Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #41 - Lees een griezelig boek

door Hebban Crew 62 reacties
Soms doen we niets liever dan ouderwets griezelen. Verhalen die ons de huiveringen over de rug doen laten kruipen of waarbij je bijna niet de volgende bladzijde kunt omslaan uit angst. Welkom in de categorie waarin we griezelige boeken tippen. Durf jij het aan om verder te lezen?

Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Nagelbijtend spannend

Stephen King is een van zijn grote inspiratiebronnen maar de Nederlandse schrijver Thomas Olde Heuvelt heeft ook de kracht om via zijn verhalen lezers aan de bladzijde gekluisterd te houden. Zijn horrorverhaal Hex reist inmiddels de wereld over door meerdere vertalingen en werd voor de Amerikaanse lezers speciaal in een nieuw jasje gestoken. Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken.

Soms lees je verhalen die door de toevoeging van één zin een totaal andere betekenis krijgen. De experimentele roman Ik denk dat het voorbij moet zijn van Iain Reid is een huiverigwekkende ervaring die lezers niet snel zullen vergeten! Een jong stel zit in de auto op weg naar een weekendje bij de schoonouders in een oude boerderij buiten de stad. De sfeer is beklemmend, er hangt ruzie in de lucht. Zij weet niet goed hoe ze hem moet peilen, ze zijn nog maar net bij elkaar. Ze wordt telkens gebeld door haar eigen nummer, er laat iemand een vreemd bericht achter op haar voicemail. Wat is er aan de hand, waarom is de situatie zo vreemd?
Griezelen voor jong en oud

Treed binnen in de wereld van Ransom Riggs, waar een mysterieus eiland, een verlaten weeshuis en een vreemde verzameling foto's de ingrediënten zijn voor een duister verhaal. De Amerikaanse auteur schreef een drieluik voor Young Adults, met als eerste deel De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Het boek werd tevens succesvol verfilmd en geregiseerd door Tim Burton.
Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven...
Behekste huizen

Een klassiek voorbeeld van elementen die het goed doen in griezelverhalen is het behekste huis. In de thriller Het kaartenhuis van Mark Z. Danielewski neemt een jonge familie haar intrek in een huis op Ash Tree Lane. Maar al snel ontdekken ze dat er iets vreselijk mis is. Hun huis is aan de binnenkant groter dan aan de buitenkant. Veel, veel groter. Een blinde oude man, een jonge bediende in een tattoo-winkel, en een krankzinnige vrouw die rondwaart in de zalen van een psychiatrische inrichting - ze vertellen het verhaal van een familie die wordt geconfronteerd met een constant veranderende reeks gangen in hun huis, totdat ze uiteindelijk oog in oog komen te staan met de verschrikkelijke duisternis die in het binnenste verborgen zit. 

Een klassieker van Stephen King mag uiteraard niet missen in deze categorie. Hoewel de film anders is dan het gelijknamige boek delen beide vormen van The Shining het feit dat ze hoog scoren op de schaal van griezelen. Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny verblijven in het Overlook Hotel, waar Jack is ingehuurd als huismeester. Danny heeft een gave: 'het licht', zoals de oude meneer Hallorann het noemt. In het Overlook Hotel nemen Danny's visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het gezin volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan? 
 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een griezelig boek'? Weet jij een enorme spannend en eng boek dat je medelezers écht moeten lezen? Al is het met alle lampen aan? Noem de titel onder dit artikel en vertel waarom iedereen dat boek voor deze categorie moet oppakken.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #41 - Lees een griezelig boek

 

Gerelateerd

Overig

Lees een griezelig boek

op 15 januari 2018 door Hebban Crew 11 boeken 3 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken