Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #36 - Lees een hervertelling van een sprookje of legende

door Hebban Crew 75 reacties
Ook dol op ouderwetse Disney-films en klassieke hervertellingen? Veel auteurs laten zich inspireren door de romantische, avontuurlijke en griezelige sprookjes. Verhalen gebaseerd op eeuwenoude vertellingen als Assepoester, Roodkapje, De kleine zeemeermin en andere: je vindt ze terug in deze lijst.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Moderne twist

De welbekende Marissa Meyer besloot elementen uit klassieke sprookjes te verwerken in haar YA-serie ‘The Lunar Chronicles’. In CinderScarletCress en Winter vertonen de heldinnen achtereenvolgens trekjes van Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje. Het verhaal van Winter’s stiefmoeder lees je in de novelle Levana. Dat de wereld van deze dames bestaat uit cyborgs, ruimteschepen, genetische gemanipuleerde menswolven en andere technische snufjes vergeet je al gauw door de flinke dosis actie, avontuur en romantiek. 

Ook Sarah J. Maas combineerde een klassiek sprookje met een flinke dosis fantasie in haar trilogie ‘Hof van doorns en rozen’. In het eerste deel van de YA-serie wordt Feyre ontvoerd naar het feeënrijk Prythian, waar ze op het landgoed van Tamlin verblijft. Dat ze verliefd zou worden op haar ontvoerder, een dodelijk en onsterfelijk magisch wezen, is niet wat ze zelf voor ogen had. Inmiddels is de trilogie compleet met Hof van mist en woede en Hof van vleugels en verwoestingVoor iedereen die deze boeken al verslonden heeft is er goed nieuws: in mei verschijnt de bijbehorende novelle Hof van ijs en sterrendie gelukkig toch nog bijna 300 pagina's telt!

Net als Maas heeft Erin Watt (pseudoniem van twee bestsellerauteurs) haar trilogie een flinke dosis passie meegegeven. Uitgeverij De Fontein prijst het dan ook aan als 'een vleugje Vijftig Tinten Grijs voor jongeren.' In het eerste boek knoopt Ella (afgeleid van Cinderella, oftewel Assepoester) de eindjes na de dood van haar moeder met dubieuze baantjes aan elkaar. Dan ontmoet ze Callum, de rijke vader van vijf onweerstaanbare zoons, die haar uit haar armoede wil verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, maar daar staat haar een gemengde ontvangst te wachten. De trilogie is bestaat inmiddels uit Verleiding en Verraad en wordt in maart voltooid met Geheimen 

Grimmig en anders  

De populairste Disney-film van de afgelopen jaren moet toch Frozen zijn. Het verhaal werd gebaseerd op De Sneeuwkoningin, een sprookje van Hans Christian Andersen uit 1844. Op basis van de film schreef Elizabeth Rudnick de YA-roman Een Frozen hart, waarin je in de hoofden kruipt van Anna en prins Hans, die weinig goeds in de zin heeft.  

Zo zijn er nog meer sprookjes van Andersen die als basis dienden voor YA-verhalen. Zo schreef Jennifer Donnelly de ‘Waterfire Saga’, waarin zeemeerminnen centraal staan. Maar ook Kiera Cass (bekend van de 'De selectie'-serie) gebruikte de onderwaterwereld voor haar YA-roman SirenGanzenmeisje van Shannon Hale is daarentegen weer een hervertelling van het beroemde sprookje van de gebroeders Grimm.  

Geen hervertelling, maar een nieuw, modern en net zo grimmig sprookje is de YA-thriller Hazelwoud van Melissa Albert, die eind januari verschijnt. Daarin overlijdt Alice’ oma, schrijfster van een duister sprookjesboek. Als Alice’ moeder dan ook nog wordt ontvoerd door een man die uit die sprookjeswereld zegt te komen, moet Alice alles op alles zetten om haar terug te vinden: de eerste stap is een reis naar Hazelwoud, het landgoed van haar oma. 

 

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een hervertelling van een sprookje of legende'? Heb jij een prachtige leestip voor je mede-challengers? Deel hem hieronder en vertel waarom jij dat boek zo mooi vond.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #36 - Lees een hervertelling van een sprookje of legende

 

Overig

Lees een hervertelling van een sprookje of legende

op 03 januari 2018 door Hebban Crew 23 boeken 7 volgers 0 reacties 1 like
Gesponsorde boeken