Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #39 - Lees een boek waarin muziek een rol speelt

door Hebban Crew 93 reacties
Love it or hate it: muziek draaien terwijl je een boek leest. Een ding is zeker: de boeken in deze categorie hebben allemaal een link met muziek. Klinkt dat niet als muziek in je oren? Lees mee en raak geïnspireerd om een van deze boeken te lezen.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Ziel verkocht aan de muziek

In de tijd waarin de autobiografie nog populairder is dan voorheen, zijn er ook veel muzikanten die hun levensverhaal laten optekenen. Is hun leven echt gevuld met seks, drugs en rock 'n roll? Journalist Sander Donkers trok geruime tijd op met frontman Barry Hay van de Nederlandse rockband The Golden Earring. De zanger is nog superfit, heeft een karakteristieke kop met zonnebril, tatoeages, pikzwart haar en een stem die al vijftig jaar mensenmassa's over de hele wereld in beweging brengt. In Hay vertelt hij openhartig over zijn leven in en buiten de spotlights.

Born to run is de titel van een van de populairste hits van de Amerikaanse zanger Bruce Springteen en tevens de titel van de gelijknamige biografie die werd uitgebracht. In 2009 trad Springsteen met de E Street Band op tijdens de Amerikaanse Super Bowl. Deze ervaring en het gevoel na afoop waren zo uniek, dat de zanger besloot ze op te schrijven. Dat waren de eerste stappen op weg naar deze openhartige autobiografie. Springsteen werkte ruim zes jaar in stilte en vol overgave om zijn levensverhaal op te schrijven. Het resultaat is een biografie die dezelfde magie heeft als zijn songteksten.Liefde voor muziek

Bestsellerauteur Graeme Simsion werd bekend door zijn romans Het Rosie Project en Het Rosie Effect. In de roman Het beste van Adam Sharp speelt muziek een belangrijke rol. 'Ik wilde een boek met een soundtrack schrijven,' verklaarde Simsion in een interview met Hebban. 'Ik bedacht nummers die relevant zijn voor het verhaal. Voor een bepaalde scène zijn misschien wel vijftig liedjes te gebruiken, maar ik gebruik alleen die ene die precies binnen het verhaal past en die bekend is bij een groot publiek.'

De titel van deze roman van Haruki Murakami zegt het al; Norwegian wood is een roman die gedrenkt is in liedteksten van The Beatles en ook de sfeer van die tijd uitademt. Een roman waarin een jongere op harde wijze kennismaakt met de weg tot volwassen worden en onderweg geconfronteerd wordt met de verantwoordelijkheid van het leven.Tragiek

Sonates en symfonieën kunnen ook de duistere gevoelens van de mens verwoorden. In de thriller Zwart water geschreven door Corine Hartman is de hoofdrol weggelegd voor Frederique van Ostende; een befaamd violiste. Overal waar ze optreedt mag ze staande ovaties in ontvangst nemen, en in binnen- en buitenland oogst ze lovende kritieken op haar gepassioneerde spel. Onder het rimpelloze oppervlak van een succesvol leven blijkt echter een groot verdriet schuil te gaan. Verdriet dat de symfonieën en sonates van Frederique een ondertoon verleent van schuld en spijt. In korte tijd worden drie mensen op gruwelijke wijze vermoord. Het onderzoek van inspecteur Kees-Jan van Aerendonck leidt in de richting van Frederique en haar echtgenoot Davide. Van Aerendonck is een ervaren rot, maar ditmaal staat hij voor een raadsel. 

Vinyl

De platenzaak is de nieuwste roman van Rachel Joyce. Het boek verschijnt op 22 maart en Hebbanrecensent Sigried las de Engelse editie, The Music Shop, al: 'In The Music Shop voert Rachel Joyce de eigenzinnige Frank op die weigert om ook maar één cd zijn muziekwinkel binnen te laten. Franks muziekwinkel is er dan ook één uit de duizend. Behalve dat hij elk genre muziek met passie omarmt, heeft Frank een merkwaardige troef: hij geeft zijn klanten niet de platen die ze willen, maar die ze volgens hem nodig hebben. Frank voelt immers intuïtief aan welke muziek het leven van zijn klanten opnieuw op de rails zal krijgen.'

Misdaad in de opera

In de thriller De dood zingt in Napels wordt de wereldberoemde tenor Arnaldo Vezzi vermoord, net voordat hij op zou moeten. Het is de eerste misdaadroman van de Italiaanse auteur Maurizio de Giovanni die naar het Nederlands vertaald is, ondanks de vele boeken die hij al schreef, waaronder meerdere boeken met commissaris Ricciardi in de hoofdrol. Bevalt dit boek ons, dan zullen er ongetwijfeld meerdere delen in vertaling volgen.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek waarin muziek een rol speelt'? Ken jij een klinkende leestip? Vertel hieronder waarom dat boek geweldig is om te lezen.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #39 - Lees een boek waarin muziek een rol speelt

 

Gerelateerd

Overig

Lees een boek waarin muziek een rol speelt

op 03 januari 2018 door Hebban Crew 12 boeken 5 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken