Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #24 - Lees een historische roman

door Hebban Crew 58 reacties
Historische romans hebben veel te bieden. Zwijmelen bij romantischer tijden, smartphoneloze dates en woeste veldslagen. De beleving van andere perioden, belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis is spannend en informatief. De historische roman is in alle grote genres wel te vinden. Welke kies jij voor de Hebban Reading Challenge 2018?

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Ben jij een literatuurlezer, een thrillerliefhebber, een fantasyfan, zit je in de YA-doelgroep of ben je op zoek naar echte feelgood? Dan zit je met deze Challenge Categorie wel goed. Er is vrij makkelijk een geschikt boek te vinden voor elk soort lezer.

Middeleeuwen

De Nederlandse auteur Hanny Alders verdiepte zich verdienstelijk in de woelige middeleeuwen en schreef behalve fictie ook non-fictie over die periode. Zo volgde ze met het reisboek In het spoor van de Katharen en de roman De volmaakte ketter geschiedenis van de Katharen, een Christelijke sekte die zich in de Languedoc lange tijd verzette tegen de rest van de Christenheid. Religieuze bewegingen en kruistochten hadden sterk haar belangstelling, want haar debuut was de roman Non Nobis, over de ondergang van de Tempeliers. Dit boek werd een half miljoen keer verkocht in Nederland en was daarmee een gigantische bestseller. Blijkens de perfecte score van het boek (vijf keer vijf sterren) bij het schrijven van deze categorie, wordt dit boek nog steeds zeer gewaardeerd.

De historische thriller

Je zou kunnen denken aan de boeken van Dan Brown, maar dat zijn geen historische thrillers. Ze duiken wel flink het verleden in en historische artefacten nemen een belangrijke rol in, maar voor deze categorie spelen ze zich te veel in het heden af.

Wel aan het juiste adres ben je bij Broeder Cadfael, de middeleeuwse monnik-speurder van Ellis Peters. In meer dan twintig boeken krijg je niet alleen de mysteries die de voormalige soldaat oplost voorgeschoteld, maar ook de geschiedenis van de Anarchie, een stevige machtstrijd om de Engelse kroon in het midden van de twaalfde eeuw.

Als je over wat minder lang geleden wilt lezen zijn spionnageromans zoals Spion aan de muur van John le Carré, of De officier van Robert Harris een idee. Hebban redacteur Soraya stelde een mooi artikel samen over Historische spionageromans, voor nog meer inspiratie.

Prehistorie

Het grote nadeel van historische romans die spelen in de prehistorie is natuurlijk dat ze niet echt te verifieren zijn als historisch. Maar er was wel historie voordat er over geschreven werd en er is kunst uit die tijden.

Jean M. Auel probeerde met onder andere De stam van de holenbeer een idee te geven van hoe het leven er tijdens de ijstijden uitgezien kan hebben. Gear & Gear sprongen ook op die (mammoet)trein met Het volk van de wolf en vervolgen. De Nederlandse auteur Peter Schaap - ook bekend om zijn fantasy - schreef vanaf 1994 over prehistorische tijden, zoals in Ogen van ivoor, Het teken van het steppepaardKinderen van de Aardvrouw, Het lied van de steen en meerdere jeugdboeken.

Historische romanreeks

De romanreeks van uitgeverij Ambo|Anthos belicht de fascinerendste en belangrijkste periodes uit de Nederlandse geschiedenis op toegankelijke, meeslepende en romantische wijze. Als literatuur- en feelgoodlezer vind je in deze lijst zeker iets van je smaak. Er komen nog steeds nieuwe titels uit in de reeks, dus hou een oogje op die herkenbare covers.

Hebbanredacteur Lindy schreef er al in 2015 (bijna historisch dus) een mooi artikel over: Historische romans uit de schaduw.

India in 1930

In januari verscheen Voor de moesson, de nieuwste roman van Dinah Jefferies. Hebbanrecensent Sigried beloonde het met vier sterren en zei: 'Hoewel het feelgood-gehalte in deze roman prominenter aanwezig is dan in de andere romans van Jefferies, blijft het boek ook als historische roman erg boeiend. Opnieuw slaagt de auteur erin om de lezers te verplaatsen naar een andere locatie en hen onder te dompelen in een spannend en ontroerend verhaal. Wil je even ontsnappen aan het alledaagse, dan is dit boek dé manier om dat te doen.'

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een historische roman'? Ken jij een prachtige historische roman, tip hem hieronder en vergeet niet te vertellen waarom het een mustread is.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #24 - Lees een historische roman

 

Overig

Lees een historische roman

op 19 december 2017 door Hebban Crew 12 boeken 13 volgers 0 reacties 1 like

De historische romanreeks van Ambo|Anthos

op 01 november 2017 door Hebban Crew 14 boeken 29 volgers 5 reacties 6 likes
Gesponsorde boeken