Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #26 - Lees een boek met een kleur in de titel

door Hebban Crew 83 reacties
Als lezer vertoeven we regelmatig in werelden die onze fantasie soms te boven gaan. Maar heb je weleens een boek gepakt op basis van de 'kleurrijke' titel? In deze categorie dagen we je uit om een boektitel met een kleur te selecteren.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Het spectrum

Voor Eerst grijs, dan wit dan blauw van Margriet de Moor zouden we de driedubbele waarde van deze categorie kunnen inzetten. De Moor, die bekend staat om haar romans waar altijd een vorm van mysterie in is verwerkt, werd in 1992 beloond met de AKO Literatuurprijs (tegenwoordig bekend als de ECI Literatuurprijs). De roman is een meeslepend vierluik over geheimen die pas geleidelijk worden prijsgegeven. 

Het is maandagochtend. Een oogarts vindt de vrouw met wie hij een buitenechtelijke affaire beleefde liggend op de grond, in een rooddoorweekt, kanten hemd. Ze is door messteken om het leven gebracht.
Drie jaar eerder. Een man ontdekt dat zijn vrouw zonder een woord het huis heeft verlaten. Ze blijft jaren weg. Bij terugkomst weigert ze ook maar iets over haar avonturen te vertellen. Een bus-, trein-, boot- en vliegreis. Een vrouw gaat terug naar de plekken die haar leven kleurden. Het is vrijdagochtend. Een autistische jongen verheugt zich op een begrafenis. De overledene zette hem op het spoor van wat zijn leven zou beheersen: de sterren.


 Blauw blauw blauw

Denk bij deze subtitel van dit artikel de melodie van het lied Blauw van The Scene en je bent gelijk in het goede humeur voor deze boeken. De kleur blauw is namelijk populair onder schrijvers van allerlei genres.

Thrillerlezers die graag mee puzzelen met een eigenzinnig hoofdpersonage, vinden vast hun draai in Blauwe maandag van Nicci French. Maak kennis met Frieda Klein, psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen. Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. 

De kleuren Smaragdgroen en Robijnrood waren ook boektitels voor de Duitse Kerstin GierSaffierblauw is een vermakelijk tijdreisverhaal voor young adults. Gwendolyn komt uit een heel bijzondere familie. Al eeuwenlang wordt het tijdreisgen doorgegeven en Gwen is degene die dit gen heeft geërfd! Het is alleen helemaal niet zo leuk als ze had verwacht. Ze moet allerlei ouderwetse dansen leren, ze moet weten hoe je op een soiree beschaafd met je waaier wappert (helemaal niet makkelijk!), ze moet extra geschiedenislessen volgen en dan moet ze ook nog een geheimzinnige opdracht vervullen. Het enige pluspuntje is dat ze tijdens haar tijdreizen mooie kostuums aan mag. O ja, en Gideon, haar superknappe tijdreisgenoot, is ook wel een groot pluspunt! 


 De kleur met de meeste agressie?

Rood: een kleur die vaak agressie oproept. Denk bijvoorbeeld aan het karakter van de stierenvechten waarbij de matador een rode lap gebruikt om een stier op te jagen. Naast blauw is de kleur rood veelgebruikt in boektitels.

Een van de meest bekend moet wel Een studie in rood van Arthur Conan Doyle zijn. Deze Engelsman was historicus, atleet, spiritist, oorlogscorrespondent maar bovenal schrijver. Doyle schiep met Sherlock Holmes het karakter van de populairste detective aller tijden. Sinds de eerste verschijning van dit boek in 1887, is Sherlock Holmes een van de geliefdste fictieve personages die ooit is gecreëerd. 

Ze is bekend door haar boeken rond seriepersonages Rizolli en Isles, maar Tess Gerritsen was een van de grondleggers van de medische thriller. In Alarmfase rood combineert ze dit recept met bovennatuurlijke elementen. Emma Watson, een briljant arts, is klaar voor de missie in haar leven: onderzoek naar levende wezens in de ruimte. Haar (bijna ex-)man McCallum moet vanwege een lichamelijke klacht verbitterd toezien hoe Emma zich zonder hem opmaakt voor de expeditie. Zodra Emma en de vijf bemanningsleden het ruimtestation bereiken, gaat er van alles mis. In een alarmerend tempo ontwikkelt zich een onbekend virus dat de bemanning infecteert. 

 

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek met een kleur in de titel'? Weet jij een titel die leuk is voor deze categorie? Noem hem onder dit artikel en vertel erbij waarom iedereen het zou moeten lezen.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #26 - Lees een boek met een kleur in de titel

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek met een kleur in de titel

op 27 december 2017 door Hebban Crew 13 boeken 5 volgers 1 reactie
Gesponsorde boeken