Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Challenge Categorie #42 - Lees een boek waarin het weer een rol speelt

door Hebban Crew 53 reacties
Ook al is het volgens Trump ‘fake news’, klimaatverandering en de toekomst van de aarde en de mens staan regelmatig centraal in het werk van schrijvers. Van overstroomde gebieden tot verdorde landschappen: deze klimaatromans kun je lezen voor categorie nummer 42 van de Hebban Reading Challenge.


Hebban Reading Challenge 2018 | Categorieën | FAQ

Op zoek naar een oplossing  

Schrijfster Anne Eekhout tipte het al eens als het beste boek dat zij in 2015 las: in Goud, roem, citrus van Claire Vaye Watkins heeft een onverbiddelijke droogte Zuid-Californië veranderd in een surrealistisch landschap waar de waterreservoirs zijn opgedroogd. Een man, een vrouw en een weeskind vertrekken richting het oosten, op zoek naar de gemeenschap die zich onder leiding van een helderziende aan de rand van een duinenzee heeft gevestigd en een betere toekomst.  

In de klimaatroman Solar van Ian McEwan heeft fysicus en Nobelprijswinnaar Michael Beard het wondermiddel tegen de opwarming van de aarde ontdekt. Door zijn losbandige privéleven (hij is inmiddels voor de vijfde keer getrouwd) is er echter weinig aandacht voor zijn ideeën over klimaatverandering. Volgens De Volkskrant is het verhaal 'een bij vlagen hilarische roman over een serieus probleem.'  

Ook in de debuutroman Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman speelt een klimaatwetenschapper de hoofdrol. Ik-figuur Ida ligt ’s nachts wakker van het lot van de wereld. Het verhaal over haar leven en liefde gaat gepaard met filosofische bespiegelingen en natuurkundige beschrijvingen en laat zo de eenzame mens zien, die zich tegen die gevoelens afzet door die zwijgende natuur om zich heen te vernietigen.  

The day after tomorrow  

Een van de grootste aanwijzingen voor het veranderende klimaat zijn de smeltende polen. In Smeltend ijs van Ilija Trojanow maken we kennis met een gletsjeronderzoeker die zijn baan verliest en daarom reisleider op een cruiseschip naar Antarctica wordt. Als Zeno, die ook nog eens zijn huwelijk op de klippen zag lopen, ziet hoe de mens dit ongerepte gebied vervuilt slaan de stoppen bij hem door.  

In The Ice van schrijfster Laline Paull is het al ‘the day after tomorrow’ en is al het ijs in de Noordelijke IJszee gesmolten. Wat toeristen op een cruiseship, eigenlijk op zoek naar een ijsbeer, vinden is het lichaam van milieuactivist Tom, die drie jaar eerder verongelukte en nu door het smeltende ijs tentoongesteld wordt. De laatste die hem zag was zijn vriend en businessman Sean, met wie hij een Arctisch vakantieoord oprichtte voor de beterbedeelden. ‘A memorable eco-thriller,’ noemde The Times het boek al.  

Fake news  

Aren van Muijen schrijft in zijn debuutroman De Lobbyist over een fictieve klimaatconferentie in december 2015, in Parijs. Vier personages bereiden zich voor op deze beslissende top: de CEO van 's werelds grootste oliebedrijf, een olielobbyist, een milieuactivist en een klimaatwetenschapper. En allen zullen ze geen enkele methode schuwen om degene die uiteindelijk zal moeten beslissen, de eurocommissaris van Energie & Klimaat, voor hun karretje te spannen. Want haar beslissing zal verstrekkende gevolgen voor de toekomst hebben. 

 

 

Welk boek kies jij voor de categorie 'lees een boek waarin het weer een rol speelt'? Wil jij je medelezers graag een leestip geven voor deze categorie, noem dan de titel van een passend boek onder dit artikel en vergeet niet erbij te vermelden waaróm dit boek zo goed is.

De Hebban Reading Challenge 2018

Doe je nog niet mee aan de Hebban Reading Challenge 2018? Breng daar meteen verandering in! Kies je leesdoel voor het jaar 2018, laat je inspireren door Hebban en je medelezers, inspireer op jouw beurt weer anderen en lees, lees, lees!

Start je Hebban Reading Challenge 2018!Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Challenge Categorie #42 - Lees een boek waarin het weer een rol speelt

 

Overig

Gesponsorde boeken