Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #40 - Lees een boek dat zich afspeelt op een eiland

door Hebban Crew 36 reacties
Zie je het volgende plaatje al voor je? Je strandt op een onbewoond eiland maar gelukkig heb je wel een stapel boeken bij je; eindelijk leestijd! Een eiland is vaak een betoverende omgeving voor fictieschrijvers. In deze categorie tippen we je boeken die zich afspelen op of rond een eiland.

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Vervreemdend

Met zijn romandebuut Birk won Jaap Robben in 2015 de ANV Debutantenprijs, de Diorapthe Literatour Publieksprijs en de Nederlandse boekhandelsprijs. De roman met de markante kop van een zeemeeuw op de voorkant, verbergt een bijzonder vervreemdend verhaal met een magisch realistische knipoog. Mikael woont met zijn moeder op een afgelegen eiland tussen Schotland en Noorwegen. Zijn vader verdrinkt nadat hij Mikael uit de zee heeft gered. Sinds die dag verwijt zijn moeder haar zoon het grote verlies. Ze dwingt hem de rol van de vader in te nemen.

Schrijfster Isabel Allende staat bekend om haar verhalen waarin ze op magische wijze het verleden beschrijft. In haar roman Het eiland onder de zee beschrijft ze het levensverhaal van slavin Zarit die op haar negende werd verkocht aan een Fransman. Ze wordt aan het werk gezet op een suikerplantage op het eiland Haïti, maar trekt algauw de aandacht van de eigenaar van de plantage. Als de slaven in opstand komen tegen hun onderdrukkers, moet Zarit kiezen. Ze kan zich ontdoen van het juk van haar meester, of ze kan hem omwille van zijn kinderen helpen het eiland te ontvluchten.Geen ontsnapping mogelijk

De Zweedse Mariette Lindstein heeft in haar debuutthriller De sekte haar ervaringen verwerkt toen ze zelf deel uitmaakte van een sekte. Het spannende verhaal neemt de lezer mee naar een klein eiland aan de Zweedse kust waar zich een New Age-beweging heeft gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. Sofia Bauman raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt. Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten.

In haar derde thriller Lichtval beschrijft Nicolet Steemers de gespannen verhoudingen in de acteursfamilie Lorenz. Sinds Ellis, de oudste dochter van het gezin, is verongelukt door een val van de vuurtoren op het eiland Ameland heeft Aline voor zichzelf bepaald dat ze nooit meer een voet op het Waddeneiland zet. Totdat ze gebeld wordt met de mededeling dat de familie heeft besloten de as van haar zus op Ameland te verstrooien. Met tegenzin keert Aline terug naar het vakantiehuis van haar ouders. De herinnering aan de gebeurtenissen die ze twee jaar lang heeft proberen te verdringen, komt met elke lichtbundel die de vuurtoren over het eiland laat gaan meer naar boven. Door welke herinneringen wordt haar andere zus Masha gekweld? En welke rol heeft haar broer Jules gespeeld?Eilandleven

Vier vrouwen komen terecht op Sicilië om de andere kant van het leven te aanschouwen terwijl ze volslagen vreemden voor elkaar zijn. Het is het startpunt voor de Feelgood roman Kookschool d'Amore van Nicky PellegrinoLuca Amore runt een kookschool op Sicilië. Hij doet niets liever dan mensen wegwijs maken in de heerlijke Italiaanse keuken. Maar de groep die nu aanschuift in zijn kookschool bewijst dat de meester zelf soms ook nog iets bij kan leren over het leven.

In Duinroos, een eenvoudig maar gastvrij huurhuis op een Waddeneiland, volgen de vakantiegangers elkaar op. De tijdelijke bewoners van Duinroos kennen elkaar niet, maar doordat ze aan dezelfde tafel eten, in hetzelfde bed slapen en in het gastenboek schrijven, komen ze met elkaar in aanraking. In deze roman van Vonne van der Meer gaat de lezer mee naar het Waddeneiland Vlieland. In Eilandgasten is alleen de lezer getuige van alle dromen en geheimen die schuilgaan achter de zinnetjes in het gastenboek.

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek dat zich afspeelt op een eiland'? Wil jij een enorm spannend of leuk eiland-boek delen? Noem onder dit artikel de titel en vertel waarom dit eiland echt bezocht moet worden.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #40 - Lees een boek dat zich afspeelt op een eiland

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken