Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #34 - Lees een boek met een naam in de titel

door Hebban Crew 114 reacties
Een niet al te lastige categorie, maar als je er eenmaal een boek voor moet bedenken, komt er ineens niets boven. Hier een paar goede leestips in verschillende genres.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Het boek maakt kans op de titel Hebban Leesclubboek van het jaar 2017, met een afgeronde eindwaardering van vijf sterren. Izar van Carlo Groot. Het is het indrukwekkende relaas van de waargebeurde ervaringen van auteur Carlo en zijn vrouw rond IVF. Het is een titel die ook prima geschikt is voor de categoriën rond waargebeurde boeken, Nederlandse debuten en uiteraard 'Lees een boek uit de Hall of Fame'.

Carlo Groot biedt in deze autobiografische roman een uniek, mannelijk perspectief op ivf. Zijn rauwe verdriet wordt afgewisseld met humoristische anekdotes vol zelfspot. Dit maakt Izar tot een onvergetelijk boek over wachtweken en werkstress, over onverwacht geluk en ongekend verdriet, over hormoonspiegels en aftrekkamertjes.

De volle vijf sterren krijgt de nieuwste roman van Arthur Japin van onze recensent Guy: 'Een fortissimo, beladen en emotioneel getinte historische roman.' De roman gaat over de doofstomme jongen Kolja:

Oekraïne, 1875. Officieel heet hij Nikolaj Hermanovitsj Konradi; men noemt hem gewoonweg Kolja. Hij is acht jaar oud; een angstige knaap die geen contact maakt met anderen. Hij heeft geen enkele notie van taal en leeft in een eng isolement. De eenzame jongen is immers doofstom. De gebroeders Pjotr Iljitsj en Modest Tsjaikovski redden hem, bevrijden hem ook uit zijn cocon door vaak samen te reizen door Europa. Modest is zijn voogd en tevens leraar; hij leert zijn beschermeling liplezen en spreken. Ook maakt Kolja kennis met het fenomeen liefde.

Van Japin weten we dat hij prachtige, leesbare en menselijke verhalen schrijft. En goed gezien, ook af te vinken voor de categorie 'Lees een historische roman'.

Nog een optie voor deze categorie met een vijf ster-Hebbanrecensie is de nieuwe Tommy Wieringa, De heilige Rita. Recensent Marvin zegt: 'Een boeiende, rijkgevulde roman, een beetje grappig soms, een beetje tragisch op andere momenten. Een beetje toekomstkijken, een beetje terugkijken. Een beetje hoopvol, een beetje nostalgisch.' Twijfel je nog? Lees dan eerst even een fragmentje. Twijfel je helemaal niet, bespreek het boek dan meteen met je leesclub of vrienden.

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid. Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera’s. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

 

Na Mattias - Ebookgiveaway

Na de romans Een uur en achttien minuten en De eerste maandag van de maand komt auteur en journalist Peter Zantingh nu met Na Mattias, een aangrijpende en spannende roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat dat het enige is wat we dan nog kunnen. Een voetafdruk van een vroege dood. Aangrijpend, maar ook onverwachts hoopvol.

Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. En zij bleven achter. Acht mensen wier verhalen elkaar kruisen. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens, maar allemaal worden ze gestuurd door de wendingen van een wereld in verwarring. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en welk noodlot hem trof. En met welke spoken zijn achterblijvers worstelen.

Welk verhaal word je als je er niet meer bent?

Zie je het nog niet zitten met een van deze boeken? Kijk dan ook in de bijbehorende lijst, lees de leestips van je medelezers onder het artikel of denk heel hard na. Wat denk je van een Harry Potter-boek, zit ook een naam in.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek met een naam in de titel'? Weet jij een leuke titel? Vertel je medelezers onder dit artikel waarom dat een goede keuze is voor deze categorie.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #34 - Lees een boek met een naam in de titel

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek met een naam in de titel

op 03 januari 2018 door Hebban Crew 9 boeken 2 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken