Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #19 - Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar

door Hebban Crew 246 reacties
Een categorie die je op een leuke zoektocht kan sturen, lees een boek uit je geboortejaar. Het boek moet dus verschenen zijn in het jaar dat jij geboren bent. Heb je echt geen idee of kun je gewoon geen leuke titel vinden? Noem onder dit artikel je geboortejaar en het genre dat je het liefst wilt lezen en vraag je medelezers om hulp!

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Voor deze categorie kunnen we je geen boekenlijst voorschotelen. Om je toch een beetje inspiratie te kunnen geven, lichten we hier zes boeken uit die zijn verschenen in de geboortejaren van de Hebban Crew. Voor het verschijningsjaar mag je zowel het oorspronkelijke publicatiejaar nemen als het jaar dat de vertaling voor het eerst verscheen. Let op: op de Hebban boekpagina staat niet altijd het oorspronkelijke verschijningsjaar. Het handigste is om even te googlen op 'boek verschenen in [jaartal]' of 'boek uit [jaartal]'. Succes en veel plezier met je boekenjacht!


Soraya (1992) - De ontdekking van de hemel

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw?

De ontdekking van de hemel is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

De ontdekking van de hemel is een boek dat ook prima geschikt is voor andere categorieen, zoals dik boek, klassieker, boek dat al heel lang in je kast staat (mogelijk) en boek van tien jaar of ouder.


Daphne (1986) - De jakobsladder

In 1986 publiceerde Maarten 't Hart De Jacobsladder (in latere editie De Jakobsladder), waarin hij terugkeert naar het Maassluis van zijn jeugd. Tegen de achtergrond van de ondergang van het eiland Rozenburg -opgeofferd aan de havenuitbreiding van Rotterdam- beschrijft hij het leven van een opgroeiende jongen. Centraal staat zijn vriendschap met de streng calvinistische familie Ruygveen. Een nostalgische, sfeervolle en warme roman, die Maarten 't Hart zelf als zijn meest geslaagde beschouwt.


Lindy (1987) - Beminde

In 1987 verscheen Beloved van Toni Morrison, in vertaling Beminde. Amerika, de tweede helft van de negentiende eeuw. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen. Beminde is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten.


Debbie (1977) - De Shining

De Crew springt een decennium en het wordt meteen griezelig. In 1977 verscheen The Shining van Stephen King. Het boek is niet voor tere zieltjes. Durf jij?

Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny verblijven in het Overlook Hotel, waar Jack is ingehuurd als huismeester. Danny heeft een gave: 'het licht', zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel nemen Danny's visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het gezin volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan...

Dit boek is ook uitermate geschikt voor Challenge Categorie #41 - Lees een griezelig boek.


Sander (1974) - De honden van de oorlog

Frederick Forsyth bracht in 1974 The Dogs of War uit, dat als De honden van de oorlog de Nederlandse markt op kwam. Voor de fan van de klassieke, politiek thriller een goede tip.

De Engelse magnaat Sir James Manson ontdekt platina in de bodem van Zangaro, een tot dan toe onbetekenend staatje in West-Afrika, dat wordt geregeerd door een Amin-achtige despoot en sadist. Sir James besluit diens regime door een staatsgreep omver te werpen en geeft enkele vertrouwelingen opdracht de beste huurmoordenaar voor deze operatie te zoeken. De keus valt op Cat Shannon, een Engelsman van lerse afkomst, met soortgelijke ervaring In Nigeria en de toenmalige Kongo. Voor de hele operatie zijn precies honderd dagen uitgetrokken en de voorbereidingen en financiering ervan verlopen volgens een minutieus, uniek systeem. Aanvankelijk gaat alles volgens plan, maar op het allerlaatste moment doet zich Iets voor dat Manson over het hoofd ziet...

Let op, het boek is ook verschenen als De huurlingen en De slaven van de oorlog.


Martijn (1971) - Fear and Loathing in Las Vegas

Een volstrekt bizar boek van de excentrieke auteur en 'gonzo'-journalist Hunter S. Thompson, die in 2004 zelfmoord pleegde. Een even bizarre verfilming volgde in 1998 met Johnny Depp en Benicio Del Toro in de hoofdrollen.

Raoul Duke en vriend/advocaat Dr. Gonzo reizen per convertible (de Grote Rode Haai), en een kofferbak gevuld met 'two bags of grass, seventy-five pellets of mescaline, five sheets of high-powered blotter acid, a salt shaker half-full of cocaine and a whole galaxy of multicolored uppers, downers, screamers, laughers... A quart of tequila, a quart of rum, a case of Budweiser, a pint of raw ether and two dozen amyls'. De inhoud van de kofferbak wordt in zijn geheel opgesoupeerd tijdens hun rit naar Las Vegas, alwaar zij in opdracht van een gerenommeerd sporttijdschrift geacht worden verslag te doen van 'The Fabulous Mint 400', een motorrace dwars door de Nevada-woestijn. Het verhaal wordt uiteraard nooit geschreven, maar dat maakt niet uit, want het knetterstonede duo is naar niets minder op zoek dan de Amerikaanse Droom...

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek uit jouw geboortejaar'? Weet je geen boek te vinden dat is verschenen in jouw geboortejaar? Noem je (eerlijke) geboortejaar onder dit artikel en vraag je medelezers om tips!

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #19 - Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken