Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #29 - Lees een boek dat zich afspeelt in een oorlog

door Hebban Crew 51 reacties
Oorlog is een verschrikkelijk fenomeen in onze geschiedenis. Veel fictieschrijvers zetten de achtergrond van een oorlog in om op zoek te gaan naar de oorzaak. In deze categorie geven we tips van boeken die zich afspelen in of tijdens een oorlog.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Onbekend terrein

De Spaanse Burgeroorlog wordt in veel geschiedenisboeken voor middelbare scholieren samengevat in een zin. Het is echter de voorbode van het machtsspel dat uiteindelijk zou ontaarden in de Tweede Wereldoorlog. Veel Spaanse schrijvers doorbreken het taboe door middel van fictie om op zoek te gaan naar de oorzaak van deze afschuwelijke gebeurtenis die ervoor zorgde dat zelfs families tegenover elkaar stonden op het strijdveld.

Almudena Grandes verbindt het heden en verleden met elkaar in haar roman Het ijzig hartNa zijn dood laat Julio Carrión, een machtige zakenman wiens fortuin dateert uit de Franco-jaren, een substantiële erfenis na, maar er zijn ook heel veel vraagtekens over zijn verleden. Zijn eigen kinderen weten eigenlijk maar weinig over hun eigen vader. Bij de begrafenis verbaast zijn zoon Álvaro zich over de aanwezigheid van een mooie, jonge vrouw die hij nooit eerder heeft gezien. Raquel Fernández Perea heet ze, en ze is de kleindochter van Spaanse bannelingen in Frankrijk. In tegenstelling tot de kinderen Carrión, is zij niet alleen heel goed op de hoogte van het verleden van haar familie, hun oorlogservaringen en hun leven als politieke vluchtelingen, maar ze blijkt ook meer te weten over het privéleven van Julio Carrión. Er rest echter nog één geheim dat ontrafeld moet worden, een geheim dat de families onlosmakelijk met elkaar verbindt.

Ook Maria Dueñas dook in de geschiedenis van haar vaderland en debuteerde met de roman Het geluid van de nacht, waarin een jonge vrouw uitgroeit tot een couturière van aanzien en uiteindelijk transformeert tot een geheim agent. Het voert je door de even kleurrijke als aangrijpende geschiedenis van Spanje, Marokko en Portugal en de Tweede Wereldoorlog.  

 Van papier naar film

De Tweede Wereldoorlog is een van de meest besproken oorlogen in de literatuur en filmwereld. Schrijfster Tatiana de Rosnay groeide uit tot bestsellerauteur met haar boek Haar naam was Sarah, waarin de jodendeportatie in Parijs werd beschreven door de ogen van de tienjarige Sarah. Het boek verscheen in meer dan veertig landen en ging wereldwijd ruim negen miljoen keer over de toonbank. Daarnaast is het boek bewerkt tot een speelfilm en theaterstuk. 

Dit boek prijkt op vele boekenlijsten van middelbare scholieren en vormt vaak aanleiding voor een discussie in het klaslokaal. De aanslag van Harry Mulish kreeg bij verschijning in 1982 een juichende ontvangst in de pers, was een groot verkoopsucces en vond snel zijn weg naar een groot lezerspubliek in binnen- en buitenland: wereldwijd zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen en Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn leven lang blijven achtervolgen.

 Gruwelijke spanning

Thrillerschrijver Andrew Gross heeft de beschrijvingen van het kampleven opgetekend naar de verhalen van zijn schoonvader die in Auschwitz vastzat. Waar de hoofdpersonen fictie zijn, zijn de setting en veel van de personages gebaseerd op historische feiten. In Alleen hij wordt de lezer meegesleurd in een bloedstollend verhaal waarin de gruwelen van het kampleven in Auschwitz beschreven worden door de ogen van de mensen die daar vastzaten. In het kamp zit een wetenschapper gevangen die de sleutel vormt naar het breken van een code in een belangrijk project van de Amerikanen.  

Uitzonderlijk overlevensverhaal

'Het is zonder twijfel één van de boeken die mij zeer lange tijd bij zal blijven.' - een lezer op Hebban

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse jood naar Auschwitz gedeporteerd. De man die vroeger Lale Sokolov heette, is vanaf dan gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot 'Tetovierer', tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij de man die van duizenden gevangenen een nummer moest maken. Zoals gevangene 34902, het meisje Gita. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart.

Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita's dood durft Lale zijn uitzonderlijke overlevensverhaal te delen. De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris toont de moed van twee jonge mensen en de kracht van liefde onder de meest extreme omstandigheden.

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek dat zich afspeelt in een oorlog'? Ken jij een indrukwekkende oorlogsroman? Tip je medelezers onder dit artikel.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #29 - Lees een boek dat zich afspeelt in een oorlog

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken