Verheijen (voorgelezen door Rik van de Westelaken) en het kortverhaal Stilzwijgen van Anita Terpstra (voorgelezen door Carolien Borgers). Daarnaast verzorgde Thinium Audioboekproducties een negendelige podcast onder de naam Thinium Talks waarin voorlezers en auteurs werden geïnterviewd over luisterboek door Roel Fooij. Er zijn apps beschikbaar voor Android en Apple iOS.  

Meer artikelen over de Week van het Luisterboek vind je terug op dit kanaal.

 Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Howard Komproe wint Hebban Luisterboek Award 2018

 

Gerelateerd

Over

Trevor Noah

Trevor Noah

Trevor Noah werd in 1984 geboren in Zuid-Afrika en werd in 2012 als comedian bek...

Howard Komproe

Howard Komproe

Wanneer Howard Komproe, comedian, presentator & acteur, op zijn twaalfde in ...

Gesponsorde boeken