Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #20 - Lees een doorbraakboek van een bekende auteur

door Hebban Crew 26 reacties
Bij veel schrijvers is het niet meteen raak bij hun eerste boek. Tot er een verhaal is dat een koorstachtig effect veroorzaakt bij de lezer. In deze categorie tippen we je een doorbraakboek van een bekende auteur.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Veelschrijvers

Tommy Wieringa, een absolute veelschrijver die een behoorlijk tijd aan de weg timmerde voordat hij werd opgemerkt door het grote lezerspubliek. Bij zijn roman Dit zijn de namen, bekroond met de Libirs Literatuurprijs, de Inktaap en de Gouden Boekenuil, werd iedereen gegrepen door zijn indringende schrijfstijl. Met succes, want Wieringa is sindsdien een bestsellerauteur en schreef in 2014 het boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw.

Hij speelde in Jiskefet maar Herman Koch is ook een begenadigd fictieschrijver. Met zijn romans Odessa Star, Eten met Emma en Red ons Maria Montenelli volgde niet meteen die grote doorbraak. Bij de publicatie van Het diner in 2009 was het raak. Het boek werd opgepikt voor een verfilming, waarna zeer rap de buitenlandse rechten werden verkocht. In de Verenigde Staten wordt Koch zelfs bestempeld als thrillerauteur en ontving hij lovende woorden van Stephen King voor zijn boek.Succesvol debuut

Maar het kan ook meteen raak zijn bij het uitbrengen van een debuut. Voor Raymond van de Klundert, beter bekend als Kluun, kwam die bestsellerstatus bij de publicatie van Komt een vrouw bij de dokter. De rechten van de roman werden aan meer dan 30 landen verkocht en naar schatting gingen er 1,2 miljoen exemplaren over de toonbank. In 2009 werd het boek succesvol verfilmd met Carice van Houten en Barry Atsma in de hoofdrollen.

De Nederlandse Marieke Nijkamp begon haar succes in de Verenigde Staten met de Engelstalige publicatie van haar YA-debuut 54 Minuten. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 exemplaren verkocht en stond Nijkamp 28 weken in de top 10 van de New York Times Bestsellerlijst in de categorie Young Adult.Prikkelende spanning

Haar debuutthriller Terug naar de kust was niet meteen een schot in de roos, hoewel Saskia Noort wel werd genomineerd voor de Gouden Strop met dit boek. Het ware succes begon bij De eetclub, een boek dat vandaag de dag nog regelmatig door middelbare scholieren op 'Lezen voor de Lijst' wordt gesmokkeld. Een verfilming en toneelstuk volgden en de Franse vertaling van de thriller sleepte een prestigieuze prijs in de wacht. Maar succes heeft ook een keerzijde: twee jaar geleden verloor Noort een rechtszaak over vermeende gekopieerde elementen uit De eetclubHet Reservaat van Liselotte Stavorinuszou volgens Noort elementen uit haar boek bevatten, maar de rechter gaf haar daar geen gelijk in.

In 1990 debuteerde de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben met de thriller Dood spel. Tevreden met het feit dat het überhaupt tot een publicatie kwam, was de auteur niet meteen bestsellermateriaal. Dat succes kwam met de introductie van seriepersonage Myron Bolitar, waarbij een positie in de New York Times Bestsellerlijst binnen handbereik kwam. In Nederland brak Coben definitief door met de thriller Niemand vertellen.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een doorbraakboek van een bekende auteur'? Heb jij een toffe leestip voor deze categorie? Noem de titel onder dit artikel én vertel waarom dat een geweldig boek is om te lezen.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #20 - Lees een doorbraakboek van een bekende auteur

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken