Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #33 - Lees een boek in winterse sferen

door Hebban Crew 63 reacties
Soms lees je graag boeken die bij je gemoedstoestand passen. Nog leuker is het om een verhaal te zoeken dat matcht met het seizoen. In deze categorie tippen we je boeken die een winterse sfeer hebben. Leuk om te lezen terwijl de sneeuwvlokken buiten vallen of als je wat verkoeling zoekt tijdens een hete zomer.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Op glad ijs

Een van de bekendste thrillers van Stephen King, die in 1980 werd bekroond met een ijzingwekkende verfilming onder leiding van Stanley Kubrick. Hoewel het boek en de film op zeker niveau de nodige verschillen vertonen, is de vertolking van Jack Nicholson in de rol van Jack Torrance onvergetelijk. In De Shining maakt de lezer kennis met Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny. Ze verblijven in het Overlook Hotel, waar Jack is ingehuurd als huismeester. Danny heeft een gave: 'het licht', zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel nemen Danny's visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het gezin volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan?

De Noorse thrillerschrijfster Anne Holt hint in haar thriller Hoogtelijn duidelijk naar het verhaal Tien kleine negertjes van Agatha Christie en geeft hier haar eigen draai aan. Als bij een zware sneeuwstorm een trein ontspoort bij het hoogstgelegen station in Noorwegen moeten de passagiers noodgedwongen een onderkomen zoeken in het plaatselijke hotel. Het zal enige tijd duren voor er hulp bij het dorp zal komen en de gasten zijn op elkaar aangewezen. Al tijdens de eerste nacht in het hotel wordt een van de gasten vermoord: Cato Hammer, een beroemde televisie dominee. Op dat moment begint voor Hanne Wilhelmsen, voormalig politie-inspecteur en gast in het hotel, de zoektocht naar een moordenaar in de zwaarste storm in Noorwegen sinds mensen heugenis. Dan wordt het lichaam van een andere godsdienaar gevonden. Zijn hart is doorboord met een ijspegel.

Een onvervalste thriller met Harry Hole wordt door de fans van Jo Nesbø altijd op prijs gesteld. In het zevende deel van zijn serie, getiteld De sneeuwman, valt de eerste sneeuw in Oslo. Een voorbode van een gruwelijke verrassing. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing bij het raam staat om de sneeuwpop te bekijken, merken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door 'De sneeuwman', een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarin getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel.Let it snow

Kerstavond, een sneeuwstorm en een gestrande trein vol jongeren. Tel daarbij op een flinke dosis liefdesverdriet, schuldgevoel en onvervulde verlangens, en je krijgt een heerlijke roman met drie innemende hoofdpersonen. Topauteurs John Green, Maureen Johnson en Lauren Myracle trakteren de lezer op drie onweerstaanbare verhalen, die aan het eind van de verhalenbundel Let it snow bij elkaar komen.

In de meeslepende roman Rode sneeuw in december beschrijft Simone van der Vlugt een winters tafereel tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de jonge arts Andries Griffioen, aanhanger van het protestantisme. Om met hem te kunnen trouwen trotseert ze de wil van haar vader, die met haar breekt en haar onterft. Het jonge stel vestigt zich in Breda, waar ze een nauwe band krijgen met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert, het protestantisme wint terrein terwijl onder koning Filips de inquisitie hoogtij viert. Willem van Oranje vlucht naar Duitsland, waar hij zijn legers organiseert om in opstand te komen tegen koning Filips. Lideweij vlucht met haar gezin naar het rustige Naarden in het Noorden, waar ze zich veilig waant. Tot een verschrikkelijk lot het kleine stadje treft, met een gewelddadige en bloedige volksopstand tot gevolg.

Het boek geldt inmiddels als een klassieker en wordt gezien als genreoverstijgend. In Smilla's gevoel voor sneeuw van Peter Høeg wordt de lezer van de ene in de andere intrige geworpen met op de achtergrond een betoverende omgeving. Smilla, de eigenzinnige dochter van een Inuit zeehondenjaagster en een rijke Deense arts, tracht op haar geheel eigen en koppige wijze de dood van een jongetje te ontraadselen. Ze raakt daarbij verstrikt in een web van intriges die ontaarden in een weergaloze ontknoping op het poolijs. 

Het sneeuwmeisje - Rene Denfeld

Madison verdween op vijfjarige leeftijd in het bos, toen ze met haar ouders op zoek was naar de perfecte kerstboom. Dat was drie jaar geleden. Hoewel de kans dat ze nog leeft bijzonder klein is, huren haar ouders een specialist in: Naomi Cottle, bijgenaamd 'de kindvinder'. Naomi begrijpt verdwenen kinderen beter dan wie dan ook, omdat ze zelf ook ooit is ontvoerd.
Naomi's zoektocht naar het meisje voert haar terug naar haar eigen verleden, naar het pleeggezin waar ze geborgenheid vond. Van de tijd daarvoor herinnert ze zich niks. Maar hoe dieper ze het bos in loopt, hoe dichterbij haar verleden komt.
Diep in dat duistere woud woont een meisje dat denkt dat ze een sneeuwmeisje is. Omdat ze altijd binnen moet blijven, in de hut die ze deelt met een jager, heeft ze een rijke innerlijke belevingswereld. Haar redding ligt in fantasie, hoop en liefde op een plek waar je die niet verwacht.

Benieuwd geworden naar deze roman? Op Hebban lees je een fragment van dit verhaal:

Lees hier de Sneak Preview

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek in winterse sferen'? Ken jij een echt winterboek, een ijzige thriller, een sneeuwwitte roman? Vertel onder dit artikel meer over je leestip voor deze categorie.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #33 - Lees een boek in winterse sferen

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek in winterse sferen

op 27 december 2017 door Hebban Crew 14 boeken 4 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken