Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #3 - Lees een boek van een Bekende Nederlander

door Hebban Crew 147 reacties
We zien ze regelmatig op televisie, in de bladen of horen ze een optreden geven bij een bekend radioprogramma. Door hun hectische leven, wenden veel Bekende Nederlanders zich tot het schrijven van een boek. Voor deze Hebban Reading Challenge categorie lees je zo'n boek, dat in verschillende genres en diktes te vinden is.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Autobiografisch?

In september 2015 verscheen de debuutroman van zanger en acteur Thomas Acda. Ooit zeer populair als de helft van zangduo Acda & De Munnik, een thema dat tevens ter sprake komt in zijn roman Onderweg met Roadie‘Ik ben een theatermaker, dus een verhalenverteller. Of dat nou in beeld is, of in columns of in liedjes. Ik ben een bakker. Ik bak niet alleen maar witte bolletjes. De witte bolletjes zijn de liedjes. Ik bak ook grof volkoren, dat is theater. Of croissantjes, dat zijn de columns. En nu heb ik een vrij aardig krentenbrood in elkaar gedraaid, dacht ik zelf... Maar het is gewoon verhalen vertellen,’ zei Thomas Acda in een interview met Hebban.

In Onderweg met Roadie maakt de lezer kennis met een verteller die ooit de helft was van het beroemdste popduo dat Nederland ooit gekend heeft. Maar na de breuk met zijn collega Bob loopt de verteller met zijn ziel onder de arm, en verliest zich in drank en drugs. Als een vriendin vraagt haar hond naar Los Angeles te brengen, is dat de kans op een uitweg.
De term BN'er hoort Acda liever niet vallen, dus kunnen we concluderen dat hij met Onderweg met Roadie ook schrijver aan zijn CV mag toevoegen. 

Een schaamteloos inkijkje in de Nederlandse showbizzwereld; dat is Weemoedt, de debuutroman van acteur Thijs Römer. Het boek kon rekenen op pittige kritiek, zo schreef de Volkskrant 'Thijs Römer is geen schrijver'. Op Hebban schommelen de reacties ook van prima tot matig, zo kan 'de ruwe taal als storend worden ervaren'. Maar voor wie graag een grappige en pikante kijk in deze glamourwereld wil, kan het boek van Römer een prettig tussendoortje zijn.Indringend en kwetsbaar

Actrice Carly Wijs kennen we onder andere van haar rol als de bitchy Tamar Mendelbaum in de televisieserie Divorce. Met haar debuutroman Het twijfelexperiment werd ze genomineerd voor de Bronzen Uil, een zussenverhaal over een jong meisje dat zichzelf dreigt te verliezen in haar eigen fantasie. Over haar eerste roman deed ze vijf jaar en in een interview met Hebban vertelt ze het volgende over het schrijfproces: 'Ik heb ook die lange incubatietijd nodig. Een gedachte of zin wordt voor mij pas helder als ik hem heb weggelegd en weer oppak. Ook de personages in een roman hebben voor mij een eigen momentum, ze komen vanzelf tevoorschijn in het schrijfproces als je de tijd neemt en open staat voor gebeurtenissen die je in eerste instantie niet in je plot vond passen.'

Een psychologische roman, geschreven met een vaart en spanning die de lezer tot de laatste bladzijde niet meer loslaat. Na enkele non-fictie boeken debuteert Rob Kamphues met Hoor je me als romanschrijver. Uitgever Paul Brandt noemt het boek een ware page-turner en licht toe: 'Een man in coma, zijn ex-vrouw en broer meestal om beurten aan zijn bed: kan dat een boeiend boek worden? Rob Kamphues laat zien dat het een gewéldig boek heeft opgeleverd: schrijnend, vilein, humoristisch, voyeuristisch en spannend. De lezer zit in feite in dezelfde positie als de comapatiënt: je kunt niets terugzeggen en moet het verhaal over je leven, hún versie ervan, gelaten over je heen laten komen.'

Met een prachtscore van gemiddeld vier sterren wist acteur Lykele Muus de harten te veroveren van de deelnemers aan de leesclub van zijn debuutroman Eland. Coördinator Ellen schreef een memo aan de auteur met de hoop dat er gauw een volgende roman uit zijn pen zal verschijnen. Eland gaat over Daniel Meskes, die als eenjarige de giftige fotoinkt uit de donkere kamer van zijn vader drinkt. Komische scènes en kleurrijke personages geven dit een verhaal een verrassende twist.Voor de kleinsten (en stiekem meegenieten)

Hij tovert een glimlach op het gezicht van iedere bezoeker van zijn theatershows, maar Jochem Myjer past zijn fantasie ook toe in zijn kinderboek De GorgelsIn 2015 publiceerde hij zijn eerste kinderboek. Het boek stond meer dan 70 weken in de Bestseller 60. Inmiddels verscheen de opvolger De wereld van de Gorgels, wederom met illustraties van Rick de Haas, bij uitgeverij Leopold. Het luisterboek dat Jochem Myjer zelf insprak werd winnaar van de Hebban Award voor het Beste Luisterboek in de categorie 'Kind & Jeugd' met bijna 50% van de stemmen. 


Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek van een bekende Nederlander'? Heb je zelf een geweldige leestip voor deze categorie, noem de titel onder dit artikel en vertel waarom je dát nou zo'n geweldig goed boek vindt. Bekende Vlamingen mogen uiteraard ook in deze rubriek en vind je het dan nog lastig om een geschikt boek te vinden, dan kun je ook gaan voor een boek van een Bekende Wereldburger.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #3 - Lees een boek van een Bekende Nederlander

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek van een Bekende Nederlander

op 12 december 2017 door Hebban Crew 14 boeken 4 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken