Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #2 - Lees een Nederlands debuut

door Hebban Crew 79 reacties
Laat je verrassen door nieuw bloed en pak voor deze categorie een Nederlandse (geen Vlaamse, want zij komen nog aan de beurt) debuut. Dat kan een eerste roman zijn, een eerste thriller, een eerste non-fictieboek. De auteur in kwestie heeft voor dát boek in ieder geval nog nooit in dat genre gepubliceerd. We helpen je natuurlijk graag op weg.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Bij Hebban vinden we debutanten leuk. Niet voor niets organiseren we jaarlijks De Week van de Debutant en hebben we twee juryprijzen voor de Beste Debuten van het Jaar in het leven geroepen. Wat maakt het lezen van debuten nu zo leuk of interessant? Nieuwe schrijvers proberen vaak nieuwe dingen en zij zorgen ervoor dat wij - de ervaren lezers - nog steeds verrast kunnen worden of zelfs in vervoering kunnen raken door een nieuwe (al dan niet literaire) stem.


Oud of nieuw nieuw bloed

Elke Nederlandse schrijver die je kent schreef ooit een debuut en al deze 'eerste werken' mag je voor deze categorie lezen. Dat maakt ons leven en dat van jou een heel stuk simpeler. Je kunt dus kiezen voor een debuut dat jaren geleden verscheen, bijvoorbeeld Blauwe maandagen van de destijds 23-jarige Arnon Grunberg. Een sterk autobiografische roman, waarin onder andere de oorlogservaringen van zijn ouders aan bod komen. Met dit boek won Grunberg belangrijke prijzen, waaronder de Anton Wachterprijs voor beste debuut, maar het werd ook een internationaal succes. Het werd vertaald naar het Engels, Duits, Deens, Italiaans, Frans, Spaans, Tsjechisch, Zweeds en Japans. Maar ook Bruiloft aan zee, de zeer goed ontvangen (o.a. met een Libris Literatuur Prijs-nominatie) debuutroman van Abdelkader Benali en Buitenstaanders van Renate Dorrestein zijn goeie tips voor deze categorie. 

Maar je kunt ook op ontdekkingsreis en je wagen aan de eerstelingen van populaire schrijvers die het helemaal niet zo goed deden. Tommy Wieringa brak bijvoorbeeld pas door bij zijn derde roman (Joe Speedboot) maar zijn debuut heet Dormantique's manco en verscheen tien jaar eerder.

En als je van spannende boeken houdt, dan is Dump van Charles den Tex misschien een leuke ontdekking. Een thriller over chemisch afval, dat aan actualiteit weinig heeft ingeboet. Of wat te denken van Elvin Post (Groene vrijdag), een debutant die er - vrij onverwacht - vandoor ging met de Gouden Strop. 


Weet wat je in huis haalt: bekroonde debuten

We noemden er met Post en Dehouck al twee, maar het is helemaal niet zo gek om je te laten inspireren door bekroonde debuten. Schuim der aarde bijvoorbeeld, de debuutroman waarmee Roxane van Iperen afgelopen november de Hebban Debuutprijs voor beste roman van het jaar in de wacht sleepte. Op haar schouw staat de puntige Award naast een andere Hebban-bekroning want het boek werd een jaar eerder al uitgeroepen tot het Beste Leesclubboek van het jaar.  

Kijk naar de ANV-Debutantenprijs (voorheen Academica Literatuurprijs) en laat je oog bijvoorbeeld vallen op de laatste drie winnaars: Jaap Robben (Birk), Mohammed Benzakour (De koning komt) en Lieke Kézér (De afwezigen) of de inmiddels ter ziele gegane Selexyz Debuutprijs waar ondermeer Franca Treur (Dorsvloer vol confetti) en Peter Buwalda (Bonita Avenue) tot de laureaten behoren. 

Ook handig: bekijk ook eens de longlists van de Hebban Debuutprijzen om te zien welke roman- en thrillerdebuten er meest recent verschenen. 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een Nederlands debuut'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #2 - Lees een Nederlands debuut

 

Overig

Lees een Nederlands debuut

op 12 december 2017 door Hebban Crew 24 boeken 5 volgers 1 reactie
Gesponsorde boeken